Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Na listę dozwolonych słodyczy możesz wpisać również gruzińskie batoniki, które są przygotowywane podobnie jak popularne u nas sezamki. W środku znajduje się pełno orzechów, które są ogromnym wsparciem dla mózgu.
Goziniaki to bardzo cienkie i bardzo słodkie batoniki, najczęściej przygotowywane z orzechów włoskich i miodu. Wystarczy dosłownie kilka kęsów, aby poczuć przypływ pozytywnej energii. Chociaż zawierają bardzo dużo cukru, ich wpływ na układ nerwowy i zdolności poznawcze jest nie do przecenienia. Sięgaj po nie, gdy poczujesz spadek sił życiowych, ale z umiarem.
Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej
Gruzińskie orzechy na nowy, lepszy rok
Słodkie orzechowe batoniki w kuchni gruzińskiej mają wymiar symboliczny. Tradycyjnie są przygotowywane na Boże Narodzenie i Nowy Rok, a towarzyszą im życzenia zdrowia, szczęścia i obfitości. W Gruzji popularne są również orzechy włoskie nanizane na sznurek i zanurzone w gęstym soku winogronowym.
Jak zrobić gruzińskie goziniaki?
W niektórych przepisach gruzińskich pojawia się również proporcja 2:1, czyli na dwie porcje orzechów przypada 1 porcja miodu. Możesz pominąć cukier puder, ale jeśli zależy ci na czasie, warto dodać dwie łyżki, ponieważ cukier przyspiesza karmelizację.
Składniki:
- 500 g orzechów włoskich i laskowych,
- 500 g miodu,
- 2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie i laskowe warto przelać wrzątkiem albo uprażyć na patelni, aby stały się bardziej kruche. Wtedy też łatwiej jest zdjąć z nich cienką, gorzką skórkę. Podobnie należy zrobić z migdałami.
- Obrane ze skórek orzechy drobno posiekaj (możesz użyć malaksera), a następnie podpraż na suchej patelni.
- Miód przelej do rondelka i kilka razy doprowadź do wrzenia, aby zgęstniał. Cały czas mieszaj, zapobiegając przypaleniu.
- Gęsty miód wymieszaj z orzechami i cukrem pudrem. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
- Przełóż masę na deskę zwilżoną zimną wodą i wyrównaj powierzchnię zwilżonym nożem tak, aby wszędzie było ok. 3–5 mm grubości.
- Odstaw do zastygnięcia na kilka godzin, a następnie pokrój w romby.