Polędwiczka tak przygotowana jest krucha i soczysta. Całość dopełnia wyjątkowy farsz
Polędwiczki wieprzowe wcale nie muszą być nudne. Wystarczy sięgnąć po kilka składników i wyczarować pyszny farsz. Do kuchni wyniesiesz same puste talerze.
Faszerowane roladki z polędwicy wieprzowej to danie idealne na specjalne okazje, rodzinne obiady czy ciepłe danie na imprezie. Soczyste i kruche mięso skrywa w sobie farsz z pieczarkami, szpinakiem, serem oraz delikatną nutą musztardy. To połączenie zaskoczy wszystkich gości, wprawiając w osłupienie nawet najbardziej zaprawionych w kulinarnych bojach domowych kucharzy.
Danie przygotowaliśmy w multicookrze Cook4Me marki Tefal. Dzięki temu znacząco skraca się czas przygotowania dania i już po 15 minutach duszenia można podawać roladki. Na dodatek wbudowana waga pozwoli precyzyjnie dobrać proporcje składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Faszerowana rolada wieprzowa z pieczarkami
Faszerowana rolada z polędwiczki wieprzowej to danie, które zachwyca swoją elegancją i bogactwem smaków. Połączenie pieczarek, selera i szpinaku doskonale komponuje się z delikatnym mięsem polędwiczki. Dodatek kminku, tymianku oraz musztardy Dijon podkreśla głębię smaku farszu, a dzięki gotowaniu w wysokim ciśnieniu mięso zachowuje całą soczystość i kruchość. Nic więc dziwnego, że za każdym razem robi ogromne wrażenie na gościach.
Składniki:
Farsz:
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 1/4 korzenia selera,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Rolada:
- 1 szt. polędwiczki wieprzowej,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Reszta składników:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- około 300 ml bulionu,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 30 g masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W urządzeniu Cook4Me wybierz tryb ręczny, a następnie mocne smażenie. Wrzuć masło i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj starte pieczarki oraz starty korzeń selera. Smaż, aż zbrązowieją. Dorzuć liście świeżego szpinaku, sól, kmin rzymski, tymianek, pieprz oraz musztardę.
Krok 2. Polędwiczkę natnij i rozbij. Na środku umieść przygotowany farsz pieczarkowy i zawiń dość ciasno roladę. Zabezpiecz ją sznurkiem, aby się nie rozpadła.
Krok 3. Roladę polej olejem i dopraw pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. W multicookerze wybierz opcję mocnego podsmażania i obsmaż roladę.
Krok 4. Dorzuć pokrojoną cebulę, marchewkę oraz pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wybierz opcję ekspres i duś przez 15 minut.
Krok 5. Gotową polędwiczkę pokrój na kawałki i podawaj wraz z warzywami. Smacznego!