Podwójny kotlet z przepisu Magdy Gessler. Trudno o lepszą propozycję na niedzielny obiad
Przepis na rewolucyjne podwójne schabowe Magdy Gessler jest obowiązkową pozycją w kuchennym notatniku. Świetnie odegrają swoją rolę podczas większych uroczystości, jak i małych codziennych uczt.
Solidny kawał mięsa z pyszną niespodzianką w środku jest doskonałą propozycją na niedzielny obiad. Podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler są niczym mała rewolucja. Ulepszone, nieco odmienione, ale wciąż pozostające poczciwymi "schabówczakami", podbiją podniebienia wszystkich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni
Magda Gessler robi podwójne schabowe. Sekret tkwi w jednym składniku
Magda Gessler zdradziła przepis na soczyste schabowe. I to nie byle jakie, bo podwójne. Okazuje się bowiem, że w ich skład wchodzi nie tylko schab środkowy, ale również schab karkowy, zwany potocznie karkówką. Dzięki temu danie jest wyjątkowo soczyste i smaczne.
Natomiast charakteru i wyrazistości kotletom dodaje jeden składnik. Magda Gessler pomiędzy płaty mięsa wkłada startą na drobnym oku cebulę. Taki cebulowy mus nie dość, że fantastycznie komponuje się w mięsem, to dodaje soczystości i miękkości.
Podwójne schabowe. Przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 4 plastry schabu (po ok. 100 g każdy),
- 4 plastry karkówki (po ok. 100 g każdy),
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 2–3 łyżki mąki pszennej,
- 6–8 łyżek bułki tartej,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki smalcu.
Przygotowanie:
- Schab i karkówkę rozbij na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem i odstaw na 20 minut.
- Cebulę zetrzyj na tarce o drobnym oku.
- Plaster schabu wysmaruj warstwą cebuli, na to wyłóż plaster karkówki. Całość dobrze dociśnij.
- Tak przygotowane podwójne schabowe oprósz mąką, następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i na końcu obtocz dokładnie bułką tartą.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym smalcu, aż nabiorą złotego koloru.
- Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.