Pieczony kurczak z brokułami i batatem

Pieczony kurczak z brokułami i batatem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialną ucztę dla podniebienia.

Obrazek
Pyszności

Batata do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Brokuł

  1. 1 szt. brokuł
  2. 3/4 szkl. mozzarella
  3. 1/2 szkl. jogurt naturalny
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka sól

Kurczak

  1. 1 szt. filet z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka słodka papryka
  6. 1 łyżeczka majeranek
  7. 1 łyżeczka tymianek
  8. 1 łyżeczka czosnek granulowany

Batat

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka tymianek
  4. 1 łyżeczka rozmaryn
  5. 1 szt. batat
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia filetu z kurczaka na trzy części. Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek, tymianek i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Następnie zoodluj batata.

Obrazek

3. Po czym dodaj do niego oliwę z oliwek, pieprz, sól, tymianek i rozmaryn.

Obrazek

4. Czas na mieszankę z brokułem. Podziel go na mniejsze różyczki i dodaj do miski: żółty ser, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Ułóż kurczaka w formie do pieczenia. Na wierzchu mięsa rozprowadź mieszankę z brokułem. Dodaj również makaron z batata, po czym wstaw całość do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇