PrzepisPierogi za niecałe 2 zł od Katarzyny Bosackiej. W środku wyjątkowy składnik

Pierogi za niecałe 2 zł od Katarzyny Bosackiej. W środku wyjątkowy składnik

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę tani obiad, nie ma lepszego sposobu niż przejrzenie przepisów Katarzyny Bosackiej, polskiej mistrzyni w oszczędnym gotowaniu. Pierogi za 2 zł Bosackiej są nie tylko przyjazne dla portfela. Zadowolą również żołądek!

Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: EkoBosacka
Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: EkoBosacka

02.01.2023 | aktual.: 02.01.2023 11:37

Katarzyna Bosacka - polska mistrzyni oszczędnego gotowania

Katarzyna Bosacka już od lat doradza Polkom i Polakom jak kupować i gotować oszczędnie. Jej patenty na korzystanie z ekonomicznej strony kulinariów można przeczytać chociażby w jej książkach. Jednak dziennikarka doradza również w swoich mediach społecznościowych i na kanale YouTube, który zgromadził pokaźną liczbę ponad 100 tysięcy subskrybentów.

Oszczędzanie to nie jedyny temat, w którym specjalizuje się Bosacka. Dziennikarka jest też wielką orędowniczką sprzeciwu wobec oszustw czy naciągnięć producenckich, a także przeciwniczką niezdrowej żywności. Trzymając się jej przepisów, możesz więc mieć pewność, że nie tylko nie zapłacisz dużo za obiad, ale również będzie on zdrowy i pożywny.

Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva
Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva

Takie właśnie są pierogi za 2 zł Bosackiej. Czy taka cena jest aktualnie w ogóle możliwa do osiągnięcia? Przekonaj się, czytając ten przepis.

Pierogi za 2 zł Bosackiej

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g białej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml gorącej wody

Farsz ziemniaczany:

  • 700 g ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 50 g twardego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Fińskie masło jajeczne:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od farszu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach masła.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, dodaj do nich mleko, 2 łyżki masła, podsmażoną cebulę i ubij wszystko na puree. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva
Pierogi za 2 zł Bosackiej - Pyszności; foto: Canva

Czas na ciasto. Zagnieć je z mąki, gorącej wody i soli. Wyrabiaj póki nie stanie się elastyczne, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z niego wałek i potnij go na dwucentymetrowe kawałki. Ulep z nich kulki i rozwałkuj. Średnica "placka" powinna wynieść około 12 centymetrów.

Na środek każdego kawałka nałóż przygotowany farsz i zlep boki. Posyp pierogi odrobiną startego sera - ten składnik może Cię zaskoczyć, ale uwierz, że warto spróbowć. Piecz 15-20 minut w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku.

Podawaj z masłem fińskim. Jeśli chcesz je przygotować, wystarczy, że zmieszasz składniki (na przykład za pomocą widelca) i doprawisz.

Według wyliczeń Bosackiej jedna porcja takich pierogów to koszt... 1,60 zł. Dodatek masła nieco podwyższa cenę, do 2,63 zł za porcję. Jednak to dalej niewiele, prawda?

A jeśli szukasz innych pomysłów na ciekawe przekąski, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie