Po gotowaniu nie zalewaj brudnego garnka wodą. Ten błąd popełnia wiele osób

Ile razy po zakończeniu gotowania odruchowo zalałeś gorący garnek zimną wodą? Pewnie nie jesteś sam w tym działaniu. Chociaż wydaje się, że taki nawyk może być nieszkodliwy, a wręcz ułatwiający późniejsze czyszczenie, w rzeczywistości może poważnie zaszkodzić twoim naczyniom.

Dlaczego nie powinno się zalewać gorących garnków zimną wodą? Dlaczego nie powinno się zalewać gorących garnków zimną wodą?
Źródło zdjęć: © Canva | Jack N. Mohr

Po przygotowaniu obiadu zapewne większość z nas od razu zalewa garnki wodą, uważając, że resztki jedzenia nie zaschną i samo mycie będzie prostsze. Ale czy na pewno tak jest? Okazuje się, że ta z pozoru skuteczna praktyka może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Zalewasz gorący garnek zimną wodą? Oto dlaczego to zły pomysł

Nagła zmiana temperatury powoduje szok termiczny, który może prowadzić do deformacji powierzchni garnka. Z biegiem czasu dno naczynia może pękać, stawać się nierówne, co skutkuje niestabilnością na płycie kuchennej. Ostatecznie jedzenie będzie nierówno podgrzewane, co może prowadzić do przypaleń lub niedogotowania.

Problem ten jest szczególnie widoczny przy patelniach, które pracują w wysokich temperaturach, co zwiększa ryzyko uszkodzeń. Jednak również garnki są na to narażone, dlatego warto zmienić swoje nawyki i dbać o swoje naczynia.

Jak usunąć zaschnięte resztki z patelni i garnków?
Jak usunąć zaschnięte resztki z patelni i garnków? © Canva | Africa images

Jak umyć zaschnięte garnki i patelnie?

Zamiast zalewać brudny garnek zimną wodą, lepiej pozwolić mu naturalnie ostygnąć. Następnie można zastosować namaczanie, jednak z tą różnicą, że powinno ono się odbyć przy użyciu ciepłej wody. Namaczanie warto uskuteczniać z dodatkiem płynu do naczyń. Po kilku minutach resztki jedzenia zmiękną i łatwiej będzie je usunąć.

Jednym z domowych trików na usunięcie przypalonych resztek z garnków i patelni jest użycie fusów po kawie. To naturalny i delikatny środek o właściwościach ścierających. Wystarczy wymieszać fusy z niewielką ilością płynu do naczyń, by uzyskać pastę, która pozwoli na bezproblemowe usunięcie zaschniętego brudu. Małe drobinki fusów działają jak szczoteczki, skutecznie usuwając tłuszcz i resztki jedzenia.

Nie sposób również nie wspomnieć o sodzie oczyszczonej, która ma szerokie zastosowanie w kuchni w roli skutecznego środka czyszczącego. Nie dziwi więc, że sprawdzi się również w przypadku uciążliwych zabrudzeń garnków i patelni. Wystarczy posypać nią dno garnka lub innego naczynia, wlać nieco wody i odstawić na kilka minut. Następnie należy użyć gąbki lub szczotki i spłukać pozostałości. Warto przy tym pamiętać, aby używać miękkich gąbek i szczotek, by nie porysować powierzchni naczyń.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"