Jak długo grillować kiełbasę? Mało kto odpowiada poprawnie
Dobrej jakości kiełbasa jest doskonałym wyborem na grilla. Jeśli wstępnie ją przygotujesz, zaserwowanie jej podczas przyjęcia w ogrodzie zajmie ci niecałe 15 minut. Dowiedz się, jak grillować kiełbasę, aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.
Najłatwiejsze do grillowania są kiełbasy już wstępnie ugotowane, które wystarczy tylko podgrzać. Nawet jeśli w momencie położenia ich na ruszcie nie są jeszcze w pełni ugotowane, po zgrillowaniu będą bezpieczne do spożycia. Większej uwagi wymaga grillowanie surowych kiełbas, które podczas obróbki termicznej muszą osiągnąć wewnątrz temperaturę 70 stopni Celsjusza. Do mierzenia temperatury przyda ci się termometr ze szpikulcem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie
Grillowanie surowej kiełbasy
Surowej kiełbasy nie musisz wstępnie przygotowywać przed grillowaniem, ale możesz to zrobić, jeśli zależy ci na szybszym podaniu gotowego obiadu. Jeśli zdecydujesz się na pieczenie kiełbasy od początku do końca tylko i wyłącznie na grillu, jej skórka może się przypalić, podczas gdy środek pozostanie jeszcze surowy.
Dlatego, aby uniknąć tego problemu, dobrze jest wstępnie ugotować kiełbasę. Następnie można dokończyć proces obróbki na grillu, uzyskując efekt w postaci chrupiącej skórki. Umieść kiełbaski w garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw, bulionem warzywnym lub piwem. Gotuj na małym ogniu, aż kiełbasa osiągnie wewnętrzną temperaturę 65 stopni Celsjusza.
Jaką kiełbasę wybrać na grilla?
Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla jest nie tylko kwestią smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Najlepiej wybierać wyroby o wysokiej zawartości mięsa (powyżej 90 proc), unikając produktów z dużą ilością konserwantów, które mogą tworzyć szkodliwe nitrozoaminy podczas grillowania.
Kiełbasy można podzielić na trzy kategorie: trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Do grillowania najlepiej sprawdzają się kiełbasy półtrwałe, takie jak śląska czy biała, które dzięki większe zawartości wody pozostają bardziej soczyste. Ważne jest, aby nie nacinać kiełbasy przed grillowaniem – w ten sposób zachowają w środku o wiele więcej soków. Ewentualnie możesz je ponacinać w bardzo delikatną i płytką kratkę.
Tak najlepiej grillować kiełbasę
Eksperci zalecają grillowanie na metalowych tackach, aby zminimalizować kontakt tłuszczu z ogniem, co może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji. Warto również unikać gotowych marynat, które często zawierają nadmiar soli i konserwantów. O wiele lepsze i zdrowsze są domowe mieszanki przypraw.
Czas grillowania kiełbasy należy dostosować do rodzaju i wielkości produktu. W przypadku surowej kiełbasy grillowanie zajmie ok. 20-30 minut. Kiełbasa śląska lub biała parzona potrzebują ok. 7-8 minut z każdej strony. Przed zdjęciem kiełbasy z rusztu dobrze jest sprawdzić jej temperaturę w środku – powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.
Źródło: www.traeger.com/learn/how-to-grill-sausage