Magda Gessler zdradziła przepis na idealną kurkową. Po prostu niebo w gębie

Nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem i aromatem kurek. Te wypełniają po brzegi kosze, czym chwalą się w mediach miłośnicy grzybobrania. Co zrobić z tak pokaźnej ilości grzybów? Zupa kurkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Przepisem podzieliła się Magda Gessler.

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę kurkową Magda Gessler zdradziła przepis na zupę kurkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: magdagessler_official (screenshot)

Zbieranie grzybów w Polsce to nie tylko pasja, ale także okazja do wyczarowania smakowitych potraw. Kurki są jednymi z ulubionych grzybów Polaków, a najczęściej wypatruje się ich już od końca czerwca. Ostatnio wielu grzybiarzy chwali się pełnymi koszami kurek. To natomiast jest idealnym pretekstem do wypróbowania przepisu od Magdy Gessler na zupę kurkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Co do zupy kurkowej dodaje Magda Gessler?

Kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je dusić na maśle, dodawać do jajecznicy, ale doskonałym posiłkiem jest też zupa kurkowa. Magda Gessler, znana restauratorka, ma niezawodny przepis na to danie. W programie "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała, jak przygotować zupę kurkową na rosole z kaczki. Jak wspominała wówczas, najlepsze kaczki pochodzą z Wielkopolski, a w połączeniu z jędrnymi kurkami (najlepiej młodymi) tworzą duet absolutnie bezbłędny.

Magda Gessler cieszy się ogromnym autorytetem w świecie kulinariów, a jej przepisy są bardzo popularne. Zupa kurkowa to hit letnich dni, a przygotowanie jej zgodnie z zaleceniami słynnej restauratorki może być świetnym sposobem na zachwycenie rodziny i gości. Idealna zupa kurkowa zaczyna się od odpowiedniego oczyszczenia grzybów – tutaj zobaczysz, jak zrobić to szybko i skutecznie.

Zupa kurkowa to hit lata
Zupa kurkowa to hit lata © Pixabay

Zupa kurkowa na rosole z kaczki. Przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • pół kaczki (korpus, łapki, szyjka, skrzydło, żołądek i serce, tłuszcz),
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 niewielki seler,
  • 2 pietruszki z natką,
  • 1 por,
  • lubczyk świeży lub suszony,
  • kilka goździków,
  • 500 g młodych kurek,
  • 500 ml śmietany,
  • 2 cebule.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kaczki zalej zimną wodą (ok. 1 litr), dodaj warzywa (bez cebuli), a także lubczyk i goździki.
  2. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa.
  4. Oczyszczone kurki podsmaż na maśle, po chwili dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość, aż cebula się zeszkli.
  5. Następnie do kurek z cebulą dodaj zahartowaną rosołem śmietanę. Podgrzej całość, a następnie dodaj do garnka z rosołem.
  6. Zupę udekoruj natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej