Są lepsze od owsianych. Zwalczają infekcje, poprawiają wzrok i odchudzają
14.05.2023 18:33, aktual.: 14.05.2023 19:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Płatki orkiszowe nie są tak bardzo popularne i doceniane jak płatki owsiane. Często omijamy je szerokim łukiem, a to ogromny błąd. Produkt ten to bomba witaminowa, zawiera wiele ważnych składników mineralnych. W smaku jest bardzo ciekawy, więc można z niego przygotować przepyszne śniadanie.
Są źródłem naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Wspomagają odchudzanie i ponoć są zdrowsze od płatków owsianych. Zawierają rodanid, czyli substancję, która działa jak antybiotyk. Pozytywnie wpływają na stan paznokci, włosów i skóry. Można przygotować je na różne sposoby.
Zobacz także
Płatki orkiszowe są pełne prozdrowotnych składników odżywczych
Zawierają witaminy z grupy B, A, E oraz D. Poza tym znajdziemy w nich również żelazo, cynk, fosfor, mangan i kobalt. Wszystkie te składniki biorą udział w najważniejszych procesach w organizmie. Ich niedobory prowadzą do różnych dolegliwości i schorzeń. Produkty z orkiszu są źródłem błonnika pokarmowego oraz kwasu krzemowego. Należy również wspomnieć, że znajdziemy w nich rodanid, czyli naturalny antybiotyk, który wspomaga układ odpornościowy.
Płatki mają 330 kcal w 100 gramach, czyli o 6 kcal mniej niż płatki owsiane. Indeks glikemiczny też nie jest wysoki, gdyż wynosi 45. Orkisz jest bogaty w białko i węglowodany złożone. Niestety, nie mogą go spożywać osoby zmagające się z nietolerancją glutenu.
Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe?
Wprowadzenie produktu do jadłospisu może mieć pozytywne skutki. Bowiem orkisz:
- wspomaga odchudzanie (dzięki witaminie D i błonnikowi),
- poprawia stan skóry (w tym przypadku najbardziej działa witamina E),
- korzystnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A),
- wspomaga działanie układu krwionośnego (poleca się go osobom z anemią).
Nie tylko "orkiszanka". Co można zrobić z orkiszu?
Na pierwszą myśl przychodzi nam ugotowanie płatków na mleku i dodanie do nich owoców, orzechów lub odrobiny czekolady. Na szczęście przepisów jest mnóstwo. Możemy zrobić słodkie naleśniki, upiec chleb orkiszowy, a nawet przygotować oryginalne nachosy. Płatki ciekawie komponują się z koktajlami owocowymi.
Masz ochotę na coś oryginalnego?