PoradySchab z grilla - jakie przyprawy i marynaty warto wykorzystać?

Schab z grilla - jakie przyprawy i marynaty warto wykorzystać?

Schab z grilla - przepis, fot. Canva
Schab z grilla - przepis, fot. Canva

28.04.2023 13:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zależy ci na tym, by mięso z grilla było smaczne, aromatyczne i soczyste? Nie zastanawiaj się dłużej i już dziś przygotuj schab z grilla. Dzięki odpowiednim marynatom, mięso nabierze wyjątkowego charakteru. W połączeniu z ziemniakami i ulubionymi dodatkami będzie rozpływać się w ustach. Zobacz, jak przygotować schab i o czym należy pamiętać.

Każdy grill to czas, kiedy przygotowuje się wiele wspaniałych potraw. To nie tylko karkówka, kiełbaski czy grillowane danie z drobiu, ale również schab z grilla, którego nie może zabraknąć na żadnym spotkaniu przy ruszcie. Świetnie sprawdzi się jako danie na grilla ze znajomymi, jak również na obiad w gronie rodziny. Jeśli ma to być soczyste i smaczne mięso, to obowiązkowa będzie marynata do schabu na grill. I tu, masz pełną różnorodność.

Schab z grilla - dlaczego warto zdecydować się właśnie na to mięso?

Schab grillowany może okazać się królem imprezy, jeśli odpowiednio przygotujesz mięso. Marynata do schabu na grilla to wiele możliwości i połączenie popularnych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Kruchość i smak schabu są w stanie zaspokoić podniebienie nawet tego najwybredniejszego podniebienia.

Dobrze będzie wybrać się do pobliskiego sklepu po świeży schab na grilla. Dzięki temu uczta będzie w pełni udana, a schab z grilla - smaczny i aromatyczny.

Marynata do schabu na grill - po jakie przyprawy warto sięgnąć?

Marynata decyduje o tym, jaki smak będzie miał schab z grilla. Aby mięso było idealne, trzeba je marynować przynajmniej przez kilkanaście godzin. Zamiast kupować gotowe marynaty do schabu w sklepie, które są pełne chemii, warto sięgnąć po domowe i proste rozwiązania na marynaty do schabu. Użyj tu składników, które masz w swojej kuchni.

Schab na grilla w marynacie na talerzu - Pyszności; foto: Canva
Schab na grilla w marynacie na talerzu - Pyszności; foto: Canva

Najpopularniejsze marynaty do schabu z grilla to:

  • sos BBQ - możesz przygotować sos BBQ na bazie coca-coli lub zdecydować się na prostsze rozwiązania;
  • marynata musztardowo-miodowa - wystarczy połączyć w misce 2 łyżki musztardy i miodu, uzupełnione o sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz;
  • klasyczna marynata do schabu na grilla - przygotowana na bazie oleju, czosnku, soli i pieprzu, rozmarynu oraz słodkiej i ostrej papryki;
  • marynata w stylu hiszpańskim - na bazie 200 g oliwek, bazylii, 3 ząbków czosnku, cytryny, połowy szklanki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz - wszystkie składniki należy zmiksować.

Najlepszy schab z grilla przepis - jak go zrobić?

Jeśli ma to być schab z grilla w tej najlepszej wersji, to warto sięgnąć po unikalną recepturę. Stosując te składniki i odpowiednią marynatę, przygotujesz naprawdę smaczne danie.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • miód - 2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Grillowanie schabu na rozgrzanym grillu - Pyszności; Foto Canva.com
Grillowanie schabu na rozgrzanym grillu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w plastry.
  2. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj musztardę, miód, sos sojowy, czosnek i oliwę. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Natrzyj plastry schabu solą i pieprzem, a następnie przygotowaną marynatą.
  4. Wstaw schab na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Rozgrzej grilla. Odsącz plastry schabu z nadmiaru marynaty. Ułóż na ruszcie, co jakiś czas smarując marynatą i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Smacznego!

A może schab z kapustą? Przepis znajdziesz na naszym wideo:

schabgrillgrillowanie