Polak nagrodzony w prestiżowym konkursie w Mediolanie. Jego pizza zachwyciła sędziów

Polski pizzerman Przemek Szkudlarek zajął drugie miejsce w prestiżowej Olimpiadi Vera Pizza Napoletana 2022. Jego kompozycja pizzy gourmet zachwyciła jurorów. Wśród nagrodzonych znalazł się również Kamil Błaszczyk (najlepszy amator) i Tomek Wolski. Jakie pizze stworzyli polscy kucharze?

Obrazek
Ewa

Pizza na światowym poziomie

Na początku lipca ponad 300 najlepszych pizzermanów z 45 krajów stanęło do rywalizacji w konkursie na najlepszą pizzę. Konkurs ten organizowany jest od przeszło 38 lat i stanowi jedno z najważniejszych wydarzeń poświęconych pizzy na świecie. Kucharze rywalizują w pięciu dyscyplinach: prawdziwa pizza neapolitańska, gourmet, pizza smażona, mastunicola (wypiek z bazylią oraz serem) i calzone (pizza w formie pieroga).

O medale olimpijskie – zarówno indywidualnie, jak i dla narodów – zmierzyły się pizzerie i mistrzowie pizzy zrzeszeni w AVPN, rozsiani po pięciu kontynentach, ale także zwycięzcy rund eliminacyjnych organizowanych na całym świecie, którzy nie są zrzeszeni w organizacji. Eliminację w Polsce wygrał Przemek Szkudlarek, na co dzień pracujący w trójmiejskiej restauracji Mąką i Kawa. To właśnie on reprezentował Polskę w czasie tegorocznej edycji.

Pizza Polaka doceniona!

Polski pizzaiolo startował w kategorii "gourmet". Gourmet to gastronomiczne pojęcie związane z haute cuisine i kulturą dobrego jedzenia. Wiąże się ono nieodzownie z najlepszymi składnikami i bardzo często również wyszukanymi smakami, które mają zaspokoić nawet najdelikatniejsze podniebienie. W skrócie- to takie jedzenie w wersji premium.

Przemek Szkudlarek wystartował właśnie w tej kategorii. Jego kompozycja została doceniona przez jurorów i zajęła 2 miejsce. Co znajduje się na zwycięskiej pizzy? Mozzarella, puree ziemniaczane, kiełbasa z mangalicy i koniny, piklowany burak, świeży koperek. Kucharzowi udało się przemycić do kompozycji polski akcent i podbić serca oceniających.

Reprezentacja Polski zgarnia nagrody

Docenieni zostali również inni Polacy! W kategorii Mastunicola Tomek Wolski zajął trzecie miejsce (na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w Szczawnica Park&Resort Spa). Mastunicola to nic innego jak pierwowzór pizzy. Termin, pochodzący od „vasunicola” (bazylia), oznaczał focaccia doprawioną czosnkiem, smalcem i grubą solą.

W kategorii Amatorzy Kamil Błaszczyk zdobył złoty medal, deklasując tym samym swoich rywali. Jego zadaniem było przygotowanie idealnej margerity.

Obrazek
Olimpiada pizzy- Pyszności/ AVPN

Gratulujemy!

Cała redakcja Pyszności przesyła gratulacje!

A jak podoba Wam się autorska kompozycja pana Przemka? Skusilibyście się na takie połączenie?

Obrazek
Nagrodzona pizza- Pyszności/ Mąka i Kawa

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę