Użyj grzebienia! Ten patent zachwyci każdego z was

Wytrawne ciastka w kształcie róży to prosta przekąska idealna na imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi grzebienia.

Wytrawne ciastka w kształcie róży- PysznościWytrawne ciastka w kształcie róży- Pyszności
Ewa

Wytrawne ciasteczka z prostych składników świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowego dipu. Kiedy mówię znajomym, że do przygotowania potrzebuję zaledwie kilku składników i grzebienia, to ze zdumienia przecierają oczy. Wpadłam na ten patent podczas zakupów, gdy przy sklepowej kasie leżał nowy, nierozpakowany grzebień. Pomyślałam: a może wykorzystam go w swojej kuchni, do zrobienia wzorków? Brzmi nieco niedorzecznie, ale zaraz sam się przekonasz, że to naprawdę działa. Oczywiście, używamy tutaj tylko czystego sprzętu, ale to wydaje się być oczywiste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Słone ciastka w kształcie róży

Składniki:

        
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 1 żółtko
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesypuję mąkę pszenną. Dodaję do niej sól, proszek do pieczenia, olej oraz żółtko i wyrabiam ciasto. Podczas wyrabiania stopniowo dolewam również wodę.

Ciastka w kształcie róży- Pyszności
Ciastka w kształcie róży- Pyszności

2. Ciasto zagniatam w kulkę i przekładam do miski. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby odpoczęło.

3. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przy pomocy małych miseczek wycinam w nim kółka.

Ciastka w kształcie róży- Pyszności
Ciastka w kształcie róży- Pyszności

4. Przy pomocy grzebienia odciskam wzorki na każdym kawałku ciasta

Ciastka w kształcie róży- Pyszności
Ciastka w kształcie róży- Pyszności

5. Cztery kółka układam tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Następnie roluję ciasto i przekrawam rulon na pół.

Ciastka w kształcie róży- Pyszności
Ciastka w kształcie róży- Pyszności

6. Róże zabezpieczam wykałaczki od dołu, aby się nie rozpadły. Na górze delikatnie rozchylam płatki.

7. Wrzucam na patelnię i smażę w głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni, przewracając je co jakiś czas.

Smażenie- Pyszności
Smażenie- Pyszności

8. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i wyciągam wykałaczki. Przekładam na talerz. Serwuję samodzielnie lub jako dodatek do dipu, na przykład guacamole czy twarożku.Smacznego!

Ciastka na słono- Pyszności
Ciastka na słono- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości