Zanim się obejrzałam, całe ciasto zniknęło z blaszki. Przepis dostałam od sąsiadki
Lekkie, czekoladowe, wypełnione muślinowym kremem. Po 5 minutach na stole nie było po nim śladu. Poznaj przepis na obłędne ciasto czekoladowe przekładane śmietankowo-waniliowym kremem.
23.08.2023 16:46
Marząc o czymś słodkim, większość z nas ma przed oczami puszyste ciasto czekoladowe, przekładane słodkim, muślinowym kremem. Przygotowanie takiego ciasta jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i wbrew pozorom, nie wymaga wielogodzinnego przygotowania.
Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Większość z nich z pewnością masz już w domu, a jeśli nie, dostaniesz je w pobliskim sklepie spożywczym. Ciasto przygotujesz w 20 minut, włączając w to pieczenie.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekładane ciasto czekoladowe. Znika w 5 minut
Składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- 7 dużych jajek,
- 150 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego (można zastąpić aromatem bądź ekstraktem z wanilii),
- 80 g masła,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 500 ml mleka,
- 200 ml wody,
- sól,
- kakao,
- opcjonalnie: czekolada, karmel.
Przygotowanie:
- Do wysokiej miski wbij jajka i cukier. Ubij na gładką, puszystą masę. Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
- Wyjmij niewielki rondel i wlej do niego przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Zagotuj.
- Kiedy masa zgęstnieje, zajmij się masłem. Ubij je na puszystą masę. Dodaj do niego wystudzoną już masę, po jednej łyżce, bez przerwy miksując. Gotowy krem włóż do lodówki.
- Wyciągnij czysty garnek, włącz najmniejszy ogień i wlej do niego wodę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj skrobię i mąkę, zamieszaj. Do gęstniejącej masy dodawaj po jednym jajku, a na końcu wsyp cztery łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj.
- Foremkę o wymiarach 30 × 40 wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 11 minut.
- Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Warstwę ciasta przełóż kremem, a na krem połóż pozostałą część ciasta.
Polewa:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
- dwie łyżki masła lub oleju kokosowego.
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dorzuć do niej dwie łyżki masła lub oleju kokosowego. Wymieszaj całość dokładnie. Gotową polewą polej wierzch ciasta.