Jak zrobić poncz świąteczny ze świeżych owoców? Przepis na amerykański napój
21.12.2021 08:28, aktual.: 21.12.2021 10:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poncz świąteczny ze świeżych owoców to "must have" podczas grudniowego biesiadowania w gronie najbliższych. To będzie prawdziwy hit!
Co to jest poncz?
Poncz do Europy przywędrował z Indii. W XVI wieku został sprowadzony do Wielkiej Brytanii, a na przestrzeni lat stał się bardzo popularny w różnych częściach Europy.
Można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Występuje najczęściej w wersji z alkoholem, ale możesz ten krok pominąć i stworzyć napój, który sprawdzi się również dla młodszych gości.
Przepis na poncz świąteczny. Jak zrobić po amerykańsku?
W amerykańskim ponczu świątecznym najlepsze jest to, że jego smak i skład należy w dużej mierze od Ciebie. Dodać ulubione owoce, mieszać przyprawy i łączyć smaki.
Poncz świąteczny warto zaserwować na imprezie. Często podaje się go w dużym naczyniu i nalewa do kubków chochelką.
Nasz dzisiejszy poncz przygotowaliśmy przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej marki Philips.
Składniki
Poncz świąteczny – składniki
- 500 g świeżej żurawiny
- 1 ananas
- 6 pomarańczy
- 5 lasek cynamonu
- 6-7 całych goździków
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml białego rumu (opcjonalnie)
- 500 g lodu
Przygotowanie owoców do ponczu świątecznego
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania soku z żurawiny, ananasa i pomarańczy.
W tym celu użyj wyciskarkę wolnoobrotową, dzięki której wyciśniesz sok z przygotowanych produktów w mgnieniu oka. Najpierw wyciśnij sok z żurawiny. Następnie obierz ananasa i pomarańcze, po czy wyciśnij sok z owoców do osobnych pojemników.
Część pomarańczy możesz wymienić na cytryny i limonki.
Połączenie składników
Przygotuj naczynie, w którym zaserwujesz poncz świąteczny. Może być to miska, dzbanek czy nawet waza.
Do naczynia wrzuć plastry pomarańczy, świeżą żurawinę, laski cynamonu, goździki oraz kostki lodu. Będą pełniły rolę pięknej dekoracji. Możesz również dorzucić gałązkę świeżego rozmarynu.
Następnie dodaj do miski wcześniej wyciśnięty sok z żurawiny, ananasa i pomarańczy. Nie zapomnij również o wrzuceniu do mieszanki drobnego cukru.
Do ponczu możesz dolać również opcjonalnie rum, ale oczywiście możesz go również zupełnie pominąć. Sprawdzi się tutaj również prosecco.
Wszystko dokładnie wymieszaj,żeby smaki się połączyły. I gotowe!
Podanie ponczu świątecznego
Jak wspomnieliśmy wcześniej, zgodnie z tradycją poncz podaje się w dużej misce z chochelką. Ustaw wazę z napojem na świątecznym stole, dodaj szklanki i gotowe.
Jak sama widzisz, przygotowanie świątecznego ponczu jest mega proste. Cała procedura jest też błyskawiczna, dlatego ten przepis z pewnością będzie strzałem w 10 w tegorocznym świątecznym menu. Chyba nie musimy dodawać, że na naszej stronie czeka więcej sprawdzonych receptur na gwiazdkowe potrawy oraz słodkości. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!