WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika

Choć często przechodzimy obok niego obojętnie podczas zakupów, bakłażan ma w sobie ogromny potencjał zdrowotny. To warzywo, które powinno znaleźć się w każdej diecie - szczególnie jeśli zależy ci na sercu, sylwetce i dobrej kondycji organizmu.

Bakłażan to wciąż niedoceniane warzywo w PolsceBakłażan to wciąż niedoceniane warzywo w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tamara Kulikova
Dominika Pająk

Na półkach sklepowych leży obok cukinii, papryki i pomidorów, jednak jest rzadko wybierany. Tymczasem bakłażan, znany również jako oberżyna lub "gruszka miłości", to prawdziwa bomba korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, jak przypomina portal Medonet: "Z botanicznego punktu widzenia bakłażan nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą" - czytamy na portalu. Zobacz, dlaczego warto dać mu szansę.

Mało kalorii, dużo korzyści

Bakłażan w ponad 90 procentach składa się z wody, co sprawia, że jest wyjątkowo niskokaloryczny. W 100 gramach tego fioletowego owocu znajduje się zaledwie 25 kcal, co czyni go idealnym wyborem dla osób odchudzających się. Co więcej, bakłażan jest sycący, a zawarty w nim błonnik wspiera trawienie i poprawia pracę jelit.

Ale to nie wszystko, bo oberżyna zawiera również zestaw witamin i minerałów: witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na metabolizm, witaminę K wspomagającą krzepliwość krwi, witaminę C działającą odpornościowo, a także między innymi potas i mangan, które wspierają pracę mięśni oraz serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Pyszny kurczak

Szczególną uwagę warto zwrócić na nasunin, substancję znajdującą się w fioletowej skórce bakłażana. To silny przeciwutleniacz, który chroni błony komórkowe, a według niektórych badań może również wspierać zdrowie mózgu.

Dla serca, sylwetki i skóry

Jedzenie bakłażana może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu krążenia. Dzięki zawartości błonnika oraz antocyjanów wspiera walkę z wysokim cholesterolem i pomaga stabilizować ciśnienie krwi. To również świetna propozycja dla osób z nadwagą, cukrzycą czy insulinoopornością. Co więcej, wstępne badania sugerują, że zawarte w bakłażanie substancje mogą wpływać na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Trzeba jednak pamiętać, że bakłażan, podobnie jak ziemniaki - zawiera solaninę, która spożywana w dużych ilościach może prowadzić do problemów trawiennych. Z tego względu nie powinno się jeść bakłażana na surowo. Bakłażan może być nie tylko zdrowym, ale i pysznym dodatkiem do codziennych dań. Można go upiec w piekarniku z oliwą i ziołami, grillować i podać w sałatce lub burgerze, faszerować warzywami i kaszą albo przygotować z niego gładką pastę do smarowania chleba.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok