Polacy często sięgają po takie ogórki. Specjalista wyjaśnia, jak to wpływa na organizm

Jedni dodają je do mizerii, inni wrzucają do sałatek. Miłośników ogórków zdecydowanie nie brakuje, chociaż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wartościowym są warzywem. Dr Marek Skoczylas radzi, by włączyć je do swojej codziennej diety. Organizm będzie za to wdzięczny i zrekompensuje to siłą i zdrowiem.

Ogórki - PysznościOgórki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Marek Skoczylas

Dr Marek Skoczylas, absolwent Akademii Medycznej w Lublinie, specjalizuje się w fitofarmakologii, toksykologii żywności oraz leczeniu chorób przewlekłych. Jest również aktywny w mediach społecznościowych, prowadząc profil na YouTube, gdzie edukuje na temat wpływu zdrowej diety na organizm. W jednym ze swoich filmów podzielił się swoją wiedzą na temat właściwości ogórków oraz ich wpływie na nasz organizm. Są osoby, które szczególnie mocno powinny zainteresować się tym warzywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Jeden ogórek dziennie. Tyle wystarczy, by zauważyć zmiany

Według dr. Marka Skoczylasa, regularne spożywanie ogórków może być szczególnie pomocne dla osób z problemami ze stawami. Powodu takiego stanu rzeczy dopatruje się w badaniach wskazujących na lecznicze właściwości ekstraktów z ogórka w przypadku umiarkowanej choroby zwyrodnieniowej stawów.

Ogórki - Pyszności
Ogórki - Pyszności © Pixabay | krzys16

Ogórki mogą skutecznie pomóc także osobom cierpiącym na zaparcia. Jak wyjaśnia dr Skoczylas, ogórki w znacznej mierze składają się z wody, co może pomóc w uregulowaniu rytmu wypróżnień bez konieczności sięgania po syntetyczne leki.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Warzywo to jest również dobrym źródłem beta-karotenu, a więc i witaminy A. Powtarzając za badaniami naukowymi, dr Skoczylas podkreśla, że regularne spożywanie witaminy A może zmniejszyć ogólną śmiertelność oraz wydłużyć życie. Dodatkowo, ogórki mogą odegrać istotną rolę w profilaktyce nowotworowej.

- Ogórki zawierają w sobie substancję, która nazywa się kukurbitacyna B. Substancję tę możemy odnaleźć na przykład w pestkach dyni. Jak się okazuje, ta naturalna substancja faktycznie ma specyficzne powinowactwo do hamowania komórek nowotworowych, począwszy od raka prostaty, poprzez raka piersi, skończywszy właśnie na raku okrężnicy - mówi specjalista.

Jak tłumaczy dr Skoczylas, kukurbitacyna B pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Z kolei potas zawarty w ogórkach (około 200 mg w 150 gramach) wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Zdecydowanie warto sięgać po ogórki nie tylko od święta.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem