Rosną w ogrodzie, robimy z nich nalewki i syropy. Mało osób wie, że można zrobić z nich pyszne placki
Kresowe placki z czarnego bzu to regionalny przysmak. Idealne racuchy na wiosnę z naturalnych i zdrowych składników. Wystarczy tylko kilka kwiatostanów.
24.05.2023 16:30
Chociaż z plackami kojarzą nam się głównie amerykańskie pankejki i babcine racuchy z jabłkami, to w polskiej kuchni kresowej szczególne miejsce zajmują placuszki z kwiatami bzu. Maj to miesiąc, kiedy kwitną krzewy czarnego bzu, więc to wspaniała okazja, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny podwieczorek z kwiatami w roli głównej.
Czarny bez w kuchni
Kwiaty bzu to prawdziwe dobrodziejstwo wykorzystywane w kuchni z pokolenia na pokolenie. W medycynie ludowej przypisywano im właściwości uzdrawiające. I jest w tym oczywiście trochę prawdy, bo zawierają dużą ilość związków polifenolowych, które usuwają nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się i wspieranie rozwoju nowotworów. Fenole i kwasy sprawiają, że czarny bez wykazuje również działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Kwiaty chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność i przyspieszają przemianę materii.
Z kwiatów najczęściej robimy nalewki, wina oraz syropy. Mniej popularne, ale równie zdrowe i smaczne są proste placki, do których wykorzystuje się kwiatostan. Jeśli chcemy sięgnąć po owoce, to należy poczekać do końcówki sierpnia, aby dobrze dojrzały. Z kolei maj to idealny miesiąc na poszukiwanie kwiatów.
Placki z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 7 kwiatów czarnego bzu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- niepełna szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wbijam jajko, dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszam. Do masy możesz dodać też łyżeczką cukru, jeśli chcesz, aby była słodsza. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Baldachy oczyszczam, ale nie myję ich pod bieżącą wodą.
- Kwiaty zanurzam w cieście, trzymając je za ogonek.
- Układam kwiaty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie spłaszczam, aby powstał placuszek.
- Smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
- Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego
- Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Gotowe placuszki z bzem możesz serwować nie tylko z cukrem pudrem, ale również domową konfiturą, syropem daktylowym lub bitą śmietaną.