Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdzony i łatwy przepis na malinową pokusę
Już sama nazwa tego ciasta — malinowy raj — zachęca do jego spróbowania. My to zrobiliśmy i jesteśmy zachwyceni. Już wiemy, co będziemy podawać gościom przez najbliższy miesiąc. Akurat do momentu, w którym sezon na maliny zacznie dobiegać końca.
24.08.2023 12:46
Sierpień to szczyt sezonu zbiorów malin. Po niektóre odmiany możemy sięgać już w czerwcu, ale są i takie krzewy, które będą nas raczyły swoimi owocami aż do momentu, w którym pojawią się pierwsze przymrozki. Tak czy inaczej, kiedy poznasz przepis na ciasto malinowy raj, będziesz czerpał pełnymi garściami z sezonu na te zdrowe i smaczne leśne smakołyki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I od razu uprzedzamy: dość długa lista składników może sprawić, że poczujesz się niepewnie. Możesz nam jednak uwierzyć na słowo, że z tą recepturą poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Skoro nam wyszło, to i ty dasz radę, a efekt na pewno przerośnie twoje oczekiwania. Będzie pysznie, słodko i ultramalinowo. Jeśli przepadasz za tymi owocami, to nie znajdziesz już dzisiaj niczego lepszego!
Ciasto malinowy raj
Składniki:
- 400 g herbatników,
- 500 g świeżych malin,
- 2 budynie malinowe,
- 2 galaretki malinowe,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1150 ml mleka,
- 375 g masła,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki syropu malinowego,
- 360 g dżemu porzeczkowego,
- 500 g masy krówkowej.
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozrób zgodnie z instrukcją od producenta i odstaw do wystudzenia. Budyń malinowy rozrób w szklance zimnego mleka.
- 500 ml mlecznego napoju zagotuj i dodaj gotowy budyń. Mieszaj do momentu, w którym masa będzie gęsta i bez grudek. Odstaw do wystudzenia.
- Budyń śmietankowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe 300 ml tego napoju zagotuj i połącz z budyniem. Wystudź.
- 250 g ciepłego masła ubij na wysokich obrotach miksera. Powinno ci to zająć około 5 minut. Następnie dodaj do niego — stopniowo, nie przestając miksować — budyń malinowy, syrop i 3 łyżki cukru.
- Pozostałe masło zmiksuj i na tej same zasadzie, co wcześniej, dodaj 3 łyżki cukru i budyń śmietankowy.
- Przygotuj formę do pieczenia. Na dnie wyłóż warstwę herbatników i posmaruj je masą krówkową.
- Teraz wyłóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je dżemem porzeczkowym. Na wierzch wyłóż i rozprowadź przygotowaną masę malinową. Przykryj ją trzecią warstwą herbatników, a nie nich rozprowadź masę śmietankową. Całość przykryj ostatnią już warstwą ciastek.
- Na wierzchu ułóż świeże maliny i lekko już tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki na całą noc. Z rana możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!