PrzepisRosną w ogrodzie, robimy z nich nalewki i syropy. Mało osób wie, że można zrobić z nich pyszne placki

Rosną w ogrodzie, robimy z nich nalewki i syropy. Mało osób wie, że można zrobić z nich pyszne placki

Kresowe placki z czarnego bzu to regionalny przysmak. Idealne racuchy na wiosnę z naturalnych i zdrowych składników. Wystarczy tylko kilka kwiatostanów.

Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło: kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło: kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Ewa

24.05.2023 16:30

Chociaż z plackami kojarzą nam się głównie amerykańskie pankejki i babcine racuchy z jabłkami, to w polskiej kuchni kresowej szczególne miejsce zajmują placuszki z kwiatami bzu. Maj to miesiąc, kiedy kwitną krzewy czarnego bzu, więc to wspaniała okazja, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny podwieczorek z kwiatami w roli głównej.

Czarny bez w kuchni

Kwiaty bzu to prawdziwe dobrodziejstwo wykorzystywane w kuchni z pokolenia na pokolenie. W medycynie ludowej przypisywano im właściwości uzdrawiające. I jest w tym oczywiście trochę prawdy, bo zawierają dużą ilość związków polifenolowych, które usuwają nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się i wspieranie rozwoju nowotworów. Fenole i kwasy sprawiają, że czarny bez wykazuje również działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Kwiaty chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność i przyspieszają przemianę materii.

Kwiaty czarnego bzu- Pyszności; źródło: Canva
Kwiaty czarnego bzu- Pyszności; źródło: Canva

Z kwiatów najczęściej robimy nalewki, wina oraz syropy. Mniej popularne, ale równie zdrowe i smaczne są proste placki, do których wykorzystuje się kwiatostan. Jeśli chcemy sięgnąć po owoce, to należy poczekać do końcówki sierpnia, aby dobrze dojrzały. Z kolei maj to idealny miesiąc na poszukiwanie kwiatów.

Placki z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 7 kwiatów czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijam jajko, dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszam. Do masy możesz dodać też łyżeczką cukru, jeśli chcesz, aby była słodsza. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  2. Baldachy oczyszczam, ale nie myję ich pod bieżącą wodą.
  3. Kwiaty zanurzam w cieście, trzymając je za ogonek.
  4. Układam kwiaty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie spłaszczam, aby powstał placuszek.
  5. Smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  6. Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego
  7. Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą
Placki z kwiatów bzu- Pyszności; źródło kadr z kanału Vegetable Garden Groch z kapustą

Gotowe placuszki z bzem możesz serwować nie tylko z cukrem pudrem, ale również domową konfiturą, syropem daktylowym lub bitą śmietaną.

czarny bezplackipolska kuchnia
Wybrane dla Ciebie