Wyśmienite polędwiczki w porach. Spróbujesz raz i przepadniesz
Kruche i soczyste polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak je zrobić.
01.08.2023 13:30
Polędwiczki z indyka to niesamowicie pyszne, kruche i nieco niedoceniane mięso, które pozostaje w cieniu polędwiczek wieprzowych. Całkowicie niesłusznie, bo są proste w przygotowaniu, mają sporo białka i jednocześnie nie za dużo tłuszczu. Pochodzi ono z indyczej piersi i bez większego problemu znajdziesz je w sklepie. W połączeniu z delikatnym sosem na bazie śmietanki, bulionu i parmezanu z wyrazistym akcentem pora smakują jak z najlepszej restauracji. Świetnie sprawdzą się też na uroczyste obiady.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Polędwiczki w sosie porowym
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 polędwiczki z indyka,
- 1 por,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki tartego parmezanu,
- 150 ml bulionu,
- 100 ml śmietanki 18 proc.,
- łyżeczka tartej skórki z cytryny,
- łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki z indyka kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam je na rozgrzaną oliwę, olej roślinny lub masło klarowane i doprawiam solą oraz pieprzem. Obsmażam z obu stron, aby mięso się zamknęło.
2. Ściągam mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki pora. Podsmażam chwilę, dodaję czosnek, mieszam i wlewam bulion wraz ze śmietanką. Dosypuję starty parmezan i ścieram skórkę z cytryny.
3. Do sosu dorzucam podsmażone polędwiczki i gotuję całość przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Nie musisz go zagęszczać mąką, wystarczy zredukować.