Pieczony kurczak z brokułami i batatem

Pieczony kurczak z brokułami i batatem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialną ucztę dla podniebienia.

Obrazek
Pyszności

Batata do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Brokuł

  1. 1 szt. brokuł
  2. 3/4 szkl. mozzarella
  3. 1/2 szkl. jogurt naturalny
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka sól

Kurczak

  1. 1 szt. filet z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka słodka papryka
  6. 1 łyżeczka majeranek
  7. 1 łyżeczka tymianek
  8. 1 łyżeczka czosnek granulowany

Batat

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka tymianek
  4. 1 łyżeczka rozmaryn
  5. 1 szt. batat
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia filetu z kurczaka na trzy części. Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek, tymianek i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie zoodluj batata.

Obrazek

3. Po czym dodaj do niego oliwę z oliwek, pieprz, sól, tymianek i rozmaryn.

Obrazek

4. Czas na mieszankę z brokułem. Podziel go na mniejsze różyczki i dodaj do miski: żółty ser, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Ułóż kurczaka w formie do pieczenia. Na wierzchu mięsa rozprowadź mieszankę z brokułem. Dodaj również makaron z batata, po czym wstaw całość do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć