Pierogi za niecałe 2 zł od Katarzyny Bosackiej. W środku wyjątkowy składnik
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę tani obiad, nie ma lepszego sposobu niż przejrzenie przepisów Katarzyny Bosackiej, polskiej mistrzyni w oszczędnym gotowaniu. Pierogi za 2 zł Bosackiej są nie tylko przyjazne dla portfela. Zadowolą również żołądek!
Katarzyna Bosacka - polska mistrzyni oszczędnego gotowania
Katarzyna Bosacka już od lat doradza Polkom i Polakom jak kupować i gotować oszczędnie. Jej patenty na korzystanie z ekonomicznej strony kulinariów można przeczytać chociażby w jej książkach. Jednak dziennikarka doradza również w swoich mediach społecznościowych i na kanale YouTube, który zgromadził pokaźną liczbę ponad 100 tysięcy subskrybentów.
Oszczędzanie to nie jedyny temat, w którym specjalizuje się Bosacka. Dziennikarka jest też wielką orędowniczką sprzeciwu wobec oszustw czy naciągnięć producenckich, a także przeciwniczką niezdrowej żywności. Trzymając się jej przepisów, możesz więc mieć pewność, że nie tylko nie zapłacisz dużo za obiad, ale również będzie on zdrowy i pożywny.
Takie właśnie są pierogi za 2 zł Bosackiej. Czy taka cena jest aktualnie w ogóle możliwa do osiągnięcia? Przekonaj się, czytając ten przepis.
Pierogi za 2 zł Bosackiej
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g białej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml gorącej wody
Farsz ziemniaczany:
- 700 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 50 g twardego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Fińskie masło jajeczne:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach masła.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, dodaj do nich mleko, 2 łyżki masła, podsmażoną cebulę i ubij wszystko na puree. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Czas na ciasto. Zagnieć je z mąki, gorącej wody i soli. Wyrabiaj póki nie stanie się elastyczne, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z niego wałek i potnij go na dwucentymetrowe kawałki. Ulep z nich kulki i rozwałkuj. Średnica "placka" powinna wynieść około 12 centymetrów.
Na środek każdego kawałka nałóż przygotowany farsz i zlep boki. Posyp pierogi odrobiną startego sera - ten składnik może Cię zaskoczyć, ale uwierz, że warto spróbowć. Piecz 15-20 minut w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku.
Podawaj z masłem fińskim. Jeśli chcesz je przygotować, wystarczy, że zmieszasz składniki (na przykład za pomocą widelca) i doprawisz.
Według wyliczeń Bosackiej jedna porcja takich pierogów to koszt... 1,60 zł. Dodatek masła nieco podwyższa cenę, do 2,63 zł za porcję. Jednak to dalej niewiele, prawda?
A jeśli szukasz innych pomysłów na ciekawe przekąski, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.