PrzepisCiastaZanim się obejrzałam, całe ciasto zniknęło z blaszki. Przepis dostałam od sąsiadki

Zanim się obejrzałam, całe ciasto zniknęło z blaszki. Przepis dostałam od sąsiadki

To ciasto znika ze stołu w pięć minut.
To ciasto znika ze stołu w pięć minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.08.2023 16:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lekkie, czekoladowe, wypełnione muślinowym kremem. Po 5 minutach na stole nie było po nim śladu. Poznaj przepis na obłędne ciasto czekoladowe przekładane śmietankowo-waniliowym kremem.

Marząc o czymś słodkim, większość z nas ma przed oczami puszyste ciasto czekoladowe, przekładane słodkim, muślinowym kremem. Przygotowanie takiego ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i wbrew pozorom, nie wymaga wielogodzinnego przygotowania.

Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Większość z nich z pewnością masz już w domu, a jeśli nie, dostaniesz je w pobliskim sklepie spożywczym. Ciasto przygotujesz w 20 minut, włączając w to pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekładane ciasto czekoladowe. Znika w 5 minut

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 7 dużych jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić aromatem bądź ekstraktem z wanilii),
  • 80 g masła,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • sól,
  • kakao,
  • opcjonalnie: czekolada, karmel.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wbij jajka i cukier. Ubij na gładką, puszystą masę. Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
  2. Wyjmij niewielki rondel i wlej do niego przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Zagotuj.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, zajmij się masłem. Ubij je na puszystą masę. Dodaj do niego wystudzoną już masę, po jednej łyżce, bez przerwy miksując. Gotowy krem włóż do lodówki.
  4. Wyciągnij czysty garnek, włącz najmniejszy ogień i wlej do niego wodę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj skrobię i mąkę, zamieszaj. Do gęstniejącej masy dodawaj po jednym jajku, a na końcu wsyp cztery łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Foremkę o wymiarach 30 × 40 wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 11 minut.
  6. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Warstwę ciasta przełóż kremem, a na krem połóż pozostałą część ciasta.


Polewa:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
  • dwie łyżki masła lub oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dorzuć do niej dwie łyżki masła lub oleju kokosowego. Wymieszaj całość dokładnie. Gotową polewą polej wierzch ciasta.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także