Jedna łyżka dodana do masy na placki ziemniaczane zmienia je nie do poznania. Wychodzą delikatniejsze
Wszelakiej maści placki są dobre na mały, ale i na większy głód. Czemu też na większy? To proste. Są tak smaczne, że po prostu jemy ich więcej i nie możemy przestać. Takie są na przykład placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu, których przepisem dziś cię uraczymy. Nie dasz rady się od nich oderwać, póki - choćby i monstrualny - głód nie poszedł precz.
29.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Majonez cieszy się sporą popularnością wśród naszych pobratymców, ale nie tylko u nich. Ten pyszny, gęsty sos z jajek i oleju, pochodzący - prawdopodobnie - z Francji, jest uwielbiany również przez na przykład, Japończyków.
Osobiście znamy ludzi, którzy majonez dodają do prawie każdego obiadu, ot tak, jako emulsja na skraju talerza do maczania kotleta czy ziemniaków. Jest znakomitym dodatkiem podczas przyrządzania jajecznicy, a nawet tatara z łososia. Czemu by więc nie dodać go do potrawy, która z definicji ma być puszysta i rozpływająca się w ustach? Tak, placki ziemniaczane aż się proszą o ten dodatek.
Placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majonezu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- sól
- śmietana 18%
- opcjonalnie: koperek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzyj ziemniaki na dużych oczkach tarki (dzięki temu będą bardziej chrupiące z wierzchu). Cebulę potnij w małą kostkę lub też zetrzyj na tarce, tym razem na drobno. Połącz składniki. Oprósz je solą i odstaw do lodówki na kilka minut.
Sól sprawi, że twoje placki puszczą wodę. Odlej ją, ale uważaj by nie wylać skrobi z dna miski.
Teraz dodaj następne składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, jajka i majonez. Wymieszaj całość.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej rafinowany olej rzepakowy. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym, podawaj ze śmietaną i - jeśli najdzie cię na dodatkowy bodziec smakowy - posiekanym koperkiem.
A może szukasz innych pomysłów na placki ziemniaczane? Poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z jednym z nich.