Jak długo grillować kiełbasę? Mało kto odpowiada poprawnie

Dobrej jakości kiełbasa jest doskonałym wyborem na grilla. Jeśli wstępnie ją przygotujesz, zaserwowanie jej podczas przyjęcia w ogrodzie zajmie ci niecałe 15 minut. Dowiedz się, jak grillować kiełbasę, aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.

Idealna kiełbasa z grilla ma chrupiąca skórkę i jest soczystaIdealna kiełbasa z grilla ma chrupiąca skórkę i jest soczysta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Najłatwiejsze do grillowania są kiełbasy już wstępnie ugotowane, które wystarczy tylko podgrzać. Nawet jeśli w momencie położenia ich na ruszcie nie są jeszcze w pełni ugotowane, po zgrillowaniu będą bezpieczne do spożycia. Większej uwagi wymaga grillowanie surowych kiełbas, które podczas obróbki termicznej muszą osiągnąć wewnątrz temperaturę 70 stopni Celsjusza. Do mierzenia temperatury przyda ci się termometr ze szpikulcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Grillowanie surowej kiełbasy

Surowej kiełbasy nie musisz wstępnie przygotowywać przed grillowaniem, ale możesz to zrobić, jeśli zależy ci na szybszym podaniu gotowego obiadu. Jeśli zdecydujesz się na pieczenie kiełbasy od początku do końca tylko i wyłącznie na grillu, jej skórka może się przypalić, podczas gdy środek pozostanie jeszcze surowy.

Dlatego, aby uniknąć tego problemu, dobrze jest wstępnie ugotować kiełbasę. Następnie można dokończyć proces obróbki na grillu, uzyskując efekt w postaci chrupiącej skórki. Umieść kiełbaski w garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw, bulionem warzywnym lub piwem. Gotuj na małym ogniu, aż kiełbasa osiągnie wewnętrzną temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Jaką kiełbasę wybrać na grilla?

Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla jest nie tylko kwestią smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Najlepiej wybierać wyroby o wysokiej zawartości mięsa (powyżej 90 proc), unikając produktów z dużą ilością konserwantów, które mogą tworzyć szkodliwe nitrozoaminy podczas grillowania.

Kiełbasy można podzielić na trzy kategorie: trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Do grillowania najlepiej sprawdzają się kiełbasy półtrwałe, takie jak śląska czy biała, które dzięki większe zawartości wody pozostają bardziej soczyste. Ważne jest, aby nie nacinać kiełbasy przed grillowaniem – w ten sposób zachowają w środku o wiele więcej soków. Ewentualnie możesz je ponacinać w bardzo delikatną i płytką kratkę.

Tak najlepiej grillować kiełbasę

Eksperci zalecają grillowanie na metalowych tackach, aby zminimalizować kontakt tłuszczu z ogniem, co może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji. Warto również unikać gotowych marynat, które często zawierają nadmiar soli i konserwantów. O wiele lepsze i zdrowsze są domowe mieszanki przypraw.

Czas grillowania kiełbasy należy dostosować do rodzaju i wielkości produktu. W przypadku surowej kiełbasy grillowanie zajmie ok. 20-30 minut. Kiełbasa śląska lub biała parzona potrzebują ok. 7-8 minut z każdej strony. Przed zdjęciem kiełbasy z rusztu dobrze jest sprawdzić jej temperaturę w środku – powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.

Źródło: www.traeger.com/learn/how-to-grill-sausage

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol