Pomiń jeden składnik w sałatce jarzynowej, a z kalorycznej bomby zmieni się w lekki posiłek
Lekka, odświeżona sałatka jarzynowa, którą możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Wystarczy pozbyć się ziemniaków, a majonez zamienić na prosty, lekki sos.
24.11.2022 16:40
Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Sałatka warzywna to obowiązkowa pozycja na imprezowym i świątecznym stole. W naszych domach gości od wielu lat i znika błyskawicznie bez względu na to, jak dużo jej się przygotuje. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest zdrowa, to dodatek majonezu i śmietany sprawia, że może zamienić się w kaloryczną bombę. Na świątecznym stole nie brakuje innych, równie kalorycznych przysmaków, więc warto nieco odchudzić kultową sałatkę. W naszym prostym przepisie rezygnujemy z dużej ilości majonezu, śmietanę zamieniamy na jogurt naturalny i nie dodajemy ziemniaków.
Każdy z nas ma swoje sprawdzone dodatki: jedni wrzucają jabłko, inni nie wyobrażają sobie nie dodawać groszku, a kolejni stawiają na kukurydzę. Sałatka jarzynowa różni się w każdym domu, ale wszędzie znajdzie swoich fanów. Bez jakich dodatków nie wyobrażasz sobie tej potrawy?
Warto przy okazji przypomnieć o najważniejszym aspekcie każdej sałatki jarzynowej, czyli odpowiedniej proporcji składników. Na portalu kuchnia.wp.pl radzą, aby mierzyć ilość każdego z nich szklankami tak, aby wszystkiego było po równo.
Lekka sałatka jarzynowa
Składniki:
- 3 jaja średniej wielkości
- 4-5 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1 kwaśne jabłko
- 400 g groszku konserwowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 ogórków kiszonych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w kostkę- wybierz taki rozmiar, jaki lubisz najbardziej. Następnie dodaj ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Dodaj również pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i jabłko. Dorzuć groszek konserwowy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt, musztardę i dopraw sos przy pomocy soli i pieprzu. Dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie smaki przegryzą się, tworząc uwielbianą przez wszystkich tradycyjną sałatkę. Udekoruj sałatkę według uznania i podaj swoim bliskim. Smacznego!
Przepis na pyszne eklerki z mascarpone znajdziesz na naszym kanale YouTube