Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Choć często przechodzimy obok niego obojętnie podczas zakupów, bakłażan ma w sobie ogromny potencjał zdrowotny. To warzywo, które powinno znaleźć się w każdej diecie - szczególnie jeśli zależy ci na sercu, sylwetce i dobrej kondycji organizmu.
Na półkach sklepowych leży obok cukinii, papryki i pomidorów, jednak jest rzadko wybierany. Tymczasem bakłażan, znany również jako oberżyna lub "gruszka miłości", to prawdziwa bomba korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, jak przypomina portal Medonet: "Z botanicznego punktu widzenia bakłażan nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą" - czytamy na portalu. Zobacz, dlaczego warto dać mu szansę.
Mało kalorii, dużo korzyści
Bakłażan w ponad 90 procentach składa się z wody, co sprawia, że jest wyjątkowo niskokaloryczny. W 100 gramach tego fioletowego owocu znajduje się zaledwie 25 kcal, co czyni go idealnym wyborem dla osób odchudzających się. Co więcej, bakłażan jest sycący, a zawarty w nim błonnik wspiera trawienie i poprawia pracę jelit.
Ale to nie wszystko, bo oberżyna zawiera również zestaw witamin i minerałów: witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na metabolizm, witaminę K wspomagającą krzepliwość krwi, witaminę C działającą odpornościowo, a także między innymi potas i mangan, które wspierają pracę mięśni oraz serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto z grilla. Pyszny kurczak
Szczególną uwagę warto zwrócić na nasunin, substancję znajdującą się w fioletowej skórce bakłażana. To silny przeciwutleniacz, który chroni błony komórkowe, a według niektórych badań może również wspierać zdrowie mózgu.
Dla serca, sylwetki i skóry
Jedzenie bakłażana może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu krążenia. Dzięki zawartości błonnika oraz antocyjanów wspiera walkę z wysokim cholesterolem i pomaga stabilizować ciśnienie krwi. To również świetna propozycja dla osób z nadwagą, cukrzycą czy insulinoopornością. Co więcej, wstępne badania sugerują, że zawarte w bakłażanie substancje mogą wpływać na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych.
Trzeba jednak pamiętać, że bakłażan, podobnie jak ziemniaki - zawiera solaninę, która spożywana w dużych ilościach może prowadzić do problemów trawiennych. Z tego względu nie powinno się jeść bakłażana na surowo. Bakłażan może być nie tylko zdrowym, ale i pysznym dodatkiem do codziennych dań. Można go upiec w piekarniku z oliwą i ziołami, grillować i podać w sałatce lub burgerze, faszerować warzywami i kaszą albo przygotować z niego gładką pastę do smarowania chleba.