Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Format TikToka idealnie sprawdza się do pokazania, jak w praktyce zrobić proste dodatki do potraw lub kilkuskładnikowe desery. Najlepsze są takie, które powstają w jednej misce – wystarczy wrzucić składniki do blendera i wymieszać na wysokich obrotach. Na jednym z filmików zobaczysz, jak w podobny sposób przygotować sól o smaku bekonu.
Oprócz soli o smaku bekonu, istnieje wiele innych kreatywnych pomysłów na sól z dodatkami, które mogą wzbogacić smak potraw. Na przykład w Stanach Zjednoczonych popularność zdobywa sól o smaku wina Pinot Noir. Proces infuzji pozwala na wniknięcie smaku i aromatu wina w kryształki soli, tworząc unikalny produkt. Taki dodatek, pozbawiony alkoholu, doskonale komponuje się ze stekami, duszoną wołowiną, pieczonymi burakami lub owocami morza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Do czego wykorzystać sól bekonową?
W materiale z TikToka @coocharz mówi z przekonaniem, że bekonową sól możesz wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Najbardziej pasuje do jajecznicy i steków, ale możesz posypać nią nawet ziemniaki lub frytki. Praktyczny dodatek z powodzeniem zastąpi również okrasę do pierogów czy klusek śląskich.
Przepis na bekonową sól z TikToka
Autor przepisu zaleca, aby sól przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień, albo w zamrażalniku przez 2-3 miesiące – wtedy przesyp ją do plastikowego pojemnika lub woreczka strunowego.
Składniki:
- 4 cienkie plasterki boczku,
- odrobina wody,
- sól gruboziarnista,
- cukier brązowy,
- ziarna pieprzu.
Wykonanie:
- Wrzuć plastry boczku na suchą patelnię, dolej odrobinę wody i usmaż na chrupiąco.
- Po usmażeniu, odłóż plasterki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gdy ostygną, przełóż je do kielicha blendera, dodaj 2 łyżki soli, odrobinę brązowego cukru i kilka ziaren pieprzu.
- Zmiksuj na proszek, a następnie przełóż do słoika.