Pierogi ruskie nie mają szans. Z tym farszem są prawdziwą ucztą dla podniebienia

Pierogi to jedno z dań, które nierozerwalnie kojarzy się z domową, pyszną kuchnią, pełną ciepłych wspomnień. Pysznych sposobów na farsz jest cała masa, ale to właśnie ten farsz z dodatkiem grzybów podbije kubki smakowe.

Pyszne pierogi z nietypowym nadzieniemPyszne pierogi z nietypowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na domowe pierogi chętnych nie brakuje. Na stołach najczęściej pojawiają się ruskie, czasem ustępują tym z mięsem lub kapustą. Warto jednak postawić na nieco inne połączenie. Kasza i grzyby to duet nie tylko sycący i pożywny, ale również bardzo aromatyczny. Idealnie sprawdzi się właśnie teraz, gdy z lasów wracamy z koszykami pełnymi rarytasów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Pierogi z kaszą i grzybami

Kasza gryczana to nasz polski skarb i prawdziwy superfood, który warto wykorzystać nie tylko jako tło do gulaszu. Jeśli dorzucimy do niej aromatyczne grzyby i zamkniemy całość w delikatnym cieście pierogowym, wyczarujemy obiad, który wywoła lawinę komplementów. Prosty farsz to pożywna bomba smakowa, pełna umami i leśnych aromatów.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ruskich, na dodatek przygotowuje się je ekspresowo. Farsz możesz wzbogacić o posiekaną natkę pietruszki. Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych, możesz sięgnąć po te suszone. Namocz je jednak dzień wcześniej. Zamiast podgrzybków czy borowików możesz opcjonalnie sięgnąć także po pieczarki. Świetnie sprawdzą się te brunatne.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 250 ml bardzo gorącej wody,
  • 30 g miękkiego masła.

Farsz:

  • 250-300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Obgotować grzyby we wrzątku przez około 7-10 minut. Odcedź i posiekaj na bardzo drobne kawałki.
  4. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub olej, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli i nabierze złotego koloru.
  5. Dodaj posiekane grzyby i duś wszystko razem, aż woda z grzybów odparuje, a grzyby zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
  6. W dużej misce połącz ostudzoną kaszę gryczaną z usmażonymi grzybami i cebulą. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  7. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób w środku wgłębienie.
  8. Do wgłębienia wlej gorącą wodę i dodaj masło. Wymieszaj składniki łyżką, a gdy masa lekko przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie.
  9. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od dłoni. Następnie przykryj je miską lub ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie się lepiej wałkować.
  10. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki lub foremki wycinaj kółka.
  11. Na środek nakładaj porcję farszu i dokładnie zalepiaj brzegi.
  12. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pyszne pierogi z kaszą i grzybami są już gotowe. Można podawać je gotowane, z okrasą z cebulki lub przyjemnie zarumienione na patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża