Podbija kawiarnie, ale w domu zrobisz ją za grosze. W dodatku pomaga na wzdęcia
Chociaż kojarzy się nieco z ekscentrycznym deserem w modnej kawiarni, to zdecydowanie warto zaprosić ją również do domu. Pudding z tapioki zastąpi deserki z nasionami chia i świetnie sprawdzi się na smaczny i zdrowy podwieczorek.
11.04.2024 11:26
Przygotowanie deseru z tapioką wcale nie jest skomplikowane, a efekt końcowy pozytywnie zaskoczy wszystkich miłośników słodkości, również w lekkim i zdrowym wydaniu. Na dodatek wyjdzie znacznie taniej niż w kawiarni - wystarczy kupić kulki tapioki (w azjatyckim sklepie lub po prostu przez internet), mleko oraz owoce, by cieszyć się wyjątkowym deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest tapioka?
Tapioka cieszy się rosnącą popularnością, chociaż wciąż wiele osób szeroko otwiera oczy na jej widok. Wytwarzana jest z bulw manioku, egzotycznej rośliny uprawianej w Ameryce Południowej i Środkowej, a także w innych regionach świata, np. w Nigerii, Tajlandii czy Wietnamie. Maniok można porównać do południowoamerykańskiego ziemniaka pod kątem zastosowania i popularności.
Bulwy manioku poddawane są procesowi mielenia, w wyniku którego powstaje mąką lub charakterystyczne, znane z deserów kuleczki.
Zdrowy deser
Tapioka jest bogata w węglowodany, które stanowią źródło energii dla organizmu. Zawiera błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Pomaga również w pracy jelit, będąc przy tym lekkostrawnym produktem. Dzięki czemu można pozbyć się nieprzyjemnych wzdęć, uczucia zgagi czy też problemów jelitowych.
Tapioka jest źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i nasyconych, które wpływają korzystnie na poziom cholesterolu i pracę układu krążenia. Zawiera również witaminę B6 oraz A, a także całkiem sporo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, fosforu i cynku.
Zobacz także
Pudding z tapioki
Deser z tapioką i owocami to świetny pomysł na zdrowy podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie. Przepis jest prosty, ale gotowanie kuleczek wymaga nieco czasu i cierpliwości. Tapioka ma neutralny smak, który kształtuje się przez odpowiednie dodatki.
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego (może być również dowolne mleko roślinne lub krowie),
- 1/4 szklanki tapioki (w drobnych kuleczkach),
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru,
- 1 duże dojrzałe mango,
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj mleko kokosowe.
- Wsyp tapiokę i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
- Dodaj ksylitol lub cukier i wymieszaj, aby się rozpuścił. Opcjonalnie możesz dodać również szczyptę kardamonu.
- Obierz mango, usuń pestkę i pokrój w kostkę lub zblenduj na purée.
- Do miseczek lub szklanek przelej pudding i odstaw, aby przestygł.
- Na wierzchu ułóż mango i wstaw całość do lodówki.
- Chłódź przez minimum 2 godziny, aż pudding zgęstnieje.
Zamiast mango możesz użyć również innych owoców - ja uwielbiam serwować pudding z musem truskawkowym lub malinowym. Część musu możesz dodać również do samej tapioki, aby nadać jej więcej smaku.