Piję tylko 2 łyżki dziennie. Moje ciśnienie i cholesterol wróciły do normy
O tych orzechach mówi się w samych superlatywach. Dlaczego więc nie wykorzystać ich niezwykłych właściwości w bardzo prosty sposób i nie pić przyrządzonego z nich oleju? 2 łyżki dziennie potrafią zdziałać cuda, a twój organizm ci podziękuje!
19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 18:25
Dietetycy i lekarze nie mają w tej kwestii wątpliwości. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna uwzględniać regularne spożywanie orzechów. Próżno szukać takich, które nie są pożyteczne dla organizmu, ale wśród tych wszystkich gatunków jeden zasługuje na specjalne wyróżnienie. Orzechy włoskie to prawdziwy zdrowotny kolos. Warto je spożywać nie tylko w naturalnej formie, ale również pod postacią oleju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Olej z orzechów włoskich dla zdrowia
Wymienienie wszystkich korzyści płynących z picia oleju z orzechów włoskich to długa i karkołomna praca. Niemniej sprawia ona dużą przyjemność, bo niewiele jest na rynku tak zdrowych produktów. Warto rozejrzeć się za tym olejem roślinnym w internecie — tam można kupić go bez problemu. Oczywiście fani eksperymentów spożywczych mogą go przyrządzić sami, ale będzie im do tego potrzebna specjalna prasa do oleju.
A teraz do rzeczy: dlaczego warto pić olej z orzechów włoskich? Cóż, to bardzo proste. Taki płyn to skumulowane właściwości prozdrowotne w kilku kroplach. A jest tego bez liku. Orzechy włoskie to doskonałe źródło białka, minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo czy wapń, a także witamin A, C, E i tych z grupy B.
W kwestii korzyści zdrowotnych wynikających z oleju z orzechów włoskich należy jednak przede wszystkim wymienić trzy z nich: nieoceniony wpływ na poziom cukru we krwi, obniżanie złego cholesterolu i ciśnienia. Odpowiedzialnym za takie działanie są obecne w orzechach polifenole, tłuszcze i przeciwutleniacze.
Obniża ciśnienie, cukier i cholesterol
Chociaż badania są jeszcze we wstępnej fazie, to wszystko wskazuje na to, że olej z orzechów włoskich powinien stać się niezbędnym środkiem dla wszystkich cukrzyków i cierpiących na hipercholesterolemię. Jak podaje portal medonet.pl, według jednego z badań naukowych spożywanie przez 3 miesiące 15 g oleju dziennie znacząco obniżyło poziom cukru we krwi na czczo. Drugie badanie wykazało natomiast, że zaledwie 3 g oleju z orzechów włoskich dziennie wyregulowało poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Zobacz także
Ten niezwykle zdrowy produkt spożywczy to również wsparcie dla osób ze zbyt wysokim ciśnieniem. Jak to działa? Naukowcy zauważyli, że spożywanie go poprawiło stan naczyń krwionośnych, przez co nastąpiło wyraźne obniżenie centralnego rozkurczowego ciśnienia krwi.
Sam spożywam 2 łyżki oleju z orzechów włoskich niemal codziennie i zauważyłem, że moje wyniki badań znacznie się poprawiły. Stosuje go głównie do dressingów albo dolewam do koktajli, bo podobnie jak w przypadku innych olejów roślinnych, i ten zachowuje swoje właściwości jedynie w formie na zimno. Podgrzewanie go to bardzo zły pomysł.