WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer

Na listę dozwolonych słodyczy możesz wpisać również gruzińskie batoniki, które są przygotowywane podobnie jak popularne u nas sezamki. W środku znajduje się pełno orzechów, które są ogromnym wsparciem dla mózgu.

Słodka gruzińska przekąska jest pełna wartości odżywczychSłodka gruzińska przekąska jest pełna wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Goziniaki to bardzo cienkie i bardzo słodkie batoniki, najczęściej przygotowywane z orzechów włoskich i miodu. Wystarczy dosłownie kilka kęsów, aby poczuć przypływ pozytywnej energii. Chociaż zawierają bardzo dużo cukru, ich wpływ na układ nerwowy i zdolności poznawcze jest nie do przecenienia. Sięgaj po nie, gdy poczujesz spadek sił życiowych, ale z umiarem.

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Gruzińskie orzechy na nowy, lepszy rok

Słodkie orzechowe batoniki w kuchni gruzińskiej mają wymiar symboliczny. Tradycyjnie są przygotowywane na Boże Narodzenie i Nowy Rok, a towarzyszą im życzenia zdrowia, szczęścia i obfitości. W Gruzji popularne są również orzechy włoskie nanizane na sznurek i zanurzone w gęstym soku winogronowym.

Jak zrobić gruzińskie goziniaki?

W niektórych przepisach gruzińskich pojawia się również proporcja 2:1, czyli na dwie porcje orzechów przypada 1 porcja miodu. Możesz pominąć cukier puder, ale jeśli zależy ci na czasie, warto dodać dwie łyżki, ponieważ cukier przyspiesza karmelizację.

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich i laskowych,
  • 500 g miodu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie i laskowe warto przelać wrzątkiem albo uprażyć na patelni, aby stały się bardziej kruche. Wtedy też łatwiej jest zdjąć z nich cienką, gorzką skórkę. Podobnie należy zrobić z migdałami.
  2. Obrane ze skórek orzechy drobno posiekaj (możesz użyć malaksera), a następnie podpraż na suchej patelni.
  3. Miód przelej do rondelka i kilka razy doprowadź do wrzenia, aby zgęstniał. Cały czas mieszaj, zapobiegając przypaleniu.
  4. Gęsty miód wymieszaj z orzechami i cukrem pudrem. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  5. Przełóż masę na deskę zwilżoną zimną wodą i wyrównaj powierzchnię zwilżonym nożem tak, aby wszędzie było ok. 3–5 mm grubości.
  6. Odstaw do zastygnięcia na kilka godzin, a następnie pokrój w romby.
Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇