Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce połącz z aksamitnym sosem na bazie papryk, a na twoim stole jeszcze dziś pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia. I to bez smażenia w głębokim oleju. Całe danie przygotujesz w prosty i szybki sposób w piekarniku. Nie zapomnij o triku z woreczkiem, który ułatwi obranie papryk po upieczeniu. Wszystkie składniki znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.
Składniki na chrupiące polędwiczki:
- 700 g polędwiczek drobiowych,
- 30 g przyprawy do kurczaka,
- 2 jajka (roztrzepane),
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g płatków kukurydzianych.
Sos paprykowy:
- 2 czerwone papryki (świeże),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 3 ząbki czosnku - posiekane,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki serka śmietankowego,
- sól i pieprz (do smaku).
Przydatne informacje:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania papryk na domowej roboty sos. Wstępnie przygotowane warzywa wraz z dodatkami piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z opcją grilla.
- W międzyczasie zajmij się mięsem. Aby w ekspresowy i łatwy sposób usunąć ścięgna z kurczaka, wykorzystaj trik z widelcem i nożem. Weź nóż do lewej dłoni i przyłóż go bezpośrednio do wystającego ścięgna z kurczaka. Do drugiej ręki weź widelec i umieść go bezpośrednio pod nożem, tak aby ścięgno z kurczaka znalazło się pomiędzy ząbkami widelca. Wewnętrzna strona widelca powinna być zwrócona w stronę blatu kuchennego. Wszystko, co teraz musisz zrobić, to przeciągnąć widelec w dół. Ścięgno zostanie w lewej dłoni wraz z nożem, a kurczak bez niepotrzebnych dodatków wyląduje na desce do krojenia.
- Czas na panierkę z płatków kukurydzianych. Aby mieć pewność, że kawałki panierki dobrze połączą się z mięsem, musisz rozbić je na mniejsze kawałki. I na tym etapie przydatny okaże się trik z workiem z suwakiem i wałkiem. Wystarczy, że przesypiesz płatki do woreczka, szczelnie go zamkniesz i przy pomocy wałka zaczniesz delikatnie uderzać w zabezpieczone płatki kukurydziane. W mgnieniu oka stworzysz idealną strukturę przyszłej panierki.
- Kurczaka w panierce piecz w piekarniku przez 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Papryki po upieczeniu przełóż do woreczka z suwakiem na 20 minut. Para wodna, która zgromadzi się w środku w tym czasie, sprawi, że skórki papryk szybko zmiękną. Tym samym ich usunięcie będzie proste jak "bułka z masłem".