Kroję boczek w grube plastry i nadziewam na patyki. Smakuje lepiej niż kiełbasa z grilla
Już wszyscy pomału planujemy majówkę. Choć nigdzie w tym roku nie wyjeżdżam, to cieszę się na spotkanie ze znajomymi. Już się dopytują, czy będzie boczek na patyczkach, taki sam jak grillowałam w ubiegłym roku.
Boczek na grilla może nie wydawać się wcale takim oczywistym wyborem. Z reguły stawiamy na kiełbasę, kaszankę, karkówkę czy filety z kurczaka. Sama za boczkiem na co dzień nie przepadam, a jednak przekonałam się do jego wersji z rusztu. Ma tłustą konsystencję, ale na wierzchu jest przyjemnie chrupiący. To tworzy ciekawy kontrast.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Jaki boczek wybrać na grilla?
Na grilla nadaje się zarówno surowy, jak i wędzony. Jednak ten pierwszy ma delikatniejszy smak i łatwo go odpowiednio doprawić stosując marynatę. Dlatego stawiam właśnie na surowy, ale wybieram kawałek mięsa dość chudy. Kiedy tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiernie się wytapia. Kolejny krok to pokrojenie go na plastry. Nie powinny być zbyt cienkie, bo wtedy szybko się przypalają. Za grube z kolei potrzebują więcej czasu na przygotowanie.
Przygotuj prostą marynatę
Tak przygotowane plastry boczku, marynuje. Dzięki temu wzbogaca się ich smak, a także kruszeją. Mięso na pewno po grillowaniu będzie bardziej delikatne. Marynatę do boczku możesz przygotować pod swój smak - sprawdzi się zarówno łagodna, jak i ostra.
Dobrze jest użyć do niej oleju, czosnku, papryki czy musztardy. Ważne jest, aby nie przesadzać z solą, ponieważ boczek sam w sobie jest dość słony. Najlepiej włożyć plasterki boczku do marynaty już dzień wcześniej przed grillowaniem. Ja zwykle wstawiam całość do lodówki i wyjmuję na około godzinę przed wyłożeniem go na ruszt. Jeśli mam mniej czasu na marynowanie, nie wstawiam boczku do lodówki.
Boczek będzie chrupiący
Zamarynowane plasterki boczku odsączam z nadmiaru marynaty i nadziewam na patyczki do szaszłyków. Układam je na dobrze rozgrzanym ruszcie. Ważne jest, by pamiętać o regularnym obracaniu plastrów, aby równomiernie się upiekły. Grillowanie trwa z reguły około 15-25 minut. Czas zależy od grubości plastrów, ale mięso powinno być wyraźnie podpieczone, wtedy jest chrupiące. Boczek z grilla na patyczku to świetna przekąska. Moi znajomi już na nią czekają. W końcu boczku z grilla nie jemy na co dzień.
Boczek z grilla na patyczkach
Składniki:
- 1 kg pokrojonego w plastry boczku,
- patyczek do każdego plasterka.
Na marynatę:
- 150 ml oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka ostra i słodka do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czosnek przepuść przez praskę.
- Plastry boczku ułóż w naczyniu lub włóż do torebki strunowej. Zalej je marynatą.
- Boczek marynuj w lodówce przez całą noc lub kilka godzin, w zależności ile masz czasu.
- Plasterki tak przygotowanego boczku nadziewaj na patyczki i układaj na tackach.
- Boczek piecz na mocno rozgrzanym grillu około 15-25 minut, przekręcaj plasterki od czasu do czasu.