Pierogi mojej babci nigdy nie pękają. Od lat stosuje jedną zasadę
Moja babcia jest niekwestionowaną mistrzynią pierogów. Za każdym razem lepiła ich mnóstwo, a moimi ulubionymi zawsze były ruskie lub te z twarogiem. Jej pierogi nigdy nie pękały i miała na to niebanalny i prosty sposób. Odkąd go poznałam nie mam problemy z rozpadającym się ciastem.
19.10.2023 07:40
Rozpadające się pierogi to wprost tragiczny widok. Przedziurawione ciasto, w którym nie ma w ogóle farszu - powędrował on na dno garnka i nic nie da się już z nim zrobić. Dotyczy to zarówno świeżych, jak i mrożonych pierogów. Zastanawialiście się nad tym, jaka jest przyczyna? Powodów może być kilka i zaraz o nich przeczytacie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego pierogi pękają i się rozpadają?
Rozmrażacie pierogi, gotujecie je i nagle widzicie, że zaczynają pojawiać się w nim dziury. Najprawdopodobniej powodem jest zbyt mała ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Do ciasta na pierogi dodajcie łyżkę masła i wyrabiajcie. Innym powodem jest zbyt wilgotny farsz. Najczęściej dotyczy to pierogów z nadzieniem owocowym. Dlatego też, jeśli przygotowujecie takie "lepiańce", do farszu dodajcie trochę mąki ziemniaczanej. Wchłonie ona nadmiar wody i zwiąże owoce. Warto też przez 30 sekund obgotować gotowe pierogi przed zamrożeniem.
Zobacz także
Pierożki rozpadają się podczas gotowania z różnych powodów. Najczęściej wynika to ze złego rozwałkowania ciasta i nieprawidłowego lepienia. W pierogach nie powinno być powietrza ani prześwitów. To sprawia, że powstaje ciśnienie, które jest przyczyną pękania. Nadmiar farszu również nie jest dobrym pomysłem. Ciasto zacznie się szybko rozgotowywać. Lepiej nie wrzucać też zbyt wielu pierogów naraz, pierogi będą wtedy rozmiękać.
Moja babcia ma jedną zasadę. Dzięki niej pierogi są zawsze szczelne
Wiadomo, że podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie. Jednak jest jeszcze jedna rzecz, którą warto zrobić. Od razu po tym jak wyrobicie ciasto, włóżcie je do lodówki na 30 minut. Dzięki temu dobrze się scali i nie będzie problemy z rozwałkowywaniem. Takie ciasto będzie cały czas szczelne i nie pęknie podczas gotowania.