Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki

Format TikToka idealnie sprawdza się do pokazania, jak w praktyce zrobić proste dodatki do potraw lub kilkuskładnikowe desery. Najlepsze są takie, które powstają w jednej misce – wystarczy wrzucić składniki do blendera i wymieszać na wysokich obrotach. Na jednym z filmików zobaczysz, jak w podobny sposób przygotować sól o smaku bekonu.

Taka sól sprawdzi się do jajecznicy i do burgerów z grillaTaka sól sprawdzi się do jajecznicy i do burgerów z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Oprócz soli o smaku bekonu, istnieje wiele innych kreatywnych pomysłów na sól z dodatkami, które mogą wzbogacić smak potraw. Na przykład w Stanach Zjednoczonych popularność zdobywa sól o smaku wina Pinot Noir. Proces infuzji pozwala na wniknięcie smaku i aromatu wina w kryształki soli, tworząc unikalny produkt. Taki dodatek, pozbawiony alkoholu, doskonale komponuje się ze stekami, duszoną wołowiną, pieczonymi burakami lub owocami morza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Do czego wykorzystać sól bekonową?

W materiale z TikToka @coocharz mówi z przekonaniem, że bekonową sól możesz wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Najbardziej pasuje do jajecznicy i steków, ale możesz posypać nią nawet ziemniaki lub frytki. Praktyczny dodatek z powodzeniem zastąpi również okrasę do pierogów czy klusek śląskich.

Przepis na bekonową sól z TikToka

Autor przepisu zaleca, aby sól przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień, albo w zamrażalniku przez 2-3 miesiące – wtedy przesyp ją do plastikowego pojemnika lub woreczka strunowego.

Składniki:

  • 4 cienkie plasterki boczku,
  • odrobina wody,
  • sól gruboziarnista,
  • cukier brązowy,
  • ziarna pieprzu.

Wykonanie:

  1. Wrzuć plastry boczku na suchą patelnię, dolej odrobinę wody i usmaż na chrupiąco.
  2. Po usmażeniu, odłóż plasterki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Gdy ostygną, przełóż je do kielicha blendera, dodaj 2 łyżki soli, odrobinę brązowego cukru i kilka ziaren pieprzu.
  4. Zmiksuj na proszek, a następnie przełóż do słoika.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku