Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Format TikToka idealnie sprawdza się do pokazania, jak w praktyce zrobić proste dodatki do potraw lub kilkuskładnikowe desery. Najlepsze są takie, które powstają w jednej misce – wystarczy wrzucić składniki do blendera i wymieszać na wysokich obrotach. Na jednym z filmików zobaczysz, jak w podobny sposób przygotować sól o smaku bekonu.
Oprócz soli o smaku bekonu, istnieje wiele innych kreatywnych pomysłów na sól z dodatkami, które mogą wzbogacić smak potraw. Na przykład w Stanach Zjednoczonych popularność zdobywa sól o smaku wina Pinot Noir. Proces infuzji pozwala na wniknięcie smaku i aromatu wina w kryształki soli, tworząc unikalny produkt. Taki dodatek, pozbawiony alkoholu, doskonale komponuje się ze stekami, duszoną wołowiną, pieczonymi burakami lub owocami morza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Do czego wykorzystać sól bekonową?
W materiale z TikToka @coocharz mówi z przekonaniem, że bekonową sól możesz wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Najbardziej pasuje do jajecznicy i steków, ale możesz posypać nią nawet ziemniaki lub frytki. Praktyczny dodatek z powodzeniem zastąpi również okrasę do pierogów czy klusek śląskich.
Przepis na bekonową sól z TikToka
Autor przepisu zaleca, aby sól przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień, albo w zamrażalniku przez 2-3 miesiące – wtedy przesyp ją do plastikowego pojemnika lub woreczka strunowego.
Składniki:
- 4 cienkie plasterki boczku,
- odrobina wody,
- sól gruboziarnista,
- cukier brązowy,
- ziarna pieprzu.
Wykonanie:
- Wrzuć plastry boczku na suchą patelnię, dolej odrobinę wody i usmaż na chrupiąco.
- Po usmażeniu, odłóż plasterki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gdy ostygną, przełóż je do kielicha blendera, dodaj 2 łyżki soli, odrobinę brązowego cukru i kilka ziaren pieprzu.
- Zmiksuj na proszek, a następnie przełóż do słoika.