WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Prosty i skuteczny sposób na pryskający tłuszcz na patelni podczas smażenia

Oparzenia, brudne ściany - to częste skutki pryskającego na patelni tłuszczu. Czy wiesz jak uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji podczas smażenia? Okazuje się, że jest kilka prostych sposobów, by okiełznać tłuszcz. Poniżej opisujemy najlepsze z nich.

ObrazekSposób na pryskający tłuszcz na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pryskający na patelni tłuszcz

Obrazek
Smażenie - Pyszności

Podczas smażenia, nierzadko zdarza się, że tłuszcz pryska na wszystkie strony. Warto wiedzieć, że jest to związane z obecnością wody. Płyn ten pod wpływem wysokiej temperatury paruje, a po zetknięciu z gorącym tłuszczem rozsadza go. W konsekwencji narażamy siebie na oparzenia, a kuchnię na zabrudzenia. Jak w takim razie możemy temu zapobiec?

Sposoby na pryskający tłuszcz

Obrazek
Tłuszcz - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcemy po każdym smażeniu czyścić kuchni i leczyć oparzeń - warto wiedzieć, co należy zastosować, aby zapobiec pryskaniu tłuszczu. Okazuje się, że każdy z nas ma kilka podstawowych produktów w domu, które poradzą sobie z tym nieprzyjemnym zjawiskiem.

  • Sól

Sól świetnie wchłania wodę. W związku z tym wsyp jedną łyżeczkę tego składnika na patelnię. Następnie dodaj olej. Patelnię rozgrzej i rozpocznij smażenie. Dzięki temu podczas obróbki termicznej żywności, tłuszcz nie będzie pryskał na wszystkie strony.

  • Ocet spirytusowy

Ocet, tak jak sól wspaniale wchłania wilgoć. Wystarczy, że przed smażeniem, wysmarujemy nim patelnię. Polecamy użyć do tego zwilżonego octem ręcznika papierowego, bądź wacika. Następnie dodaj olej i rozgrzej patelnię.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Bardzo istotne jest również, aby przed smażeniem określonego produktu np. mięsa, czy ryby, odpowiednio go osuszyć. Warto do tego użyć ręcznika papierowego. Oprócz tego na patelni nie powinna znajdować się nawet kropla wody. W związku z tym przed smażeniem, należy ją dobrze wytrzeć suchym ręcznikiem. Te kilka prostych czynności zmniejszy ryzyko strzelania tłuszczu podczas smażenia. Warto więc o nich pamiętać. Poza tym, polecamy również zastosować sól bądź ocet!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować panierowaną mozzarellę z szynką i bazylią krok po kroku. Ta wspaniała potrawa świetnie sprawdzi się jako pyszna, bezmięsna przekąska.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste