Rosną w ogrodzie, robimy z nich nalewki i syropy. Mało osób wie, że można zrobić z nich pyszne placki

Kresowe placki z czarnego bzu to regionalny przysmak. Idealne racuchy na wiosnę z naturalnych i zdrowych składników. Wystarczy tylko kilka kwiatostanów.

Zanurzanie kwiatów bzu w cieściePlacki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło: kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Ewa

Chociaż z plackami kojarzą nam się głównie amerykańskie pankejki i babcine racuchy z jabłkami, to w polskiej kuchni kresowej szczególne miejsce zajmują placuszki z kwiatami bzu. Maj to miesiąc, kiedy kwitną krzewy czarnego bzu, więc to wspaniała okazja, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny podwieczorek z kwiatami w roli głównej.

Czarny bez w kuchni

Kwiaty bzu to prawdziwe dobrodziejstwo wykorzystywane w kuchni z pokolenia na pokolenie. W medycynie ludowej przypisywano im właściwości uzdrawiające. I jest w tym oczywiście trochę prawdy, bo zawierają dużą ilość związków polifenolowych, które usuwają nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się i wspieranie rozwoju nowotworów. Fenole i kwasy sprawiają, że czarny bez wykazuje również działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Kwiaty chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność i przyspieszają przemianę materii.

Kwiaty czarnego bzu na gałęzi
Kwiaty czarnego bzu- Pyszności; źródło: Canva

Z kwiatów najczęściej robimy nalewki, wina oraz syropy. Mniej popularne, ale równie zdrowe i smaczne są proste placki, do których wykorzystuje się kwiatostan. Jeśli chcemy sięgnąć po owoce, to należy poczekać do końcówki sierpnia, aby dobrze dojrzały. Z kolei maj to idealny miesiąc na poszukiwanie kwiatów.

Placki z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 7 kwiatów czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijam jajko, dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszam. Do masy możesz dodać też łyżeczką cukru, jeśli chcesz, aby była słodsza. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  2. Baldachy oczyszczam, ale nie myję ich pod bieżącą wodą.
  3. Kwiaty zanurzam w cieście, trzymając je za ogonek.
  4. Układam kwiaty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie spłaszczam, aby powstał placuszek.
  5. Smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  6. Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego
  7. Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą

Gotowe placuszki z bzem możesz serwować nie tylko z cukrem pudrem, ale również domową konfiturą, syropem daktylowym lub bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej