Rosną w ogrodzie, robimy z nich nalewki i syropy. Mało osób wie, że można zrobić z nich pyszne placki

Kresowe placki z czarnego bzu to regionalny przysmak. Idealne racuchy na wiosnę z naturalnych i zdrowych składników. Wystarczy tylko kilka kwiatostanów.

Zanurzanie kwiatów bzu w cieściePlacki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło: kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Ewa

Chociaż z plackami kojarzą nam się głównie amerykańskie pankejki i babcine racuchy z jabłkami, to w polskiej kuchni kresowej szczególne miejsce zajmują placuszki z kwiatami bzu. Maj to miesiąc, kiedy kwitną krzewy czarnego bzu, więc to wspaniała okazja, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny podwieczorek z kwiatami w roli głównej.

Czarny bez w kuchni

Kwiaty bzu to prawdziwe dobrodziejstwo wykorzystywane w kuchni z pokolenia na pokolenie. W medycynie ludowej przypisywano im właściwości uzdrawiające. I jest w tym oczywiście trochę prawdy, bo zawierają dużą ilość związków polifenolowych, które usuwają nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się i wspieranie rozwoju nowotworów. Fenole i kwasy sprawiają, że czarny bez wykazuje również działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Kwiaty chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność i przyspieszają przemianę materii.

Kwiaty czarnego bzu na gałęzi
Kwiaty czarnego bzu- Pyszności; źródło: Canva

Z kwiatów najczęściej robimy nalewki, wina oraz syropy. Mniej popularne, ale równie zdrowe i smaczne są proste placki, do których wykorzystuje się kwiatostan. Jeśli chcemy sięgnąć po owoce, to należy poczekać do końcówki sierpnia, aby dobrze dojrzały. Z kolei maj to idealny miesiąc na poszukiwanie kwiatów.

Placki z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 7 kwiatów czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijam jajko, dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszam. Do masy możesz dodać też łyżeczką cukru, jeśli chcesz, aby była słodsza. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  2. Baldachy oczyszczam, ale nie myję ich pod bieżącą wodą.
  3. Kwiaty zanurzam w cieście, trzymając je za ogonek.
  4. Układam kwiaty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie spłaszczam, aby powstał placuszek.
  5. Smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  6. Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego
  7. Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą

Gotowe placuszki z bzem możesz serwować nie tylko z cukrem pudrem, ale również domową konfiturą, syropem daktylowym lub bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥