Niezawodny sposób Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone. Wychodzą boskie

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w polskich domach gości od wielu lat. Kolejne pokolenia kulają mięsne kulki i obtaczają je w panierce z bułki tartej. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, a przepis niespecjalnie skomplikowany, to czasem małe niuanse decydują o finalnym efekcie.

Mielone Magdy Gessler - PysznościMielone Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler, graletta
Ewa Malinowska

Mielone z buraczkami to obiad, który znaleźć można w barach mlecznych, zjeść podczas wizyty u babci czy przygotować samodzielnie w domu. Wydaje się prosto, ot, doprawić mięso i obtoczyć w bułce tartej. Nie bez powodu mówi się jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Wie o tym Magda Gessler, która do zwykłych mielonych dodaje dość nietypowy składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Patent Magdy Gessler na idealne mielone

Magda Gessler to gwiazda polskich programów kulinarnych, której przedstawiać specjalnie nie trzeba. W swoich programach dzieli się nie tylko wiedzą na temat prowadzenia gastronomii, ale również podpowiedziami i wskazówkami, które usprawniają domowe gotowanie.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Adobe Stock | robert6666

Aby kotlety mielone były idealne mięciutkie i puszyste, Magda Gessler dodaje do masy mocno schłodzoną wodę gazowaną. To właśnie ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej napowietrzone i soczyste, zapobiegając jego wysuszeniu podczas obróbki termicznej. Oczywiście nie mowa tu o całej butelce, a o dość symbolicznej ilości. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczą zaledwie 2-3 łyżeczki.

Jakie mięso na kotlety mielone?

Podstawą idealnych kotletów jest dobrej jakości mięso mielone. Według Magdy Gessler istotne są również odpowiednie proporcje. Mięsa wołowego powinno być o około ⅓ mniej niż wieprzowego. Dzięki tej kombinacji kotlety stają się soczyste i delikatne, a przy tym zachowują swoją formę podczas smażenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej