Porady kulinarne, które z pewnością się przydadzą
Zawsze bardzo ceniłam sobie porady kulinarne mojej mamy, babci i teściowej. Dzięki nim nauczyłam się wielu trików, które niejednokrotnie uratowały mój posiłek.
09.04.2019 | aktual.: 04.05.2019 12:40
Wiem, że to bardzo cenna wiedza, dlatego dziś pragnę podzielić się z Tobą ważnymi informacjami. W końcu mądrości kulinarnych nigdy za wiele ?
#1 Idealne jajka sadzone
Przydatny okaże się tu pierścień z pokrywki zwykłego słoika. Umieść go na patelni i w środku rozbij jajko.
Jeśli nie masz pod ręką żadnego słoika, zawsze możesz wykorzystać również cebulę (pokrojoną w większe krążki).
#2 Spinacze biurowe również okażą się pomocne
Tego typu urządzenia możesz wykorzystywać jako "wsparcie" do przechowywania otwartych opakowań lub butelek w lodówce. To takie proste!
#3 Świeże jajka na dłużej
W tym przypadku pomocny okaże się zwykły olej roślinny. Tuż przed włożeniem jajek do lodówki, posmaruj je olejem i to wszystko!
#4 Potrzebujesz tylko kilku kropel soku z cytryny?
Nie oznacza to, że reszta cytrusu musi wylądować w koszu na śmieci. Przy pomocy wykałaczki zrób niewielki otwór w cytrynie i wydobądź tyle soku ile potrzebujesz.
Następnie zaklej otwór i schowaj cytrynę do lodówki.
#5 Co zrobić, aby pomidor nie ześlizgiwał się z kanapki?
Wystarczy podzielić warzywo na cienkie plastry i umieścić je w sakiewce przygotowanej z plasterków szynki. Już nigdy więcej nie będziesz musiała rezygnować z ulubionego warzywa na kanapce, ponieważ nie będzie z niej "zjeżdżał".
#6 Ekspresowa metoda obierania jajek
Czas na kolejną poradę kulinarną z cyklu jajka. Tym razem dowiesz się jak w szybki i prosty sposób obrać jajka.
Wystarczy, że po ugotowaniu, zrobisz pęknięcie na skorupce jajka i wrzucisz je do zimnej wody, aby całkowicie ostygło. Po takiej kąpieli, pozbędziesz się skorupki w mgnieniu oka!
#7 Idealna rybka z grilla
#8 Deska do krojenia w jednym miejscu
Jeśli chcesz ustabilizować swoją deskę do krojenia na kuchennym blacie, wykorzystaj poradę z mokrym ręcznikiem papierowym. Wystarczy, że umieścisz go pod deską i problem przestanie istnieć!
#9 Podgrzewanie makaronu w mikrofalówce
#10 Ukryta funkcja deski do krojenia
Jak się okazuje, wycięcie w desce, które zwykle traktujemy jako uchwyt na rękę, można wykorzystać w zupełnie inny sposób.
Jeśli kroisz coś drobno i nie chcesz aby zawartość deski wylądowała poza miską, użyj omawiane wycięcie w genialny sposób jako miejsce, dzięki któremu pokrojone warzywa trafią prosto do miski przez wąski otwór.
#11 Patent na nieposłuszną folię spożywczą
Wystarczy, że będziesz przechowywała ją w lodówce, a już nigdy więcej nie będzie się sklejać.
#12 Ostrzenie noża na kubku
I na koniec pomysł na ostre noże, które staną się takie dzięki zwykłym kubkom ceramicznym. Odwróć je do góry dnem i przejedź nożem kilka razy.