PrzepisCiastaPrawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdzony i łatwy przepis na malinową pokusę

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdzony i łatwy przepis na malinową pokusę

Już sama nazwa tego ciasta — malinowy raj — zachęca do jego spróbowania. My to zrobiliśmy i jesteśmy zachwyceni. Już wiemy, co będziemy podawać gościom przez najbliższy miesiąc. Akurat do momentu, w którym sezon na maliny zacznie dobiegać końca.

Ciasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malin
Ciasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malin
Źródło zdjęć: © canva.com

24.08.2023 12:46

Sierpień to szczyt sezonu zbiorów malin. Po niektóre odmiany możemy sięgać już w czerwcu, ale są i takie krzewy, które będą nas raczyły swoimi owocami aż do momentu, w którym pojawią się pierwsze przymrozki. Tak czy inaczej, kiedy poznasz przepis na ciasto malinowy raj, będziesz czerpał pełnymi garściami z sezonu na te zdrowe i smaczne leśne smakołyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I od razu uprzedzamy: dość długa lista składników może sprawić, że poczujesz się niepewnie. Możesz nam jednak uwierzyć na słowo, że z tą recepturą poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Skoro nam wyszło, to i ty dasz radę, a efekt na pewno przerośnie twoje oczekiwania. Będzie pysznie, słodko i ultramalinowo. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to nie znajdziesz już dzisiaj niczego lepszego!

Ciasto malinowy raj

Składniki:

  • 400 g herbatników,
  • 500 g świeżych malin,
  • 2 budynie malinowe,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1150 ml mleka,
  • 375 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 360 g dżemu porzeczkowego,
  • 500 g masy krówkowej.
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozrób zgodnie z instrukcją od producenta i odstaw do wystudzenia. Budyń malinowy rozrób w szklance zimnego mleka.
  2. 500 ml mlecznego napoju zagotuj i dodaj gotowy budyń. Mieszaj do momentu, w którym masa będzie gęsta i bez grudek. Odstaw do wystudzenia.
  3. Budyń śmietankowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe 300 ml tego napoju zagotuj i połącz z budyniem. Wystudź.
  4. 250 g ciepłego masła ubij na wysokich obrotach miksera. Powinno ci to zająć około 5 minut. Następnie dodaj do niego — stopniowo, nie przestając miksować — budyń malinowy, syrop i 3 łyżki cukru.
  5. Pozostałe masło zmiksuj i na tej same zasadzie, co wcześniej, dodaj 3 łyżki cukru i budyń śmietankowy.
  6. Przygotuj formę do pieczenia. Na dnie wyłóż warstwę herbatników i posmaruj je masą krówkową.
  7. Teraz wyłóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dżemem porzeczkowym. Na wierzch wyłóż i rozprowadź przygotowaną masę malinową. Przykryj ją trzecią warstwą herbatników, a nie nich rozprowadź masę śmietankową. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
  8. Na wierzchu ułóż świeże maliny i lekko już tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki na całą noc. Z rana możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!



Wybrane dla Ciebie