Kroję boczek w grube plastry i nadziewam na patyki. Smakuje lepiej niż kiełbasa z grilla

Już wszyscy pomału planujemy majówkę. Choć nigdzie w tym roku nie wyjeżdżam, to cieszę się na spotkanie ze znajomymi. Już się dopytują, czy będzie boczek na patyczkach, taki sam jak grillowałam w ubiegłym roku.

Taki boczek zrobi furorę na grilluTaki boczek zrobi furorę na grillu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Boczek na grilla może nie wydawać się wcale takim oczywistym wyborem. Z reguły stawiamy na kiełbasę, kaszankę, karkówkę czy filety z kurczaka. Sama za boczkiem na co dzień nie przepadam, a jednak przekonałam się do jego wersji z rusztu. Ma tłustą konsystencję, ale na wierzchu jest przyjemnie chrupiący. To tworzy ciekawy kontrast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jaki boczek wybrać na grilla?

Na grilla nadaje się zarówno surowy, jak i wędzony. Jednak ten pierwszy ma delikatniejszy smak i łatwo go odpowiednio doprawić stosując marynatę. Dlatego stawiam właśnie na surowy, ale wybieram kawałek mięsa dość chudy. Kiedy tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiernie się wytapia. Kolejny krok to pokrojenie go na plastry. Nie powinny być zbyt cienkie, bo wtedy szybko się przypalają. Za grube z kolei potrzebują więcej czasu na przygotowanie.

Przygotuj prostą marynatę

Tak przygotowane plastry boczku, marynuje. Dzięki temu wzbogaca się ich smak, a także kruszeją. Mięso na pewno po grillowaniu będzie bardziej delikatne. Marynatę do boczku możesz przygotować pod swój smak - sprawdzi się zarówno łagodna, jak i ostra.

Dobrze jest użyć do niej oleju, czosnku, papryki czy musztardy. Ważne jest, aby nie przesadzać z solą, ponieważ boczek sam w sobie jest dość słony. Najlepiej włożyć plasterki boczku do marynaty już dzień wcześniej przed grillowaniem. Ja zwykle wstawiam całość do lodówki i wyjmuję na około godzinę przed wyłożeniem go na ruszt. Jeśli mam mniej czasu na marynowanie, nie wstawiam boczku do lodówki.

Boczek będzie chrupiący

Zamarynowane plasterki boczku odsączam z nadmiaru marynaty i nadziewam na patyczki do szaszłyków. Układam je na dobrze rozgrzanym ruszcie. Ważne jest, by pamiętać o regularnym obracaniu plastrów, aby równomiernie się upiekły. Grillowanie trwa z reguły około 15-25 minut. Czas zależy od grubości plastrów, ale mięso powinno być wyraźnie podpieczone, wtedy jest chrupiące. Boczek z grilla na patyczku to świetna przekąska. Moi znajomi już na nią czekają. W końcu boczku z grilla nie jemy na co dzień.

Boczek z grilla na patyczkach

Składniki:

  • 1 kg pokrojonego w plastry boczku,
  • patyczek do każdego plasterka.

Na marynatę:

  • 150 ml oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka ostra i słodka do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czosnek przepuść przez praskę.
  2. Plastry boczku ułóż w naczyniu lub włóż do torebki strunowej. Zalej je marynatą.
  3. Boczek marynuj w lodówce przez całą noc lub kilka godzin, w zależności ile masz czasu.
  4. Plasterki tak przygotowanego boczku nadziewaj na patyczki i układaj na tackach.
  5. Boczek piecz na mocno rozgrzanym grillu około 15-25 minut, przekręcaj plasterki od czasu do czasu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy