Niezawodny sposób Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone. Wychodzą boskie
Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w polskich domach gości od wielu lat. Kolejne pokolenia kulają mięsne kulki i obtaczają je w panierce z bułki tartej. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, a przepis niespecjalnie skomplikowany, to czasem małe niuanse decydują o finalnym efekcie.
31.07.2024 11:32
Mielone z buraczkami to obiad, który znaleźć można w barach mlecznych, zjeść podczas wizyty u babci czy przygotować samodzielnie w domu. Wydaje się prosto, ot, doprawić mięso i obtoczyć w bułce tartej. Nie bez powodu mówi się jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Wie o tym Magda Gessler, która do zwykłych mielonych dodaje dość nietypowy składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent Magdy Gessler na idealne mielone
Magda Gessler to gwiazda polskich programów kulinarnych, której przedstawiać specjalnie nie trzeba. W swoich programach dzieli się nie tylko wiedzą na temat prowadzenia gastronomii, ale również podpowiedziami i wskazówkami, które usprawniają domowe gotowanie.
Aby kotlety mielone były idealne mięciutkie i puszyste, Magda Gessler dodaje do masy mocno schłodzoną wodę gazowaną. To właśnie ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej napowietrzone i soczyste, zapobiegając jego wysuszeniu podczas obróbki termicznej. Oczywiście nie mowa tu o całej butelce, a o dość symbolicznej ilości. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczą zaledwie 2-3 łyżeczki.
Jakie mięso na kotlety mielone?
Podstawą idealnych kotletów jest dobrej jakości mięso mielone. Według Magdy Gessler istotne są również odpowiednie proporcje. Mięsa wołowego powinno być o około ⅓ mniej niż wieprzowego. Dzięki tej kombinacji kotlety stają się soczyste i delikatne, a przy tym zachowują swoją formę podczas smażenia.