Pierogi za niecałe 2 zł od Katarzyny Bosackiej. W środku wyjątkowy składnik
02.01.2023 11:11, aktual.: 02.01.2023 11:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę tani obiad, nie ma lepszego sposobu niż przejrzenie przepisów Katarzyny Bosackiej, polskiej mistrzyni w oszczędnym gotowaniu. Pierogi za 2 zł Bosackiej są nie tylko przyjazne dla portfela. Zadowolą również żołądek!
Katarzyna Bosacka - polska mistrzyni oszczędnego gotowania
Katarzyna Bosacka już od lat doradza Polkom i Polakom jak kupować i gotować oszczędnie. Jej patenty na korzystanie z ekonomicznej strony kulinariów można przeczytać chociażby w jej książkach. Jednak dziennikarka doradza również w swoich mediach społecznościowych i na kanale YouTube, który zgromadził pokaźną liczbę ponad 100 tysięcy subskrybentów.
Oszczędzanie to nie jedyny temat, w którym specjalizuje się Bosacka. Dziennikarka jest też wielką orędowniczką sprzeciwu wobec oszustw czy naciągnięć producenckich, a także przeciwniczką niezdrowej żywności. Trzymając się jej przepisów, możesz więc mieć pewność, że nie tylko nie zapłacisz dużo za obiad, ale również będzie on zdrowy i pożywny.
Takie właśnie są pierogi za 2 zł Bosackiej. Czy taka cena jest aktualnie w ogóle możliwa do osiągnięcia? Przekonaj się, czytając ten przepis.
Pierogi za 2 zł Bosackiej
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g białej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml gorącej wody
Farsz ziemniaczany:
- 700 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 50 g twardego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Fińskie masło jajeczne:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach masła.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, dodaj do nich mleko, 2 łyżki masła, podsmażoną cebulę i ubij wszystko na puree. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Czas na ciasto. Zagnieć je z mąki, gorącej wody i soli. Wyrabiaj póki nie stanie się elastyczne, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z niego wałek i potnij go na dwucentymetrowe kawałki. Ulep z nich kulki i rozwałkuj. Średnica "placka" powinna wynieść około 12 centymetrów.
Na środek każdego kawałka nałóż przygotowany farsz i zlep boki. Posyp pierogi odrobiną startego sera - ten składnik może Cię zaskoczyć, ale uwierz, że warto spróbowć. Piecz 15-20 minut w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku.
Podawaj z masłem fińskim. Jeśli chcesz je przygotować, wystarczy, że zmieszasz składniki (na przykład za pomocą widelca) i doprawisz.
Według wyliczeń Bosackiej jedna porcja takich pierogów to koszt... 1,60 zł. Dodatek masła nieco podwyższa cenę, do 2,63 zł za porcję. Jednak to dalej niewiele, prawda?
A jeśli szukasz innych pomysłów na ciekawe przekąski, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.