Ta herbata podbija nadmorskie miejscowości. W domu przygotujesz ją o wiele taniej niż na straganach

Herbata, mleko i tapioka. W ten sposób powstaje słynna bubble tea, która ostatnimi czasy niepodzielnie rządzi nadmorskimi kurortami. Czy w 2023 roku zwykła mrożona herbata to już kulinarne faux pas? Tak skrajnych opinii nie wygłaszamy; mówimy natomiast, jak przygotować domowe bubble tea na mleku. Wyjdzie cię przynajmniej kilka razy taniej, niż kupując je w barze!

ObrazekDomowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva

Bubble tea ciężko określić jako chwilową modę; to sprawa znacznie donioślejsza i winna być omawiana w tonie powagi. W końcu nie każdemu przelotnemu trendowi przypisywane są święta (w USA istnieje tzw. National Bubble tea Day), tworzone są na ich podstawie specjalne emoji, a ich światowy rynek opiewa na kwotę kilku miliardów dolarów. O nie, to żadna błahostka. Bubble tea dosłownie zawojowało świat.

Obrazek
Bubble tea zawróciło konsumentom w głowach - Pyszności; foto: Canva

Nie inaczej sprawa wygląda nad polskim morzem, gdzie tajwański (bo właśnie z Tajwanu pochodzi bubble tea) specjał sprzedawany jest w nie mniejszej liczbie lokali, co gofry czy zapiekanki. Ich ceny, cóż, powiedzmy, że osoby z nadciśnieniem powinny przechodzić obok punktów z bąbelkową herbatą obojętnie. A ponieważ osobiście byliśmy świadkami tego cenowego łupiestwa, nie pozostało nam nic innego, jak zainteresować się tematem domowej bubble tea. Dzieckiem tych rozważań jest poniższy przepis. Polecamy go wszystkim wielbicielom bąbelkowego orzeźwienia!

Domowa bubble tea na mleku

Składniki:

  • 3 łyżki kulek tapioki białej lub czarnej
  • 200 ml schłodzonej herbaty
  • 50 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki syropu karmelowego
  • lód w kostkach

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na domowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva

Tapiokę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to około 20 minut; musisz tylko pamiętać o częstym mieszaniu, bo kuleczki lubią przywrzeć do garnka. W międzyczasie zaparz mocny napar z herbaty, około 200 ml. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie umieść go w lodówce, żeby porządnie się schłodził.

Gotowe kuleczki tapioki umieść w wysokiej szklance. Dodaj syrop karmelowy, a następnie herbatę i schłodzone mleko. Na koniec dorzuć kilka kostek lodu — w końcu chodzi tu nie tylko o smak, ale i orzeźwienie. Twoja bubble tea jest już gotowa. Smacznego!

Wypróbuj również nasz przepis na makaron z łososiem. Jest przepyszny!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej