Pomiń jeden składnik w sałatce jarzynowej, a z kalorycznej bomby zmieni się w lekki posiłek

Lekka, odświeżona sałatka jarzynowa, którą możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Wystarczy pozbyć się ziemniaków, a majonez zamienić na prosty, lekki sos.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: CanvaLekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Sałatka warzywna to obowiązkowa pozycja na imprezowym i świątecznym stole. W naszych domach gości od wielu lat i znika błyskawicznie bez względu na to, jak dużo jej się przygotuje. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest zdrowa, to dodatek majonezu i śmietany sprawia, że może zamienić się w kaloryczną bombę. Na świątecznym stole nie brakuje innych, równie kalorycznych przysmaków, więc warto nieco odchudzić kultową sałatkę. W naszym prostym przepisie rezygnujemy z dużej ilości majonezu, śmietanę zamieniamy na jogurt naturalny i nie dodajemy ziemniaków.

Każdy z nas ma swoje sprawdzone dodatki: jedni wrzucają jabłko, inni nie wyobrażają sobie nie dodawać groszku, a kolejni stawiają na kukurydzę. Sałatka jarzynowa różni się w każdym domu, ale wszędzie znajdzie swoich fanów. Bez jakich dodatków nie wyobrażasz sobie tej potrawy?

Warto przy okazji przypomnieć o najważniejszym aspekcie każdej sałatki jarzynowej, czyli odpowiedniej proporcji składników. Na portalu kuchnia.wp.pl radzą, aby mierzyć ilość każdego z nich szklankami tak, aby wszystkiego było po równo.

Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności

Lekka sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 jaja średniej wielkości
  • 4-5 marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 400 g groszku konserwowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w kostkę- wybierz taki rozmiar, jaki lubisz najbardziej. Następnie dodaj ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Dodaj również pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i jabłko. Dorzuć groszek konserwowy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt, musztardę i dopraw sos przy pomocy soli i pieprzu. Dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie smaki przegryzą się, tworząc uwielbianą przez wszystkich tradycyjną sałatkę. Udekoruj sałatkę według uznania i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Obrazek
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na pyszne eklerki z mascarpone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej