PrzepisPrzekąskiPodaję do wędzonej ryby. To nie ketchup, a pyszny sos i robi furorę za każdym razem

Podaję do wędzonej ryby. To nie ketchup, a pyszny sos i robi furorę za każdym razem

Na pierwszy rzut oka wygląda jak sos pomidorowy, ale po spróbowaniu okazuje się, że koło pomidorów nawet nie stał. Jest słodko-ostry i wspaniale komponuje się ze słoną rybą.

Makrela w takim wydaniu zaskakuje smakiem
Makrela w takim wydaniu zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wędzona makrela trafia najczęściej do past kanapkowych i sałatek, ale warto jej dać szansę i zaserwować również jako danie główne. Aromatyczna ryba polana ciepłym sosem malinowym z delikatną nutą chili sprawi, że zaserwujesz swoim bliskim danie jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Wędzona makrela w sosie malinowym

Makrela z sosem malinowym to nietypowe połączenie smaków, które może zaskoczyć wielu smakoszy. To danie, w którym składniki tworzą harmonijną całość. Chociaż ryby i maliny wydają się nie iść w parze, to w tym przypadku świetnie współgrają. To danie nie jest tylko dla odważnych, bo sam smak jest naprawdę przystępny. Maliny dodają słodyczy, która wspaniale łączy się z ostrością chilli i miękką, słoną rybą.

Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach
Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach© Canva | ConstantinosZ

Jeśli nie jesteś fanem wędzonej makreli, możesz postawić na wędzonego pstrąga albo po prostu kawałek dorsza. W sezonie sięgaj po świeże owoce. Suszone chilli możesz zastąpić także łyżeczką sosu chilli. Intensywność dopasuje do indywidualnych preferencji. Ostre składniki najlepiej dodawać stopniowo, aby nie przedobrzyć ze smakiem.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2 makrele wędzone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g świeżych malin.

Sos:

  • 125 g malin (mogą być mrożone),
  • 1 łyżeczka suszonego chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 100 ml oliwy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

Sposób przygotowania:

  1. Z liści szpinaku odetnij twarde ogonki i dokładnie opłucz, aby nie było na nim piasku.
  2. Z makreli usuń skórę oraz wyjmij kręgosłup wraz z ośćmi. Podziel ją na mniejsze kawałki.
  3. Przygotuj sos. Do garnka dodaj maliny, chilli, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i gotuj, aż owoce się rozpadną.
  4. Zblenduj na gładki sos, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Z ilością soli nie przesadzaj, sama makrela ma jej sporo.
  5. Na talerzu ułóż liście szpinaku i pokrojoną w cienkie pióra czerwoną cebulę.
  6. Na to połóż kawałki makreli i polej całość ciepłym sosem malinowym.

Podawaj w towarzystwie grzanki lub świeżej bułeczki. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja. Smacznego!

Inspiracjeprzepisłatwy przepis

Wybrane dla Ciebie