Pilny komunikat dla fanów rosołu. GIS ostrzega przed zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, po którym fani rosołu powinni od razu pognać do kuchennych szafek. Dotyczy bowiem popularnego dodatku do zup i sosów, który wciąż gości w wielu domach.

Ostrzeżenie dla fanów rosołu - PysznościOstrzeżenie dla fanów rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

GIS poinformował, że w popularnych kostkach rosołowych "Vegeta" dostrzeżono ryzyko zanieczyszczenia produktu. W niepozornym dodatku do zup skrywać się mogą metalowe elementy. Wadliwe partie zostaną wycofane ze sprzedaży.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

GIS wycofuje kostki rosołowe

Kostki rosołowe Vegeta Natur mogą zawierać metalowe zanieczyszczenia. Z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia, produkt został wycofany ze sprzedaży. Informację do Sanepidu przekazał producent, dodając zgłoszenie do Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

  • Nazwa produktu: Vegeta Natur Kostka wołowa 60 g
  • Numer partii: 2706241
  • Data trwałości minimalnej: 27.08.25
  • Producent: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, Koprivnica, 48000 Chorwacja
  • Dystrybutor: Podravka Polska Sp. z o.o., ul. Cypryjska 72, 02-761 Warszawa

Dystrybutor błyskawicznie podjął procedurę wycofania wadliwej partii przyprawy ze sprzedaży. Jednocześnie poinformował wszystkich swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji oraz opublikował stosowne ostrzeżenia na swoich portalach internetowych.

Osoby, które je kupiły, proszone są o zwrot produktu do sklepu, w którym został zakupiony.
Tak wygląda opakowanie
Tak wygląda opakowanie © GIS

Powodem jest wadliwa maszyna

Jak podano na stronie Vegeta.pl, przyczyną obecności zanieczyszczeń w kostkach rosołowych była awaria maszyny produkcyjnej. Firma prosi o zwrot wadliwych produktów do sklepów.

Nie podano, jakiej wielkości opiłki metalu trafiły do kostek. Niezależnie od tego, mogą one stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Opiłki podrażniają śluzówki jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka i jelit. Produkty z wymienionej partii nie powinny być spożywane.

Kostka rosołowa - Pyszności
Kostka rosołowa - Pyszności © Canva | Hans Joachim

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kostek rosołowych i podobnych przypraw, przygotuje je samodzielnie w domu. To zdrowa, bezpieczna i smaczna alternatywa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę