Polacy prawie jej nie jedzą. A to jedna z najszlachetniejszych ryb w Bałtyku

Czy jadłeś kiedykolwiek turbota? Jak się okazuje, ta smaczna ryba skrywa ogromny potencjał. Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu. Szczegóły znajdziesz poniżej!

ObrazekDlaczego warto jeść turbota?/źródło: karelnoppe/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba nie muszę wnikliwie tłumaczyć ci, jak ważne dla naszego organizmu jest spożywanie ryb. Można znaleźć w nich wiele cennych witamin i wartości odżywczych na czele z kwasami omega-3. Co więcej, ze względu na cenne składniki, warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu. I tu muszę wtrącić oczywiście moje "trzy grosze". Otóż ryby moim zdaniem to świetny pomysł na obiad w upalne dni. Zgrillowana lub pieczona rybka jest dużo lżejsza od panierowanych schabowych, czy smażonych mielonych. Jak sam więc widzisz, argumentów za jedzeniem ryb jest cała masa.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jeśli unikasz obiadów z rybą w roli głównej, bo jakoś nie wiesz do końca, jak ją dobrze przygotować i z czym najlepiej połączyć, przychodzę z pomocą. W bogatej bazie na naszej stronie znajdziesz ogrom sprawdzonych inspiracji. Ze szczegółową instrukcją i przydatnym filmikiem instruktażowym uda ci się każde danie. I to za pierwszym razem!

Dlaczego turbot?

Oczywiście na rynku dostępna jest cała masa ryb, które warto wprowadzić do codziennego menu. Dziś jednak chciałabym skupić się na konkretnym gatunku. Turbot, bo to o nim mowa, nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem w naszych kuchniach. A szkoda, bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowy. Zresztą sam się o tym przekonaj, czytając ten artykuł do końca. Wszystkie potrzebne informacje zgromadzone w jednym miejscu specjalnie z myślą o tobie :)

Obrazek
Turbot/źródło: nioloxs/Adobe Stock

Właściwości zdrowotne

Turbot inaczej określany mianem skarp, to ryba, w której znajdziesz całą masę cennych wartości odżywczych. Mowa tu między innymi o żelazie, potasie, selenie, magnezie oraz fosforze. W opisywanej rybie jest też pełno witaminA, B12, C oraz D. Warto podkreślić również, że w tarbocie znajdziemy też kwasy tłuszczone omega-3 oraz omega-6.

Ok, w teorii wszystko jest jasne, a jak to wygląda w praktyce? Na co konkretnie może pomóc tarbot? Otóż wspomaga on pracę układu krążenia, obniża zarówno wysokie ciśnienie, jak i poziom złego cholesterolu w organizmie. Może pomóc też przy anemii. Na koniec należy dodać, że jest ro ryba niskokaloryczna. Dlatego jeśli planujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, warto pomyśleć o turbocie przy planowaniu menu.

Jak podać turbota?

Praca z turbotem nie jest skomplikowana, ponieważ tę pyszną rybę możesz zarówno zgrillować, usmażyć, jak i upiec. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w parowarze z pysznymi warzywami. A kiedy już ją przygotujesz według uznania, możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów. Tradycyjnie z ziemniakami, kaszą, ryżem lub w towarzystwie kolorowej i lekkiej sałatki.

Zanim się pożegnamy, doskonale zdaję sobie sprawę, że turbot nie należy do najtańszych ryb. Warto jednak czasem zrezygnować np. z niezdrowych przekąsek i zainwestować w jakościowe oraz zdrowe produkty. Turbot nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale też usprawni funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀