Magda Gessler zdradziła przepis na idealną kurkową. Po prostu niebo w gębie
Nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem i aromatem kurek. Te wypełniają po brzegi kosze, czym chwalą się w mediach miłośnicy grzybobrania. Co zrobić z tak pokaźnej ilości grzybów? Zupa kurkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Przepisem podzieliła się Magda Gessler.
19.07.2024 12:00
Zbieranie grzybów w Polsce to nie tylko pasja, ale także okazja do wyczarowania smakowitych potraw. Kurki są jednymi z ulubionych grzybów Polaków, a najczęściej wypatruje się ich już od końca czerwca. Ostatnio wielu grzybiarzy chwali się pełnymi koszami kurek. To natomiast jest idealnym pretekstem do wypróbowania przepisu od Magdy Gessler na zupę kurkową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do zupy kurkowej dodaje Magda Gessler?
Kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je dusić na maśle, dodawać do jajecznicy, ale doskonałym posiłkiem jest też zupa kurkowa. Magda Gessler, znana restauratorka, ma niezawodny przepis na to danie. W programie "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała, jak przygotować zupę kurkową na rosole z kaczki. Jak wspominała wówczas, najlepsze kaczki pochodzą z Wielkopolski, a w połączeniu z jędrnymi kurkami (najlepiej młodymi) tworzą duet absolutnie bezbłędny.
Magda Gessler cieszy się ogromnym autorytetem w świecie kulinariów, a jej przepisy są bardzo popularne. Zupa kurkowa to hit letnich dni, a przygotowanie jej zgodnie z zaleceniami słynnej restauratorki może być świetnym sposobem na zachwycenie rodziny i gości. Idealna zupa kurkowa zaczyna się od odpowiedniego oczyszczenia grzybów – tutaj zobaczysz, jak zrobić to szybko i skutecznie.
Zupa kurkowa na rosole z kaczki. Przepis Magdy Gessler
Składniki:
- pół kaczki (korpus, łapki, szyjka, skrzydło, żołądek i serce, tłuszcz),
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 niewielki seler,
- 2 pietruszki z natką,
- 1 por,
- lubczyk świeży lub suszony,
- kilka goździków,
- 500 g młodych kurek,
- 500 ml śmietany,
- 2 cebule.
Sposób przygotowania:
- Mięso z kaczki zalej zimną wodą (ok. 1 litr), dodaj warzywa (bez cebuli), a także lubczyk i goździki.
- Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa.
- Oczyszczone kurki podsmaż na maśle, po chwili dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość, aż cebula się zeszkli.
- Następnie do kurek z cebulą dodaj zahartowaną rosołem śmietanę. Podgrzej całość, a następnie dodaj do garnka z rosołem.
- Zupę udekoruj natką pietruszki.