Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym

Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce połącz z aksamitnym sosem na bazie papryk, a na twoim stole jeszcze dziś pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia. I to bez smażenia w głębokim oleju. Całe danie przygotujesz w prosty i szybki sposób w piekarniku. Nie zapomnij o triku z woreczkiem, który ułatwi obranie papryk po upieczeniu. Wszystkie składniki znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.

Składniki na chrupiące polędwiczki:

  • 700 g polędwiczek drobiowych,
  • 30 g przyprawy do kurczaka,
  • 2 jajka (roztrzepane),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g płatków kukurydzianych.

Sos paprykowy:

  • 2 czerwone papryki (świeże),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku - posiekane,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • sól i pieprz (do smaku).

Przydatne informacje:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania papryk na domowej roboty sos. Wstępnie przygotowane warzywa wraz z dodatkami piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z opcją grilla.
  • W międzyczasie zajmij się mięsem. Aby w ekspresowy i łatwy sposób usunąć ścięgna z kurczaka, wykorzystaj trik z widelcem i nożem. Weź nóż do lewej dłoni i przyłóż go bezpośrednio do wystającego ścięgna z kurczaka. Do drugiej ręki weź widelec i umieść go bezpośrednio pod nożem, tak aby ścięgno z kurczaka znalazło się pomiędzy ząbkami widelca. Wewnętrzna strona widelca powinna być zwrócona w stronę blatu kuchennego. Wszystko, co teraz musisz zrobić, to przeciągnąć widelec w dół. Ścięgno zostanie w lewej dłoni wraz z nożem, a kurczak bez niepotrzebnych dodatków wyląduje na desce do krojenia.
  • Czas na panierkę z płatków kukurydzianych. Aby mieć pewność, że kawałki panierki dobrze połączą się z mięsem, musisz rozbić je na mniejsze kawałki. I na tym etapie przydatny okaże się trik z workiem z suwakiem i wałkiem. Wystarczy, że przesypiesz płatki do woreczka, szczelnie go zamkniesz i przy pomocy wałka zaczniesz delikatnie uderzać w zabezpieczone płatki kukurydziane. W mgnieniu oka stworzysz idealną strukturę przyszłej panierki.
  • Kurczaka w panierce piecz w piekarniku przez 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Papryki po upieczeniu przełóż do woreczka z suwakiem na 20 minut. Para wodna, która zgromadzi się w środku w tym czasie, sprawi, że skórki papryk szybko zmiękną. Tym samym ich usunięcie będzie proste jak "bułka z masłem".
Więcej wideo
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?
Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiejSzarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej
Jak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmakiJak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmaki
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotowaćPapryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babciGulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścieraniaPuszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścierania

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese