Pod żadnym pozorem nie kupuj tych 5 produktów. Bosacka ostrzega

Katarzyna Bosacka i Agnieszka Mielcarek stworzyły ciekawy film. Opowiadają w nim o tym, jakie produkty nie powinny się znaleźć w naszej kuchni. Dlaczego lepiej ich nie kupować? Przeanalizujmy problem razem z prowadzącą program "Wiem, co jem i co kupuję".

Pyszności; Regały z towarem w markeciePyszności; Regały z towarem w markecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Katarzyna Bosaka konta znane przysmaki. Nie wypowiedziała się zbyt pochlebnie

Na pierwszy plan poszły pianki marshmellows. To popularny produkt, który często kupujemy, ze względu na to, że jest bardzo słodki. Właśnie to jest główny powód, dla którego dziennikarka wyrzuciłaby je ze swojej kuchni. Nic dziwnego - zawierają ogromne ilości cukru. Do tego sztuczne barwniki i żelatyna, które nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. Objadanie się nimi prowadzi do otyłości i chorób z nią związanych. Możemy też nabawić się miażdżycy oraz dolegliwości ze strony układu krwionośnego i pokarmowego. Półki, na których się znajdują lepiej omijać szerokim łukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Kolorowe cukierki z czekoladą w środku również są bardzo złym wyborem. Tutaj mamy podobny problem - cukier oraz sztuczne barwniki. Spożywanie ich w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Co więcej, mają też niezbyt dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu, koncentrację i pamięć.

Kolorowe cukierki
Kolorowe cukierki © Adobe Stock

Chleb tostowy często pojawia się w naszych domach. Dlaczego Katarzyna Bosacka go krytykuje? To produkt bardzo przetworzony i znajduje się w nim wiele konserwantów. Jeśli będziemy przesadzać z jego ilością, nasz organizm nie przyjmie tego dobrze. Do tego węglowodany proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Sięgnąć możemy po niego raz na jakiś czas - najważniejszy jest umiar.

Chipsy
Chipsy © Pixabay

Chipsy to tylko ziemniaki z przyprawami i tłuszczem, prawda? Nie wszystkie rodzaje składają się z tych rzeczy, a często tłuszcz to po prostu nasycone kwasy tłuszczowe. Większość chipsów przygotowywana jest z pulpy ziemniaczanej. W składzie mamy też mnóstwo konserwantów. Jeśli już chcemy je zjeść, nie przesadzajmy z ilością i wybierajmy raczej te solone.

Kolejny produkt na cenzurowanym to wysoko przetworzone mięso, czyli parówki, pasztety oraz wędliny. Zanim je zakupimy, musimy dokładnie przeczytać skład. Często jednak pozostawia on wiele do życzenia, bo nie znajdziemy tam ani grama mięsa, a MOM (mięso oddzielone mechanicznie).

Salmonella w produkcie z Lidla. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega
Katarzyna Bosacka ostrzega przed przetworzoną wędliną © Pixabay
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟