Prosty i skuteczny sposób na pryskający tłuszcz na patelni podczas smażenia

Oparzenia, brudne ściany - to częste skutki pryskającego na patelni tłuszczu. Czy wiesz jak uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji podczas smażenia? Okazuje się, że jest kilka prostych sposobów, by okiełznać tłuszcz. Poniżej opisujemy najlepsze z nich.

ObrazekSposób na pryskający tłuszcz na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pryskający na patelni tłuszcz

Obrazek
Smażenie - Pyszności

Podczas smażenia, nierzadko zdarza się, że tłuszcz pryska na wszystkie strony. Warto wiedzieć, że jest to związane z obecnością wody. Płyn ten pod wpływem wysokiej temperatury paruje, a po zetknięciu z gorącym tłuszczem rozsadza go. W konsekwencji narażamy siebie na oparzenia, a kuchnię na zabrudzenia. Jak w takim razie możemy temu zapobiec?

Sposoby na pryskający tłuszcz

Obrazek
Tłuszcz - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcemy po każdym smażeniu czyścić kuchni i leczyć oparzeń - warto wiedzieć, co należy zastosować, aby zapobiec pryskaniu tłuszczu. Okazuje się, że każdy z nas ma kilka podstawowych produktów w domu, które poradzą sobie z tym nieprzyjemnym zjawiskiem.

  • Sól

Sól świetnie wchłania wodę. W związku z tym wsyp jedną łyżeczkę tego składnika na patelnię. Następnie dodaj olej. Patelnię rozgrzej i rozpocznij smażenie. Dzięki temu podczas obróbki termicznej żywności, tłuszcz nie będzie pryskał na wszystkie strony.

  • Ocet spirytusowy

Ocet, tak jak sól wspaniale wchłania wilgoć. Wystarczy, że przed smażeniem, wysmarujemy nim patelnię. Polecamy użyć do tego zwilżonego octem ręcznika papierowego, bądź wacika. Następnie dodaj olej i rozgrzej patelnię.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Bardzo istotne jest również, aby przed smażeniem określonego produktu np. mięsa, czy ryby, odpowiednio go osuszyć. Warto do tego użyć ręcznika papierowego. Oprócz tego na patelni nie powinna znajdować się nawet kropla wody. W związku z tym przed smażeniem, należy ją dobrze wytrzeć suchym ręcznikiem. Te kilka prostych czynności zmniejszy ryzyko strzelania tłuszczu podczas smażenia. Warto więc o nich pamiętać. Poza tym, polecamy również zastosować sól bądź ocet!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować panierowaną mozzarellę z szynką i bazylią krok po kroku. Ta wspaniała potrawa świetnie sprawdzi się jako pyszna, bezmięsna przekąska.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie