Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer

Na listę dozwolonych słodyczy możesz wpisać również gruzińskie batoniki, które są przygotowywane podobnie jak popularne u nas sezamki. W środku znajduje się pełno orzechów, które są ogromnym wsparciem dla mózgu.

Słodka gruzińska przekąska jest pełna wartości odżywczychSłodka gruzińska przekąska jest pełna wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Goziniaki to bardzo cienkie i bardzo słodkie batoniki, najczęściej przygotowywane z orzechów włoskich i miodu. Wystarczy dosłownie kilka kęsów, aby poczuć przypływ pozytywnej energii. Chociaż zawierają bardzo dużo cukru, ich wpływ na układ nerwowy i zdolności poznawcze jest nie do przecenienia. Sięgaj po nie, gdy poczujesz spadek sił życiowych, ale z umiarem.

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Gruzińskie orzechy na nowy, lepszy rok

Słodkie orzechowe batoniki w kuchni gruzińskiej mają wymiar symboliczny. Tradycyjnie są przygotowywane na Boże Narodzenie i Nowy Rok, a towarzyszą im życzenia zdrowia, szczęścia i obfitości. W Gruzji popularne są również orzechy włoskie nanizane na sznurek i zanurzone w gęstym soku winogronowym.

Jak zrobić gruzińskie goziniaki?

W niektórych przepisach gruzińskich pojawia się również proporcja 2:1, czyli na dwie porcje orzechów przypada 1 porcja miodu. Możesz pominąć cukier puder, ale jeśli zależy ci na czasie, warto dodać dwie łyżki, ponieważ cukier przyspiesza karmelizację.

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich i laskowych,
  • 500 g miodu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie i laskowe warto przelać wrzątkiem albo uprażyć na patelni, aby stały się bardziej kruche. Wtedy też łatwiej jest zdjąć z nich cienką, gorzką skórkę. Podobnie należy zrobić z migdałami.
  2. Obrane ze skórek orzechy drobno posiekaj (możesz użyć malaksera), a następnie podpraż na suchej patelni.
  3. Miód przelej do rondelka i kilka razy doprowadź do wrzenia, aby zgęstniał. Cały czas mieszaj, zapobiegając przypaleniu.
  4. Gęsty miód wymieszaj z orzechami i cukrem pudrem. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  5. Przełóż masę na deskę zwilżoną zimną wodą i wyrównaj powierzchnię zwilżonym nożem tak, aby wszędzie było ok. 3–5 mm grubości.
  6. Odstaw do zastygnięcia na kilka godzin, a następnie pokrój w romby.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze