Podpatrzyłam ten przepis w szwedzkim domu. Robi większą furorę niż sałatki i kanapki
Z daleka wygląda jak tort, a w środku kryje się… kanapka w wersji premium. Szwedzki tort kanapkowy to pomysł, który podbija internet i stoły w Skandynawii. Wygląda efektownie, smakuje wykwintnie, a przygotujesz go z prostych składników.
Na północy Europy nie ma przyjęcia bez szwedzkiego tortu kanapkowego. To danie łączy w sobie to, co najlepsze, czyli świeży chleb, ryby, warzywa i kremowy serek. W Szwecji to klasyk podawany na urodzinach, chrzcinach czy firmowych spotkaniach. W Polsce wciąż uchodzi za coś egzotycznego, ale kto raz spróbuje, ten wraca do tego pomysłu przy każdej okazji.
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Szwedzki tort kanapkowy to elegancka wersja zwykłych kanapek
To danie zaskakuje wyglądem. Kilka warstw chleba tostowego przełożonych kremowym serkiem i warzywami przypomina tort, ale zamiast bitej śmietany mamy delikatny serek, łososia i krewetki. W efekcie powstaje chłodna przekąska, która świetnie komponuje się z białym winem lub szampanem. Szwedzki tort kanapkowy sprawdzi się idealnie na andrzejki, sylwestra czy wielkanocny stół.
Przepis na szwedzki tort kanapkowy
Składniki:
- bochenek chleba tostowego,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- 2 pomidory,
- ogórek zielony,
- 300 g obranych krewetek zimnowodnych,
- 400 g łososia wędzonego,
- 300 g serka śmietankowego (np. à la Philadelphia),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- główka sałaty lodowej,
- kilka liści sałaty karbowanej (zielonej i czerwonej),
- 15 g świeżego koperku,
- sól, biały pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Odetnij skórki z tostów.
- Paprykę, pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, sałatę lodową w cienkie paski.
- Wymieszaj serek z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Połowę łososia pokrój w kostkę, krewetki sparz wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
- Na półmisku ułóż 6 kromek tostów tworząc prostokąt. Posmaruj kremem, posyp sałatą i łososiem.
- Przykryj kolejną warstwą tostów, ponownie posmaruj serkiem i dodaj paprykę, pomidora i ogórka.
- Ułóż trzecią warstwę tostów, posmaruj kremem i posyp cienką warstwą sałaty.
- Całość obłóż sałatą karbowaną, udekoruj pozostałym łososiem, krewetkami i koperkiem.
- Owiń folią i schowaj do lodówki na noc, by całość się "związała".