InspiracjePierogi z całego świata. Zobacz, jak wyglądają w różnych zakątkach świata i jakie mają nadzienia

Pierogi z całego świata. Zobacz, jak wyglądają w różnych zakątkach świata i jakie mają nadzienia

Pierogi z całego świata. Zobacz, jak wyglądają w różnych zakątkach świata i jakie mają nadzienia
Ewa
30.07.2020 19:00, aktualizacja: 05.08.2023 12:33

Ile jest rodzajów pierogów? Jak wyglądają pierogi w innych krajach? Pierogi z różnymi farszami kojarzą się nam przede wszystkim z naszym krajem. Jednak na całym świecie znaleźć możemy ich lokalne odpowiedniki. Przed Tobą kilka przykładów z różnych części naszej kuli ziemskiej. Może znajdziesz w nich inspirację na następny obiad?

#1 Samosy – pierogi indyjskie

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kupisz je zarówno z budki, od lokalnego sprzedawcy, jak i w najlepszych restauracjach w Indiach. Sprawdzą się świetnie jako element bollywoodzkiej uczty jak i samodzielne danie.
Pierożki smaży się na głębokim oleju. Farsz? Mięsny lub warzywny, mocno przyprawiony i aromatyczny. Pyszności!

Obraz

#2 Banh Bot Loc – pierogi wietnamskie

Najczęściej serwowane jako przekąska lub przystawka. Te małe, wietnamskie pierożki robią ogromne wrażenie na talerzu. Robione są z mąki z tapioki, dzięki której zawdzięczają swoją nietypową formę. W swoim wnętrzu skrywają najczęściej krewetkę lub wieprzowinę. Wietnamczycy serwują je z posiekaną szalotką i sosem rybnym z chilli. Takich pierogów jeszcze nie jadłeś!

Vietnamese pork and shrimp dumplings - Banh quai vac
Vietnamese pork and shrimp dumplings - Banh quai vac

#3 Chinkali – pierogi gruzińskie

Te gruzińskie pierożki cieszą się rosnącą popularnością i coraz łatwiej znaleźć je w naszych restauracjach. I bardzo dobrze! Te duże sakiewki wypełnione gotowanym mięsem i rosołem to prawdziwe niebo w gębie.
Jak je jemy? Chwytamy za czubek pierożka, nadgryzamy brzeg i wysysamy ze środka bulion. Następnie zjadamy całą resztę.

Obraz

#4 Ravioli – pierogi włoskie

Tym razem wybieramy się do naszych europejskich przyjaciół. Urocze, zwykle kwadratowe, pierożki wypełnione ricottą i szpinakiem, podawane z masłem szałwiowym to najczęściej spotykana opcja. Na samą myśl aż cieknie ślinka!

Obraz

#5 Coxinhas – pierogi brazylijskie

Nawet w odległej Brazylii możemy znaleźć coś, co pomysłem przypomina nasze ukochane pierogi! Coxinhas to grube ciasto, robione z mąki i bulionu, skrywające mięso z kurczaka, formowane w kształt łezki i smażone w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie warte spróbowania!

Obraz

#6 Empanadas – pierogi meksykańskie

Hola Amigo! Przed Tobą meksykańskie, chrupiące pierożki, występujące w wielu wariantach: możesz znaleźć je jednakowo z wołowiną, kukurydzą czy warzywami. Ciasto robi się z mąki kukurydzianej, a następnie smaży lub piecze. Pikantne pyszności świetnie smakują ze świeżą salsą.

Obraz

#7 Modak – pierogi indyjskie na słodko

Tym razem indyjskie pierożki w wersji deserowej. Słodkie nadzienie skrywa w sobie kokosa oraz cukier palmowy. Zawija się je w ciasto z mąki ryżowej i gotuje na parze. Fantastyczny pomysł na deser, którym na pewno zaskoczysz wszystkich domowników.

Obraz

#8 Mandu – pierogi koreańskie

To koreańskiej okrągłe pierogi nadziewane jednym z najpopularniejszych przysmaków tego kraju: kimchi. Mandu można przygotować na wiele sposób: gotować, parować lub smażyć. W każdej wersji smakują fantastycznie, więc warto eksperymentować.

Obraz

#9 Wonton – pierogi chińskie

Chyba najczęściej spotykane pierożki w azjatyckich restauracjach. I nic w tym dziwnego, bo te, podawane często razem z zupą, mięsne pierożki z dodatkiem sosu sojowego i sezamu to prawdziwy przysmak. Zdecydowanie warto spróbować!

Chinese wonton dumpling in clear soup
Chinese wonton dumpling in clear soup

Świat skrywa prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Warto z tego korzystać i odkrywać nowe inspiracje. Chociaż zdecydowanie naszym polskim pierogom nie można odmówić jednego: są po prostu przepyszne!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także