Podaję do wędzonej ryby. To nie ketchup, a pyszny sos i robi furorę za każdym razem
Na pierwszy rzut oka wygląda jak sos pomidorowy, ale po spróbowaniu okazuje się, że koło pomidorów nawet nie stał. Jest słodko-ostry i wspaniale komponuje się ze słoną rybą.
Wędzona makrela trafia najczęściej do past kanapkowych i sałatek, ale warto jej dać szansę i zaserwować również jako danie główne. Aromatyczna ryba polana ciepłym sosem malinowym z delikatną nutą chili sprawi, że zaserwujesz swoim bliskim danie jak z najlepszej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Wędzona makrela w sosie malinowym
Makrela z sosem malinowym to nietypowe połączenie smaków, które może zaskoczyć wielu smakoszy. To danie, w którym składniki tworzą harmonijną całość. Chociaż ryby i maliny wydają się nie iść w parze, to w tym przypadku świetnie współgrają. To danie nie jest tylko dla odważnych, bo sam smak jest naprawdę przystępny. Maliny dodają słodyczy, która wspaniale łączy się z ostrością chilli i miękką, słoną rybą.
Jeśli nie jesteś fanem wędzonej makreli, możesz postawić na wędzonego pstrąga albo po prostu kawałek dorsza. W sezonie sięgaj po świeże owoce. Suszone chilli możesz zastąpić także łyżeczką sosu chilli. Intensywność dopasuje do indywidualnych preferencji. Ostre składniki najlepiej dodawać stopniowo, aby nie przedobrzyć ze smakiem.
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 2 makrele wędzone,
- 1 czerwona cebula,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 250 g świeżych malin.
Sos:
- 125 g malin (mogą być mrożone),
- 1 łyżeczka suszonego chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 100 ml oliwy,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
Sposób przygotowania:
- Z liści szpinaku odetnij twarde ogonki i dokładnie opłucz, aby nie było na nim piasku.
- Z makreli usuń skórę oraz wyjmij kręgosłup wraz z ośćmi. Podziel ją na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos. Do garnka dodaj maliny, chilli, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i gotuj, aż owoce się rozpadną.
- Zblenduj na gładki sos, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Z ilością soli nie przesadzaj, sama makrela ma jej sporo.
- Na talerzu ułóż liście szpinaku i pokrojoną w cienkie pióra czerwoną cebulę.
- Na to połóż kawałki makreli i polej całość ciepłym sosem malinowym.
Podawaj w towarzystwie grzanki lub świeżej bułeczki. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja. Smacznego!