Ewa Wachowicz dodaje do placków ziemniaczanych sekretny składnik. Całkowicie odmienia smak potrawy
Niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na kultowy obiad w odświeżonej odsłonie. Proste, tanie i pyszne.
Przepisy Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz swoja medialną karierę zaczęła już na początku lat 90., kiedy wygrała konkurs Miss Polonia. Od ponad 15 lat z powodzeniem wydaje książki z przepisami oraz prowadzi autorskie programy kulinarne. Jej dania są proste i pyszne, często wzbogacone o nietypowy dodatek. Tak samo jest w przypadku placków ziemniaczanych, które znana prezenterka wzbogaciła o żółty ser. Dzięki temu znana potrawa, którą uwielbiają Polacy, zyskała coś nowego małym kosztem.
Placki ziemniaczane to jeden z najprostszych i najtańszych obiadów. W różnych rejonach Polski serwuje się je w przeróżnymi dodatkami. Jedni wybierają śmietanę, inni cukier, mus jabłkowy lub gulasz. Możliwości jest naprawdę dużo i każdy znajdzie wersję dla siebie. Jednak placki z serem żółtym to coś, czego jeszcze nie jadłeś i pora to nadrobić!
Placki ziemniaczane z serem według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 cebuli
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj rozkłócone jajko, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp mąkę i wymieszaj dobrze całość.
Następnie dodaj starty żółty ser i śmietanę lub jogurt. Jeśli masa nie będzie wystarczająco gęsta- dodaj więcej jogurtu. Na patelni rozgrzej dobrze olej i wykładaj łyżką porcje placków. Smaż z obu stron aż apetycznie się zarumienią. Podaj z kleksem śmietany i odrobiną cukru.
Smacznego!