Prawie nikt nie wie, że młynek do pieprzu ma tak przydatną funkcję. Znany kucharz pokazuje

Młynek do pieprzu, nawet ten najprostszy posiada pewną funkcję, o której wiele osób nie miało pojęcia. Internautów zadziwił Piotr Ogiński, tłumacząc, jak za pomocą jednego ruchu wyregulować grubość mielenia przyprawy.

ObrazekTikTok/Piotr Ogiński

Piotr Ogiński, kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych i działalności w mediach społecznościowych, w jednym z opublikowanych filmików przedstawił, jaką dodatkową funkcję ma młynek do pieprzu. Każdy na pewno kojarzy metalowy element, wystający zazwyczaj na górze korpusu młynka. Okazuje się, że pokrętełko to nie znajduje się tam dla ozdoby.

Obrazek
Młynek do pieprzu ma umieszczoną u góry korpusu śrubę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Młynek do pieprzu i jego przydatna funkcja. Jak z niej skorzystać?

Metalowy element służy do regulowania grubości mielenia ziaren przyprawy. Ogiński w łatwy sposób tłumaczy, jak skorzystać z tej funkcji. Po odwróceniu młynka pokrętłem do dołu, zobaczymy mechanizm, odpowiadający za mielenie pieprzu. Następnie trzeba lekko potrząsnąć młynkiem, by pozostałości przyprawy trafiły z powrotem do głównego pojemnika urządzenia. Po tym należy złapać pokrętełko - kręcąc nim zobaczysz, jak zmienia się ustawienie mechanizmów mielących w młynku. Im mocniej zakręcisz metalową śrubę, tym drobniejszy pieprz uzyskasz. Potrzebujesz grubo mielonego, młotkowanego? Wystarczy, że poluzujesz śrubę.

Dlaczego tak ważne jest zwracanie uwagi na grubość zmielenia ziarna pieprzu? Pieprz (w duecie z solą) to  najczęściej używane przyprawy w kuchni. Świeżo zmielona przyprawa nadaje posiłkom wyrazistości i podkreślają ich smak. Warto używać jej do marynat i mięs oraz do posypania np. kanapek czy przekąsek.

Pieprz naturalny przemysłowo mielony, zamknięty przez wiele miesięcy w opakowaniu, traci wiele ze swoich wspaniałych właściwości. Przechowywany zbyt długo - wietrzeje, traci aromat i staje się gorzki, co znacząco wpływa na pogorszenie smaku przygotowywanych dań.

Zobacz także przepis na naleśniki z jajkiem, szynką i żółtym serem. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej