Prawie nikt nie wie, że młynek do pieprzu ma tak przydatną funkcję. Znany kucharz pokazuje

Młynek do pieprzu, nawet ten najprostszy posiada pewną funkcję, o której wiele osób nie miało pojęcia. Internautów zadziwił Piotr Ogiński, tłumacząc, jak za pomocą jednego ruchu wyregulować grubość mielenia przyprawy.

ObrazekTikTok/Piotr Ogiński

Piotr Ogiński, kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych i działalności w mediach społecznościowych, w jednym z opublikowanych filmików przedstawił, jaką dodatkową funkcję ma młynek do pieprzu. Każdy na pewno kojarzy metalowy element, wystający zazwyczaj na górze korpusu młynka. Okazuje się, że pokrętełko to nie znajduje się tam dla ozdoby.

Obrazek
Młynek do pieprzu ma umieszczoną u góry korpusu śrubę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Młynek do pieprzu i jego przydatna funkcja. Jak z niej skorzystać?

Metalowy element służy do regulowania grubości mielenia ziaren przyprawy. Ogiński w łatwy sposób tłumaczy, jak skorzystać z tej funkcji. Po odwróceniu młynka pokrętłem do dołu, zobaczymy mechanizm, odpowiadający za mielenie pieprzu. Następnie trzeba lekko potrząsnąć młynkiem, by pozostałości przyprawy trafiły z powrotem do głównego pojemnika urządzenia. Po tym należy złapać pokrętełko - kręcąc nim zobaczysz, jak zmienia się ustawienie mechanizmów mielących w młynku. Im mocniej zakręcisz metalową śrubę, tym drobniejszy pieprz uzyskasz. Potrzebujesz grubo mielonego, młotkowanego? Wystarczy, że poluzujesz śrubę.

Dlaczego tak ważne jest zwracanie uwagi na grubość zmielenia ziarna pieprzu? Pieprz (w duecie z solą) to  najczęściej używane przyprawy w kuchni. Świeżo zmielona przyprawa nadaje posiłkom wyrazistości i podkreślają ich smak. Warto używać jej do marynat i mięs oraz do posypania np. kanapek czy przekąsek.

Pieprz naturalny przemysłowo mielony, zamknięty przez wiele miesięcy w opakowaniu, traci wiele ze swoich wspaniałych właściwości. Przechowywany zbyt długo - wietrzeje, traci aromat i staje się gorzki, co znacząco wpływa na pogorszenie smaku przygotowywanych dań.

Zobacz także przepis na naleśniki z jajkiem, szynką i żółtym serem. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: 

Wybrane dla Ciebie

Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty