Polędwiczka tak przygotowana jest krucha i soczysta. Całość dopełnia wyjątkowy farsz

Polędwiczki wieprzowe wcale nie muszą być nudne. Wystarczy sięgnąć po kilka składników i wyczarować pyszny farsz. Do kuchni wyniesiesz same puste talerze.

Polędwiczka z dodatkamiPolędwiczka z dodatkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Faszerowane roladki z polędwicy wieprzowej to danie idealne na specjalne okazje, rodzinne obiady czy ciepłe danie na imprezie. Soczyste i kruche mięso skrywa w sobie farsz z pieczarkami, szpinakiem, serem oraz delikatną nutą musztardy. To połączenie zaskoczy wszystkich gości, wprawiając w osłupienie nawet najbardziej zaprawionych w kulinarnych bojach domowych kucharzy.

Danie przygotowaliśmy w multicookrze Cook4Me marki Tefal. Dzięki temu znacząco skraca się czas przygotowania dania i już po 15 minutach duszenia można podawać roladki. Na dodatek wbudowana waga pozwoli precyzyjnie dobrać proporcje składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Faszerowana rolada wieprzowa z pieczarkami

Faszerowana rolada z polędwiczki wieprzowej to danie, które zachwyca swoją elegancją i bogactwem smaków. Połączenie pieczarek, selera i szpinaku doskonale komponuje się z delikatnym mięsem polędwiczki. Dodatek kminku, tymianku oraz musztardy Dijon podkreśla głębię smaku farszu, a dzięki gotowaniu w wysokim ciśnieniu mięso zachowuje całą soczystość i kruchość. Nic więc dziwnego, że za każdym razem robi ogromne wrażenie na gościach.

Faszerowana rolada
Faszerowana rolada © Pyszności

Składniki:

Farsz:

  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon.

Rolada:

  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Reszta składników:

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • około 300 ml bulionu,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W urządzeniu Cook4Me wybierz tryb ręczny, a następnie mocne smażenie. Wrzuć masło i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj starte pieczarki oraz starty korzeń selera. Smaż, aż zbrązowieją. Dorzuć liście świeżego szpinaku, sól, kmin rzymski, tymianek, pieprz oraz musztardę.

Farsz do roladki
Farsz do roladki © Pyszności

Krok 2. Polędwiczkę natnij i rozbij. Na środku umieść przygotowany farsz pieczarkowy i zawiń dość ciasno roladę. Zabezpiecz ją sznurkiem, aby się nie rozpadła.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 3. Roladę polej olejem i dopraw pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. W multicookerze wybierz opcję mocnego podsmażania i obsmaż roladę.

Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa © Pyszności

Krok 4. Dorzuć pokrojoną cebulę, marchewkę oraz pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wybierz opcję ekspres i duś przez 15 minut.

Polędwiczka z dodatkami
Polędwiczka z dodatkami © Pyszności

Krok 5. Gotową polędwiczkę pokrój na kawałki i podawaj wraz z warzywami. Smacznego!

Faszerowane roladki
Faszerowane roladki © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba