Pomysły na śniadania z jajkiem w roli głównej. Proste, szybkie i smaczne
Proste i smaczne pomysły na śniadania z jajkiem w roli głównej. Zaskocz swoich bliskich i podaj im jajka w ten sposób. Nie pożałujesz!
20.02.2023 20:09
Co podać na śniadanie?
Przepisów na obiady i kolacje zdecydowanie nie brakuje, a to przecież śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Sami uwielbiamy celebrować weekendowe, leniwe poranki, serwując naszej rodzinie coś pysznego. W ciągu tygodnia nie każdy ma czas na delektowanie się tym posiłkiem, więc warto skorzystać z wolnego weekendu i podać swoim bliskim pyszne śniadanie. Dziś mamy dla ciebie pięć pysznych inspiracji na niezwykle proste i bardzo efektowne śniadanie, w których jajka odgrywają główną rolę. To miła alternatywa dla klasycznych omletów czy jajecznicy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Pomysły na śniadanie z jajkiem
Składniki:
Słoneczko
- 4 parówki drobiowe/wieprzowe
- 4 jajka
Serce
- 4 parówki drobiowe/wieprzowe
- 4 jajka
- ½ czerwonej papryki
- sól i pieprz
Z kiełbaską
- 2 tosty maślane
- 4 frankfurterki
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól pieprz
- 2 plastry sera żółtego
Jajko w pomidorach
- 4 pomidory
- 1 mozzarella w zalewie
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 jaja
- sól/pieprz
- szczypiorek
Szaszłyki
- 3 parówki drobiowe/wieprzowe
- 2 tosty maślane
- 150 g tartego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Zacznij od jajka w pomidorach. Z pomidora odetnij górę i przy pomocy łyżki wydrąż wnętrze warzywa. Odcięte góry umieść w naczyniu żaroodpornym i połóż puste pomidory. Do ich wnętrza włóż plasterek mozzarelli i wbij jajko. Dopraw całość solą oraz pieprzem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Na górę dodaj odrobinę majonezu i kawałki sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 30 minut.
Po upieczeniu udekoruj dodatkowo nasze danie posiekanym szczypiorkiem. Podaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się rozpuści i będzie delikatnie się ciągnął.
Świetnym pomysłem jest również proste śniadanie z parówką w kształcie słoneczka. Dobrej jakości parówkę umieść między dwoma patyczkami do szaszłyków i natnij. Wywiń parówkę tak, aby stworzyła kółko i zepnij jej końce przy pomocy wykałaczek. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, umieść parówki i włóż do ich środka żółtka. Pozostałą przestrzeń na patelni wypełnij ubitymi białkami.
Dopraw całość solą oraz pieprzem i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jajka zetną się tak, jak lubisz najbardziej- przełóż danie na talerz. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
W podobny sposób możesz przygotować również serduszka. Natnij parówkę na pół, nie docinając jej do końca. Złącz dwa brzegi wykałaczką tak, aby powstało serduszko. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem lub olejem. We wnętrzu serduszek umieść jajka i dodaj pokrojoną drobno czerwoną paprykę. Smaż aż jajka się zetną.
Czas na tostowe szaszłyki. Podziel kromki chleba tostowego na długie słupki. Między słupkami umieść pokrojoną na mniejsze części parówkę i nadziej całość na patyki do szaszłyków. Następnie podziel na mniejsze części. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Szaszłyki posmaż chwilę na patelni z każdej strony. Następnie wsyp starty żółty ser, Gdy się roztopi- połóż na nim szaszłyk i obtocz, zakładając kawałki sera na szaszłyk przy pomocy silikonowej łopatki. Następnie udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.
Czas na ostatni przepis. W chlebie tostowym wytnij "okienko", wyciągając ze środka miękką część chleba. Jajka rozkłóć ze sobą w miseczce, dopraw pieprzem, solą, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Na patelni umieść chlebowe ramki, dodaj do nich kawałki kiełbaski i zalej jajkami. Kiedy się zetną- przewróć na drugą stronę.
Na jednej kromce umieść plasterek sera i przykryj drugą kromką pieczywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż chwilę na małym ogniu, aby ser się roztopił. Przełóż na talerz i udekoruj natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.