Zanim się obejrzałam, całe ciasto zniknęło z blaszki. Przepis dostałam od sąsiadki

Lekkie, czekoladowe, wypełnione muślinowym kremem. Po 5 minutach na stole nie było po nim śladu. Poznaj przepis na obłędne ciasto czekoladowe przekładane śmietankowo-waniliowym kremem.

To ciasto znika ze stołu w pięć minut. To ciasto znika ze stołu w pięć minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marząc o czymś słodkim, większość z nas ma przed oczami puszyste ciasto czekoladowe, przekładane słodkim, muślinowym kremem. Przygotowanie takiego ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i wbrew pozorom, nie wymaga wielogodzinnego przygotowania.

Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Większość z nich z pewnością masz już w domu, a jeśli nie, dostaniesz je w pobliskim sklepie spożywczym. Ciasto przygotujesz w 20 minut, włączając w to pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przekładane ciasto czekoladowe. Znika w 5 minut

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 7 dużych jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić aromatem bądź ekstraktem z wanilii),
  • 80 g masła,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • sól,
  • kakao,
  • opcjonalnie: czekolada, karmel.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wbij jajka i cukier. Ubij na gładką, puszystą masę. Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
  2. Wyjmij niewielki rondel i wlej do niego przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Zagotuj.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, zajmij się masłem. Ubij je na puszystą masę. Dodaj do niego wystudzoną już masę, po jednej łyżce, bez przerwy miksując. Gotowy krem włóż do lodówki.
  4. Wyciągnij czysty garnek, włącz najmniejszy ogień i wlej do niego wodę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj skrobię i mąkę, zamieszaj. Do gęstniejącej masy dodawaj po jednym jajku, a na końcu wsyp cztery łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Foremkę o wymiarach 30 × 40 wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 11 minut.
  6. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Warstwę ciasta przełóż kremem, a na krem połóż pozostałą część ciasta.


Polewa:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
  • dwie łyżki masła lub oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dorzuć do niej dwie łyżki masła lub oleju kokosowego. Wymieszaj całość dokładnie. Gotową polewą polej wierzch ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯