Pod żadnym pozorem nie kupuj tych 5 produktów. Bosacka ostrzega

Katarzyna Bosacka i Agnieszka Mielcarek stworzyły ciekawy film. Opowiadają w nim o tym, jakie produkty nie powinny się znaleźć w naszej kuchni. Dlaczego lepiej ich nie kupować? Przeanalizujmy problem razem z prowadzącą program "Wiem, co jem i co kupuję".

Pyszności; Regały z towarem w markeciePyszności; Regały z towarem w markecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Katarzyna Bosaka konta znane przysmaki. Nie wypowiedziała się zbyt pochlebnie

Na pierwszy plan poszły pianki marshmellows. To popularny produkt, który często kupujemy, ze względu na to, że jest bardzo słodki. Właśnie to jest główny powód, dla którego dziennikarka wyrzuciłaby je ze swojej kuchni. Nic dziwnego - zawierają ogromne ilości cukru. Do tego sztuczne barwniki i żelatyna, które nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. Objadanie się nimi prowadzi do otyłości i chorób z nią związanych. Możemy też nabawić się miażdżycy oraz dolegliwości ze strony układu krwionośnego i pokarmowego. Półki, na których się znajdują lepiej omijać szerokim łukiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Kolorowe cukierki z czekoladą w środku również są bardzo złym wyborem. Tutaj mamy podobny problem - cukier oraz sztuczne barwniki. Spożywanie ich w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Co więcej, mają też niezbyt dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu, koncentrację i pamięć.

Kolorowe cukierki
Kolorowe cukierki © Adobe Stock

Chleb tostowy często pojawia się w naszych domach. Dlaczego Katarzyna Bosacka go krytykuje? To produkt bardzo przetworzony i znajduje się w nim wiele konserwantów. Jeśli będziemy przesadzać z jego ilością, nasz organizm nie przyjmie tego dobrze. Do tego węglowodany proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Sięgnąć możemy po niego raz na jakiś czas - najważniejszy jest umiar.

Chipsy
Chipsy © Pixabay

Chipsy to tylko ziemniaki z przyprawami i tłuszczem, prawda? Nie wszystkie rodzaje składają się z tych rzeczy, a często tłuszcz to po prostu nasycone kwasy tłuszczowe. Większość chipsów przygotowywana jest z pulpy ziemniaczanej. W składzie mamy też mnóstwo konserwantów. Jeśli już chcemy je zjeść, nie przesadzajmy z ilością i wybierajmy raczej te solone.

Kolejny produkt na cenzurowanym to wysoko przetworzone mięso, czyli parówki, pasztety oraz wędliny. Zanim je zakupimy, musimy dokładnie przeczytać skład. Często jednak pozostawia on wiele do życzenia, bo nie znajdziemy tam ani grama mięsa, a MOM (mięso oddzielone mechanicznie).

Salmonella w produkcie z Lidla. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega
Katarzyna Bosacka ostrzega przed przetworzoną wędliną © Pixabay
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe