Podwójny kotlet z przepisu Magdy Gessler. Trudno o lepszą propozycję na niedzielny obiad

Przepis na rewolucyjne podwójne schabowe Magdy Gessler jest obowiązkową pozycją w kuchennym notatniku. Świetnie odegrają swoją rolę podczas większych uroczystości, jak i małych codziennych uczt.

Schabowe z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębieSchabowe z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram: magdagessler_official (screenshot) | robert6666

Solidny kawał mięsa z pyszną niespodzianką w środku jest doskonałą propozycją na niedzielny obiad. Podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler są niczym mała rewolucja. Ulepszone, nieco odmienione, ale wciąż pozostające poczciwymi "schabówczakami", podbiją podniebienia wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Magda Gessler robi podwójne schabowe. Sekret tkwi w jednym składniku

Magda Gessler zdradziła przepis na soczyste schabowe. I to nie byle jakie, bo podwójne. Okazuje się bowiem, że w ich skład wchodzi nie tylko schab środkowy, ale również schab karkowy, zwany potocznie karkówką. Dzięki temu danie jest wyjątkowo soczyste i smaczne.

Natomiast charakteru i wyrazistości kotletom dodaje jeden składnik. Magda Gessler pomiędzy płaty mięsa wkłada startą na drobnym oku cebulę. Taki cebulowy mus nie dość, że fantastycznie komponuje się w mięsem, to dodaje soczystości i miękkości.

Podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler smakują obłędnie
Podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler smakują obłędnie © Canva

Podwójne schabowe. Przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 plastry schabu (po ok. 100 g każdy),
  • 4 plastry karkówki (po ok. 100 g każdy),
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • 6–8 łyżek bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki smalcu.

Przygotowanie:

  1. Schab i karkówkę rozbij na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnym oku.
  3. Plaster schabu wysmaruj warstwą cebuli, na to wyłóż plaster karkówki. Całość dobrze dociśnij.
  4. Tak przygotowane podwójne schabowe oprósz mąką, następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i na końcu obtocz dokładnie bułką tartą.
  5. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym smalcu, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej