Podwójny kotlet z przepisu Magdy Gessler. Trudno o lepszą propozycję na niedzielny obiad
Przepis na rewolucyjne podwójne schabowe Magdy Gessler jest obowiązkową pozycją w kuchennym notatniku. Świetnie odegrają swoją rolę podczas większych uroczystości, jak i małych codziennych uczt.
04.08.2024 09:54
Solidny kawał mięsa z pyszną niespodzianką w środku jest doskonałą propozycją na niedzielny obiad. Podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler są niczym mała rewolucja. Ulepszone, nieco odmienione, ale wciąż pozostające poczciwymi "schabówczakami", podbiją podniebienia wszystkich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler robi podwójne schabowe. Sekret tkwi w jednym składniku
Magda Gessler zdradziła przepis na soczyste schabowe. I to nie byle jakie, bo podwójne. Okazuje się bowiem, że w ich skład wchodzi nie tylko schab środkowy, ale również schab karkowy, zwany potocznie karkówką. Dzięki temu danie jest wyjątkowo soczyste i smaczne.
Natomiast charakteru i wyrazistości kotletom dodaje jeden składnik. Magda Gessler pomiędzy płaty mięsa wkłada startą na drobnym oku cebulę. Taki cebulowy mus nie dość, że fantastycznie komponuje się w mięsem, to dodaje soczystości i miękkości.
Zobacz także
Podwójne schabowe. Przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 4 plastry schabu (po ok. 100 g każdy),
- 4 plastry karkówki (po ok. 100 g każdy),
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 2–3 łyżki mąki pszennej,
- 6–8 łyżek bułki tartej,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki smalcu.
Przygotowanie:
- Schab i karkówkę rozbij na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem i odstaw na 20 minut.
- Cebulę zetrzyj na tarce o drobnym oku.
- Plaster schabu wysmaruj warstwą cebuli, na to wyłóż plaster karkówki. Całość dobrze dociśnij.
- Tak przygotowane podwójne schabowe oprósz mąką, następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i na końcu obtocz dokładnie bułką tartą.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym smalcu, aż nabiorą złotego koloru.
- Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.