NewsyPolacy prawie jej nie jedzą. A to jedna z najszlachetniejszych ryb w Bałtyku

Polacy prawie jej nie jedzą. A to jedna z najszlachetniejszych ryb w Bałtyku

Dlaczego warto jeść turbota?/źródło: karelnoppe/Adobe Stock
Dlaczego warto jeść turbota?/źródło: karelnoppe/Adobe Stock
Marzena Pęcak
22.07.2023 15:15

Czy jadłeś kiedykolwiek turbota? Jak się okazuje, ta smaczna ryba skrywa ogromny potencjał. Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu. Szczegóły znajdziesz poniżej!

Chyba nie muszę wnikliwie tłumaczyć ci, jak ważne dla naszego organizmu jest spożywanie ryb. Można znaleźć w nich wiele cennych witamin i wartości odżywczych na czele z kwasami omega-3. Co więcej, ze względu na cenne składniki, warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu. I tu muszę wtrącić oczywiście moje "trzy grosze". Otóż ryby moim zdaniem to świetny pomysł na obiad w upalne dni. Zgrillowana lub pieczona rybka jest dużo lżejsza od panierowanych schabowych, czy smażonych mielonych. Jak sam więc widzisz, argumentów za jedzeniem ryb jest cała masa.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jeśli unikasz obiadów z rybą w roli głównej, bo jakoś nie wiesz do końca, jak ją dobrze przygotować i z czym najlepiej połączyć, przychodzę z pomocą. W bogatej bazie na naszej stronie znajdziesz ogrom sprawdzonych inspiracji. Ze szczegółową instrukcją i przydatnym filmikiem instruktażowym uda ci się każde danie. I to za pierwszym razem!

Dlaczego turbot?

Oczywiście na rynku dostępna jest cała masa ryb, które warto wprowadzić do codziennego menu. Dziś jednak chciałabym skupić się na konkretnym gatunku. Turbot, bo to o nim mowa, nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem w naszych kuchniach. A szkoda, bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowy. Zresztą sam się o tym przekonaj, czytając ten artykuł do końca. Wszystkie potrzebne informacje zgromadzone w jednym miejscu specjalnie z myślą o tobie :)

Turbot/źródło: nioloxs/Adobe Stock
Turbot/źródło: nioloxs/Adobe Stock

Właściwości zdrowotne

Turbot inaczej określany mianem skarp, to ryba, w której znajdziesz całą masę cennych wartości odżywczych. Mowa tu między innymi o żelazie, potasie, selenie, magnezie oraz fosforze. W opisywanej rybie jest też pełno witaminA, B12, C oraz D. Warto podkreślić również, że w tarbocie znajdziemy też kwasy tłuszczone omega-3 oraz omega-6.

Ok, w teorii wszystko jest jasne, a jak to wygląda w praktyce? Na co konkretnie może pomóc tarbot? Otóż wspomaga on pracę układu krążenia, obniża zarówno wysokie ciśnienie, jak i poziom złego cholesterolu w organizmie. Może pomóc też przy anemii. Na koniec należy dodać, że jest ro ryba niskokaloryczna. Dlatego jeśli planujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, warto pomyśleć o turbocie przy planowaniu menu.

Jak podać turbota?

Praca z turbotem nie jest skomplikowana, ponieważ tę pyszną rybę możesz zarówno zgrillować, usmażyć, jak i upiec. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w parowarze z pysznymi warzywami. A kiedy już ją przygotujesz według uznania, możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów. Tradycyjnie z ziemniakami, kaszą, ryżem lub w towarzystwie kolorowej i lekkiej sałatki.

Zanim się pożegnamy, doskonale zdaję sobie sprawę, że turbot nie należy do najtańszych ryb. Warto jednak czasem zrezygnować np. z niezdrowych przekąsek i zainwestować w jakościowe oraz zdrowe produkty. Turbot nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale też usprawni funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także