Pierś z kurczaka z masełkiem. Ślinka cieknie na sam widok

Soczysta pierś z kurczaka w miodowym sosie z dodatkiem czosnku i masła to pyszny przepis na prosty obiad. Zaskakujący i szybki przepis na kurczaka.

Pierś z kurczaka z masełkiem- PysznościPierś z kurczaka z masełkiem- Pyszności
Ewa

Piersi z kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych przeze mnie mięs. Można wyczarować z nich naprawdę dużo pyszności — delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi sosami, warzywami i dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to prawdziwa eksplozja smaków. Filet z kurczaka nacięłam, podsmażyłam i podałam z aromatycznym sosem. Miód, ocet i czosnek równoważą się nawzajem i tworzą coś niesamowitego. Przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niedużo czasu, a jego smak sprawia, że nie mogę opędzić się od próśb o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Pierś z kurczaka w miodowym sosie

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • sól/pieprz
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 80 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka nacinam w kratkę. Nacięcia powinny być dość głębokie, jednak uważaj, aby nie rozciąć mięsa do końca.

2. Kurczaka doprawiam solą oraz pieprzem i obtaczam w mące pszennej.

Obtaczanie mięsa w mące
Filet z kurczaka w miodowym sosie- Pyszności

3. Na patelnię wlewam odrobinę oleju i dodaję masło. Gdy się roztopi, podsmażam z obu stron obtoczone w maśle piersi z kurczaka.Obsmażanie kurczaka- Pyszności

Smażenie kurczaka na patelni
Obsmażanie kurczaka- Pyszności

4. Po chwili wlewam miód, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet jabłkowy. Mieszam i po chwili dorzucam również masło.

Filet z kurczaka w miodowym sosie- Pyszności
Filet z kurczaka w miodowym sosie- Pyszności

5. Ponownie mieszam całość, aż masło się rozpuści. Podgrzewam chwilę, aby sos zgęstniał.

6. Filet układam na ugotowanym ryżu i polewam sosem. Dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub krążkami z pora.Smacznego!

Filet z kurczaka w miodowym sosie- Pyszności
Filet z kurczaka w miodowym sosie- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu