Jak długo grillować kiełbasę? Mało kto odpowiada poprawnie

Dobrej jakości kiełbasa jest doskonałym wyborem na grilla. Jeśli wstępnie ją przygotujesz, zaserwowanie jej podczas przyjęcia w ogrodzie zajmie ci niecałe 15 minut. Dowiedz się, jak grillować kiełbasę, aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.

Idealna kiełbasa z grilla ma chrupiąca skórkę i jest soczystaIdealna kiełbasa z grilla ma chrupiąca skórkę i jest soczysta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Najłatwiejsze do grillowania są kiełbasy już wstępnie ugotowane, które wystarczy tylko podgrzać. Nawet jeśli w momencie położenia ich na ruszcie nie są jeszcze w pełni ugotowane, po zgrillowaniu będą bezpieczne do spożycia. Większej uwagi wymaga grillowanie surowych kiełbas, które podczas obróbki termicznej muszą osiągnąć wewnątrz temperaturę 70 stopni Celsjusza. Do mierzenia temperatury przyda ci się termometr ze szpikulcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Grillowanie surowej kiełbasy

Surowej kiełbasy nie musisz wstępnie przygotowywać przed grillowaniem, ale możesz to zrobić, jeśli zależy ci na szybszym podaniu gotowego obiadu. Jeśli zdecydujesz się na pieczenie kiełbasy od początku do końca tylko i wyłącznie na grillu, jej skórka może się przypalić, podczas gdy środek pozostanie jeszcze surowy.

Dlatego, aby uniknąć tego problemu, dobrze jest wstępnie ugotować kiełbasę. Następnie można dokończyć proces obróbki na grillu, uzyskując efekt w postaci chrupiącej skórki. Umieść kiełbaski w garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw, bulionem warzywnym lub piwem. Gotuj na małym ogniu, aż kiełbasa osiągnie wewnętrzną temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Jaką kiełbasę wybrać na grilla?

Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla jest nie tylko kwestią smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Najlepiej wybierać wyroby o wysokiej zawartości mięsa (powyżej 90 proc), unikając produktów z dużą ilością konserwantów, które mogą tworzyć szkodliwe nitrozoaminy podczas grillowania.

Kiełbasy można podzielić na trzy kategorie: trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Do grillowania najlepiej sprawdzają się kiełbasy półtrwałe, takie jak śląska czy biała, które dzięki większe zawartości wody pozostają bardziej soczyste. Ważne jest, aby nie nacinać kiełbasy przed grillowaniem – w ten sposób zachowają w środku o wiele więcej soków. Ewentualnie możesz je ponacinać w bardzo delikatną i płytką kratkę.

Tak najlepiej grillować kiełbasę

Eksperci zalecają grillowanie na metalowych tackach, aby zminimalizować kontakt tłuszczu z ogniem, co może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji. Warto również unikać gotowych marynat, które często zawierają nadmiar soli i konserwantów. O wiele lepsze i zdrowsze są domowe mieszanki przypraw.

Czas grillowania kiełbasy należy dostosować do rodzaju i wielkości produktu. W przypadku surowej kiełbasy grillowanie zajmie ok. 20-30 minut. Kiełbasa śląska lub biała parzona potrzebują ok. 7-8 minut z każdej strony. Przed zdjęciem kiełbasy z rusztu dobrze jest sprawdzić jej temperaturę w środku – powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.

Źródło: www.traeger.com/learn/how-to-grill-sausage

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku