Pod żadnym pozorem nie kupuj tych 5 produktów. Bosacka ostrzega

Katarzyna Bosacka i Agnieszka Mielcarek stworzyły ciekawy film. Opowiadają w nim o tym, jakie produkty nie powinny się znaleźć w naszej kuchni. Dlaczego lepiej ich nie kupować? Przeanalizujmy problem razem z prowadzącą program "Wiem, co jem i co kupuję".

Pyszności; Regały z towarem w markeciePyszności; Regały z towarem w markecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Katarzyna Bosaka konta znane przysmaki. Nie wypowiedziała się zbyt pochlebnie

Na pierwszy plan poszły pianki marshmellows. To popularny produkt, który często kupujemy, ze względu na to, że jest bardzo słodki. Właśnie to jest główny powód, dla którego dziennikarka wyrzuciłaby je ze swojej kuchni. Nic dziwnego - zawierają ogromne ilości cukru. Do tego sztuczne barwniki i żelatyna, które nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. Objadanie się nimi prowadzi do otyłości i chorób z nią związanych. Możemy też nabawić się miażdżycy oraz dolegliwości ze strony układu krwionośnego i pokarmowego. Półki, na których się znajdują lepiej omijać szerokim łukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Kolorowe cukierki z czekoladą w środku również są bardzo złym wyborem. Tutaj mamy podobny problem - cukier oraz sztuczne barwniki. Spożywanie ich w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Co więcej, mają też niezbyt dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu, koncentrację i pamięć.

Kolorowe cukierki
Kolorowe cukierki © Adobe Stock

Chleb tostowy często pojawia się w naszych domach. Dlaczego Katarzyna Bosacka go krytykuje? To produkt bardzo przetworzony i znajduje się w nim wiele konserwantów. Jeśli będziemy przesadzać z jego ilością, nasz organizm nie przyjmie tego dobrze. Do tego węglowodany proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Sięgnąć możemy po niego raz na jakiś czas - najważniejszy jest umiar.

Chipsy
Chipsy © Pixabay

Chipsy to tylko ziemniaki z przyprawami i tłuszczem, prawda? Nie wszystkie rodzaje składają się z tych rzeczy, a często tłuszcz to po prostu nasycone kwasy tłuszczowe. Większość chipsów przygotowywana jest z pulpy ziemniaczanej. W składzie mamy też mnóstwo konserwantów. Jeśli już chcemy je zjeść, nie przesadzajmy z ilością i wybierajmy raczej te solone.

Kolejny produkt na cenzurowanym to wysoko przetworzone mięso, czyli parówki, pasztety oraz wędliny. Zanim je zakupimy, musimy dokładnie przeczytać skład. Często jednak pozostawia on wiele do życzenia, bo nie znajdziemy tam ani grama mięsa, a MOM (mięso oddzielone mechanicznie).

Salmonella w produkcie z Lidla. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega
Katarzyna Bosacka ostrzega przed przetworzoną wędliną © Pixabay
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam