Zanim się obejrzałam, całe ciasto zniknęło z blaszki. Przepis dostałam od sąsiadki

Lekkie, czekoladowe, wypełnione muślinowym kremem. Po 5 minutach na stole nie było po nim śladu. Poznaj przepis na obłędne ciasto czekoladowe przekładane śmietankowo-waniliowym kremem.

To ciasto znika ze stołu w pięć minut. To ciasto znika ze stołu w pięć minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marząc o czymś słodkim, większość z nas ma przed oczami puszyste ciasto czekoladowe, przekładane słodkim, muślinowym kremem. Przygotowanie takiego ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i wbrew pozorom, nie wymaga wielogodzinnego przygotowania.

Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Większość z nich z pewnością masz już w domu, a jeśli nie, dostaniesz je w pobliskim sklepie spożywczym. Ciasto przygotujesz w 20 minut, włączając w to pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przekładane ciasto czekoladowe. Znika w 5 minut

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 7 dużych jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić aromatem bądź ekstraktem z wanilii),
  • 80 g masła,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • sól,
  • kakao,
  • opcjonalnie: czekolada, karmel.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wbij jajka i cukier. Ubij na gładką, puszystą masę. Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
  2. Wyjmij niewielki rondel i wlej do niego przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Zagotuj.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, zajmij się masłem. Ubij je na puszystą masę. Dodaj do niego wystudzoną już masę, po jednej łyżce, bez przerwy miksując. Gotowy krem włóż do lodówki.
  4. Wyciągnij czysty garnek, włącz najmniejszy ogień i wlej do niego wodę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj skrobię i mąkę, zamieszaj. Do gęstniejącej masy dodawaj po jednym jajku, a na końcu wsyp cztery łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Foremkę o wymiarach 30 × 40 wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 11 minut.
  6. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Warstwę ciasta przełóż kremem, a na krem połóż pozostałą część ciasta.


Polewa:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
  • dwie łyżki masła lub oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dorzuć do niej dwie łyżki masła lub oleju kokosowego. Wymieszaj całość dokładnie. Gotową polewą polej wierzch ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej