Pierogi mojej babci nigdy nie pękają. Od lat stosuje jedną zasadę

Moja babcia jest niekwestionowaną mistrzynią pierogów. Za każdym razem lepiła ich mnóstwo, a moimi ulubionymi zawsze były ruskie lub te z twarogiem. Jej pierogi nigdy nie pękały i miała na to niebanalny i prosty sposób. Odkąd go poznałam nie mam problemy z rozpadającym się ciastem.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Rozpadające się pierogi to wprost tragiczny widok. Przedziurawione ciasto, w którym nie ma w ogóle farszu - powędrował on na dno garnka i nic nie da się już z nim zrobić. Dotyczy to zarówno świeżych, jak i mrożonych pierogów. Zastanawialiście się nad tym, jaka jest przyczyna? Powodów może być kilka i zaraz o nich przeczytacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Dlaczego pierogi pękają i się rozpadają?

Rozmrażacie pierogi, gotujecie je i nagle widzicie, że zaczynają pojawiać się w nim dziury. Najprawdopodobniej powodem jest zbyt mała ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Do ciasta na pierogi dodajcie łyżkę masła i wyrabiajcie. Innym powodem jest zbyt wilgotny farsz. Najczęściej dotyczy to pierogów z nadzieniem owocowym. Dlatego też, jeśli przygotowujecie takie "lepiańce", do farszu dodajcie trochę mąki ziemniaczanej. Wchłonie ona nadmiar wody i zwiąże owoce. Warto też przez 30 sekund obgotować gotowe pierogi przed zamrożeniem.

Pierożki rozpadają się podczas gotowania z różnych powodów. Najczęściej wynika to ze złego rozwałkowania ciasta i nieprawidłowego lepienia. W pierogach nie powinno być powietrza ani prześwitów. To sprawia, że powstaje ciśnienie, które jest przyczyną pękania. Nadmiar farszu również nie jest dobrym pomysłem. Ciasto zacznie się szybko rozgotowywać. Lepiej nie wrzucać też zbyt wielu pierogów naraz, pierogi będą wtedy rozmiękać.

Pierogi
Pierogi © Wikipedia

Moja babcia ma jedną zasadę. Dzięki niej pierogi są zawsze szczelne

Wiadomo, że podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie. Jednak jest jeszcze jedna rzecz, którą warto zrobić. Od razu po tym jak wyrobicie ciasto, włóżcie je do lodówki na 30 minut. Dzięki temu dobrze się scali i nie będzie problemy z rozwałkowywaniem. Takie ciasto będzie cały czas szczelne i nie pęknie podczas gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇