PrzepisPlacki z tego warzywa biją na głowę ziemniaczane. Są bardziej chrupiące, lżejsze i nie piją tłuszczu

Placki z tego warzywa biją na głowę ziemniaczane. Są bardziej chrupiące, lżejsze i nie piją tłuszczu

Placki z kalafiora wykonasz w ekspresowym tempie. Danie jest lekkie, smaczne i nie zawiera grama mąki. Aby je przygotować, potrzebujesz tylko kalafiora, jajka, czosnku i cebuli. Jeśli masz ochotę na to fantastyczne danie - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Błyskawiczne placki z kalafiora bez dodatku mąki - Pyszności; Foto: Canva.com
Błyskawiczne placki z kalafiora bez dodatku mąki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

23.09.2022 08:55

Placki z kalafiora wspaniale smakują w towarzystwie gulaszu, czy sosu grzybowego. Poza tym, aby przygotować tę potrawę - nie musimy używać patelni. Okazuje się, że placki wystarczy wrzucić do piekarnika. Dzięki temu danie jest wyjątkowo chrupiące!

Szybkie, smaczne i zdrowe danie

Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Placki z kalafiora stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Danie jest również wyjątkowo smaczne i wspaniale współgra z sosami, czy gulaszem. Aby wzbogacić aromat potrawy dodajemy do niej takie przyprawy jak bazylia, słodka papryka czy zioła prowansalskie. Poza tym warto eksperymentować z przepisem. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do masy na placki swoje ulubione warzywa np. cukinię, czy marchewkę.

Placki z kalafiora

Placki - Pyszności; Foto: Canva.com
Placki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 440 g kalafiora
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 20 g cebuli
  • przyprawy np. bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Umyty kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć go na patelnię lub do rondelka. Następnie podgrzewaj go pod przykryciem, do momentu aż się zarumieni. Na końcu zdejmij patelnię z palnika i odłóż ją na bok.

Cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Przełóż ją do miski. Dodaj do niej usmażonego kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Następnie wsyp przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Z powstałej masy formuj placki i nakładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie piecz je przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe placki z kalafiora podawaj z sosem grzybowym lub gulaszem. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

proste przepisyprzepisyplacki
Wybrane dla Ciebie