Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdzony i łatwy przepis na malinową pokusę

Już sama nazwa tego ciasta — malinowy raj — zachęca do jego spróbowania. My to zrobiliśmy i jesteśmy zachwyceni. Już wiemy, co będziemy podawać gościom przez najbliższy miesiąc. Akurat do momentu, w którym sezon na maliny zacznie dobiegać końca.

Ciasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malinCiasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malin
Źródło zdjęć: © canva.com

Sierpień to szczyt sezonu zbiorów malin. Po niektóre odmiany możemy sięgać już w czerwcu, ale są i takie krzewy, które będą nas raczyły swoimi owocami aż do momentu, w którym pojawią się pierwsze przymrozki. Tak czy inaczej, kiedy poznasz przepis na ciasto malinowy raj, będziesz czerpał pełnymi garściami z sezonu na te zdrowe i smaczne leśne smakołyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

I od razu uprzedzamy: dość długa lista składników może sprawić, że poczujesz się niepewnie. Możesz nam jednak uwierzyć na słowo, że z tą recepturą poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Skoro nam wyszło, to i ty dasz radę, a efekt na pewno przerośnie twoje oczekiwania. Będzie pysznie, słodko i ultramalinowo. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to nie znajdziesz już dzisiaj niczego lepszego!

Ciasto malinowy raj

Składniki:

  • 400 g herbatników,
  • 500 g świeżych malin,
  • 2 budynie malinowe,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1150 ml mleka,
  • 375 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 360 g dżemu porzeczkowego,
  • 500 g masy krówkowej.
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozrób zgodnie z instrukcją od producenta i odstaw do wystudzenia. Budyń malinowy rozrób w szklance zimnego mleka.
  2. 500 ml mlecznego napoju zagotuj i dodaj gotowy budyń. Mieszaj do momentu, w którym masa będzie gęsta i bez grudek. Odstaw do wystudzenia.
  3. Budyń śmietankowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe 300 ml tego napoju zagotuj i połącz z budyniem. Wystudź.
  4. 250 g ciepłego masła ubij na wysokich obrotach miksera. Powinno ci to zająć około 5 minut. Następnie dodaj do niego — stopniowo, nie przestając miksować — budyń malinowy, syrop i 3 łyżki cukru.
  5. Pozostałe masło zmiksuj i na tej same zasadzie, co wcześniej, dodaj 3 łyżki cukru i budyń śmietankowy.
  6. Przygotuj formę do pieczenia. Na dnie wyłóż warstwę herbatników i posmaruj je masą krówkową.
  7. Teraz wyłóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dżemem porzeczkowym. Na wierzch wyłóż i rozprowadź przygotowaną masę malinową. Przykryj ją trzecią warstwą herbatników, a nie nich rozprowadź masę śmietankową. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
  8. Na wierzchu ułóż świeże maliny i lekko już tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki na całą noc. Z rana możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!



Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina