Pilny apel sklepu do klientów. Kupiłeś takie mięso? Zwróć lub wyrzuć, jedzenie grozi zatruciem
Sieć sklepów Aldi wycofała ze sprzedaży metkę cebulową. Z komunikatu opublikowanego na stronie przedsiębiorstwa wynika, że w produkcie stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
09.03.2024 | aktual.: 09.03.2024 10:56
Sieć apeluje do konsumentów o zwrot produktu do sklepu, podkreślając, że należność zostanie zwrócona również w przypadku braku paragonu. Komunikat dotyczy jednej partii metki cebulowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aldi wycofuje metkę cebulową ze sprzedaży
Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez sieć handlową Aldi, ostrzeżenie dotyczy metki cebulowej wieprzowej 160 g z kodem kreskowym 28067306. W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.
"Prosimy o niezwłoczny zwrot do naszych sklepów artykułu METKA CEBULOWA WIEPRZOWA 160 G, z kodem kreskowym 28067306, będącym w sprzedaży od 26.10.2007, dostarczonym przez ZM HAGA PLUS SP. Z O.O. Wycofanie dotyczy wyłącznie produktu oznakowanego datą minimalnej trwałości: 08.03.2024 i numerem partii: 0911" - brzmi pełna treść ogłoszenia wystosowanego przez sieć Aldi.
Według zapewnień przedsiębiorstwa należność za zakupiony towar zostanie zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 20 marca 2024 roku do sklepów Aldi. Ponadto sieć informuje, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofała ze sprzedaży wskazany artykuł i zapewnia, że sytuacja ta nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez ZM HAGA PLUS SP. Z O.O.
Czym jest Listeria monocytogenes?
Produkt, którego dotyczy problem, może być skażony bakterią o nazwie Listeria monocytogenes. Oprócz nudności, wymiotów lub biegunki po spożyciu pokarmu zakażonego Listerią mogą pojawić się objawy podobne do zakażenia grypą. Szczególnie zagrożone jest zdrowie kobiet w ciąży, małych dzieci i osób z obniżoną odpornością. W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem rodzinnym.
Listerioza jest zwykle nieszkodliwa dla zdrowych osób. W przypadku połknięcia szczególnie dużej liczby patogenów może wystąpić gorączka i biegunka. Małe dzieci lub osoby z osłabionym układem odpornościowym, takie jak te, które właśnie przeszły operację, pacjenci z AIDS lub rakiem i diabetycy mogą poważnie zachorować. Początek choroby może wystąpić do ośmiu tygodni po spożyciu bakterii. Listeria może powodować posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.