WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Polacy często sięgają po takie ogórki. Specjalista wyjaśnia, jak to wpływa na organizm

Jedni dodają je do mizerii, inni wrzucają do sałatek. Miłośników ogórków zdecydowanie nie brakuje, chociaż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wartościowym są warzywem. Dr Marek Skoczylas radzi, by włączyć je do swojej codziennej diety. Organizm będzie za to wdzięczny i zrekompensuje to siłą i zdrowiem.

Ogórki - PysznościOgórki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Marek Skoczylas

Dr Marek Skoczylas, absolwent Akademii Medycznej w Lublinie, specjalizuje się w fitofarmakologii, toksykologii żywności oraz leczeniu chorób przewlekłych. Jest również aktywny w mediach społecznościowych, prowadząc profil na YouTube, gdzie edukuje na temat wpływu zdrowej diety na organizm. W jednym ze swoich filmów podzielił się swoją wiedzą na temat właściwości ogórków oraz ich wpływie na nasz organizm. Są osoby, które szczególnie mocno powinny zainteresować się tym warzywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Jeden ogórek dziennie. Tyle wystarczy, by zauważyć zmiany

Według dr. Marka Skoczylasa, regularne spożywanie ogórków może być szczególnie pomocne dla osób z problemami ze stawami. Powodu takiego stanu rzeczy dopatruje się w badaniach wskazujących na lecznicze właściwości ekstraktów z ogórka w przypadku umiarkowanej choroby zwyrodnieniowej stawów.

Ogórki - Pyszności
Ogórki - Pyszności © Pixabay | krzys16

Ogórki mogą skutecznie pomóc także osobom cierpiącym na zaparcia. Jak wyjaśnia dr Skoczylas, ogórki w znacznej mierze składają się z wody, co może pomóc w uregulowaniu rytmu wypróżnień bez konieczności sięgania po syntetyczne leki.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Warzywo to jest również dobrym źródłem beta-karotenu, a więc i witaminy A. Powtarzając za badaniami naukowymi, dr Skoczylas podkreśla, że regularne spożywanie witaminy A może zmniejszyć ogólną śmiertelność oraz wydłużyć życie. Dodatkowo, ogórki mogą odegrać istotną rolę w profilaktyce nowotworowej.

- Ogórki zawierają w sobie substancję, która nazywa się kukurbitacyna B. Substancję tę możemy odnaleźć na przykład w pestkach dyni. Jak się okazuje, ta naturalna substancja faktycznie ma specyficzne powinowactwo do hamowania komórek nowotworowych, począwszy od raka prostaty, poprzez raka piersi, skończywszy właśnie na raku okrężnicy - mówi specjalista.

Jak tłumaczy dr Skoczylas, kukurbitacyna B pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Z kolei potas zawarty w ogórkach (około 200 mg w 150 gramach) wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Zdecydowanie warto sięgać po ogórki nie tylko od święta.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯