Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdzony i łatwy przepis na malinową pokusę

Już sama nazwa tego ciasta — malinowy raj — zachęca do jego spróbowania. My to zrobiliśmy i jesteśmy zachwyceni. Już wiemy, co będziemy podawać gościom przez najbliższy miesiąc. Akurat do momentu, w którym sezon na maliny zacznie dobiegać końca.

Ciasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malinCiasto malinowy raj - dla wszystkich fanów malin
Źródło zdjęć: © canva.com

Sierpień to szczyt sezonu zbiorów malin. Po niektóre odmiany możemy sięgać już w czerwcu, ale są i takie krzewy, które będą nas raczyły swoimi owocami aż do momentu, w którym pojawią się pierwsze przymrozki. Tak czy inaczej, kiedy poznasz przepis na ciasto malinowy raj, będziesz czerpał pełnymi garściami z sezonu na te zdrowe i smaczne leśne smakołyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

I od razu uprzedzamy: dość długa lista składników może sprawić, że poczujesz się niepewnie. Możesz nam jednak uwierzyć na słowo, że z tą recepturą poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Skoro nam wyszło, to i ty dasz radę, a efekt na pewno przerośnie twoje oczekiwania. Będzie pysznie, słodko i ultramalinowo. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to nie znajdziesz już dzisiaj niczego lepszego!

Ciasto malinowy raj

Składniki:

  • 400 g herbatników,
  • 500 g świeżych malin,
  • 2 budynie malinowe,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1150 ml mleka,
  • 375 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 360 g dżemu porzeczkowego,
  • 500 g masy krówkowej.
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny
Malinowy raj warto przygotować, póki trwa sezon na maliny © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozrób zgodnie z instrukcją od producenta i odstaw do wystudzenia. Budyń malinowy rozrób w szklance zimnego mleka.
  2. 500 ml mlecznego napoju zagotuj i dodaj gotowy budyń. Mieszaj do momentu, w którym masa będzie gęsta i bez grudek. Odstaw do wystudzenia.
  3. Budyń śmietankowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe 300 ml tego napoju zagotuj i połącz z budyniem. Wystudź.
  4. 250 g ciepłego masła ubij na wysokich obrotach miksera. Powinno ci to zająć około 5 minut. Następnie dodaj do niego — stopniowo, nie przestając miksować — budyń malinowy, syrop i 3 łyżki cukru.
  5. Pozostałe masło zmiksuj i na tej same zasadzie, co wcześniej, dodaj 3 łyżki cukru i budyń śmietankowy.
  6. Przygotuj formę do pieczenia. Na dnie wyłóż warstwę herbatników i posmaruj je masą krówkową.
  7. Teraz wyłóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dżemem porzeczkowym. Na wierzch wyłóż i rozprowadź przygotowaną masę malinową. Przykryj ją trzecią warstwą herbatników, a nie nich rozprowadź masę śmietankową. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
  8. Na wierzchu ułóż świeże maliny i lekko już tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki na całą noc. Z rana możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!



Wybrane dla Ciebie
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis