Pierś z kurczaka z masełkiem. Ślinka cieknie na sam widok
Soczysta pierś z kurczaka w miodowym sosie z dodatkiem czosnku i masła to pyszny przepis na prosty obiad. Zaskakujący i szybki przepis na kurczaka.
26.05.2023 16:30
Piersi z kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych przeze mnie mięs. Można wyczarować z nich naprawdę dużo pyszności — delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi sosami, warzywami i dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to prawdziwa eksplozja smaków. Filet z kurczaka nacięłam, podsmażyłam i podałam z aromatycznym sosem. Miód, ocet i czosnek równoważą się nawzajem i tworzą coś niesamowitego. Przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niedużo czasu, a jego smak sprawia, że nie mogę opędzić się od próśb o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Pierś z kurczaka w miodowym sosie
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka
- sól/pieprz
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 80 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki miodu
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka nacinam w kratkę. Nacięcia powinny być dość głębokie, jednak uważaj, aby nie rozciąć mięsa do końca.
2. Kurczaka doprawiam solą oraz pieprzem i obtaczam w mące pszennej.
3. Na patelnię wlewam odrobinę oleju i dodaję masło. Gdy się roztopi, podsmażam z obu stron obtoczone w maśle piersi z kurczaka.Obsmażanie kurczaka- Pyszności
4. Po chwili wlewam miód, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet jabłkowy. Mieszam i po chwili dorzucam również masło.
5. Ponownie mieszam całość, aż masło się rozpuści. Podgrzewam chwilę, aby sos zgęstniał.