Pierś z kurczaka w brokułowo-miętowym sosie

Jeśli nie masz pomysłu na pierś z kurczaka, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, co zrobić, aby przygotować niebanalny, pomysłowy, a przede wszystkim smacznym obiad!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 szt. pierś z kurczaka
  2. 1 łyżka papryka słodka
  3. 1 łyżka starta skórka z cytryny
  4. 450 g makaron tagliatelle
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 3 łyżki masło
  8. 4 szt. ząbki czosnku
  9. 200 ml bulion
  10. 100 ml śmietanka 30%
  11. 300 g brokuł
  12. 1/3 szkl. posiekana mięta

Sposób przygotowania:

1. Dopraw piersi z kurczaka przy pomocy soli, pieprzu i papryki słodkiej.

Obrazek

2. Podsmaż mięso na patelni. Następnie odstaw na bok.

Obrazek

3. Na tej samej patelni połącz ząbki czosnku, bulion, śmietankę, brokuł, posiekaną miętę i skórkę z cytryny. Po chwili dodaj piersi z kurczaka.

Obrazek

4. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

5. Gotowe danie możesz podać m.in. z makaronem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀