Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika

Choć często przechodzimy obok niego obojętnie podczas zakupów, bakłażan ma w sobie ogromny potencjał zdrowotny. To warzywo, które powinno znaleźć się w każdej diecie - szczególnie jeśli zależy ci na sercu, sylwetce i dobrej kondycji organizmu.

Bakłażan to wciąż niedoceniane warzywo w PolsceBakłażan to wciąż niedoceniane warzywo w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tamara Kulikova
Dominika Pająk

Na półkach sklepowych leży obok cukinii, papryki i pomidorów, jednak jest rzadko wybierany. Tymczasem bakłażan, znany również jako oberżyna lub "gruszka miłości", to prawdziwa bomba korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, jak przypomina portal Medonet: "Z botanicznego punktu widzenia bakłażan nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą" - czytamy na portalu. Zobacz, dlaczego warto dać mu szansę.

Mało kalorii, dużo korzyści

Bakłażan w ponad 90 procentach składa się z wody, co sprawia, że jest wyjątkowo niskokaloryczny. W 100 gramach tego fioletowego owocu znajduje się zaledwie 25 kcal, co czyni go idealnym wyborem dla osób odchudzających się. Co więcej, bakłażan jest sycący, a zawarty w nim błonnik wspiera trawienie i poprawia pracę jelit.

Ale to nie wszystko, bo oberżyna zawiera również zestaw witamin i minerałów: witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na metabolizm, witaminę K wspomagającą krzepliwość krwi, witaminę C działającą odpornościowo, a także między innymi potas i mangan, które wspierają pracę mięśni oraz serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Pyszny kurczak

Szczególną uwagę warto zwrócić na nasunin, substancję znajdującą się w fioletowej skórce bakłażana. To silny przeciwutleniacz, który chroni błony komórkowe, a według niektórych badań może również wspierać zdrowie mózgu.

Dla serca, sylwetki i skóry

Jedzenie bakłażana może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu krążenia. Dzięki zawartości błonnika oraz antocyjanów wspiera walkę z wysokim cholesterolem i pomaga stabilizować ciśnienie krwi. To również świetna propozycja dla osób z nadwagą, cukrzycą czy insulinoopornością. Co więcej, wstępne badania sugerują, że zawarte w bakłażanie substancje mogą wpływać na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Trzeba jednak pamiętać, że bakłażan, podobnie jak ziemniaki - zawiera solaninę, która spożywana w dużych ilościach może prowadzić do problemów trawiennych. Z tego względu nie powinno się jeść bakłażana na surowo. Bakłażan może być nie tylko zdrowym, ale i pysznym dodatkiem do codziennych dań. Można go upiec w piekarniku z oliwą i ziołami, grillować i podać w sałatce lub burgerze, faszerować warzywami i kaszą albo przygotować z niego gładką pastę do smarowania chleba.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa