Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Tarty, ciasta ucierane i placki drożdżowe – wszystkie doskonale smakują z dodatkiem owoców sezonowych. Ale przysłowiową wisienką na torcie jest w tym przypadku wcale nie owocowy, ale płynny dodatek. Sprawia, że każdy deser smakuje jak z ekskluzywnej restauracji.
Podobno przepis na krem z mleka i żółtek pojawił się już w książce kucharskiej w starożytnym Rzymie. W średniowieczu takim kremem polewano chrupiące kruche ciasto. W Anglii znany jest jako custard, we Francji jako crème anglaise, w Polsce występuje jako krem waniliowy lub budyniowy. Bez względu na nazwę, nie ma lepszego dodatku do ciasta z owocami. Zapiecz winogrona, jabłka lub śliwki pod kruszonką, polej ciepłym kremem angielskim i rozpłyń się w przyjemności.
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Dodaj ziarenka z prawdziwej wanilii
Chociaż historia kremu angielskiego jest zawiła, a w jednej z brytyjskiej książek z XVIII wieku pojawia się aż 13 różnych przepisów na taki sosik, obecnie najbardziej popularna jest wersja z wanilią. Przy czym nie wystarczy dodać cukier wanilinowy – w tym przypadku warto skusić się na prawdziwą laskę, wydobyć z niej aromatyczny środek i utrzeć razem z żółtkami i cukrem na gęsty krem.
Wydrążoną korę zagotuj razem z mlekiem i śmietanką. Jest w niej jeszcze sporo pięknego aromatu, który szkoda by było wyrzucić do kosza.
Przepis na krem angielski
Krem angielski jest bardzo prosty do przygotowania, jednak trzeba skupić się na tym, aby dokładnie rozmieszać składniki. Sos waniliowy nie może mieć grudek, wtedy będzie doskonały. Możesz go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W Anglii kupisz gotowy custard w butelkach.
Składniki:
- 1 laska wanilii.
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 6 żółtek,
- 60 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wyjmij ziarenka i przełóż je na talerzyk.
- Korę wrzuć do garnka, zalej mlekiem i śmietanką. Wstaw do zagotowania.
- W misce utrzyj przy pomocy miksera żółtka z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.
- Do żółtek dodaj trochę gorącego mleka i zmiksuj. Z garnka wyjmij korę wanilii, a następnie przelej zawartość miski do garnka z gotującym się mlekiem.
- Zmniejsz moc palnika i cały czas mieszaj energicznie sos do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Zdejmij z kuchenki i odstaw do przestygnięcia.