Goście idą! Przepyszna i prosta przekąska z mięsem mielonym

Prosta przekąska z mięsa mielonego na kruchym cieście z sosem pomidorowym i mozzarellą to idealny przepis na imprezę. Smakuje obłędnie, a przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.

Przekąska z mięsa mielonego- PysznościPrzekąska z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Kiedy wpaść mają do mojego domu goście, nie wyobrażam sobie nie przygotować czegoś smacznego. Odwiedziny rodziny i przyjaciół nie muszą z kolei oznaczać długiego stania w kuchni i mozolnych przygotowań. Proste kwiatuszki z mięsa mielonego na kruchym cieście robi się naprawdę bardzo szybko. Jeszcze szybciej znikają z talerza, bo mięsne kulki w połączeniu z sosem pomidorowym oraz mozzarellą błyskawicznie przypadną do gustu twoim bliskim. Kilka prostych składników, kilka minut w kuchni, dwadzieścia minut w piekarniku i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosta przekąska z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 szt. ciasta kruchego
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone z kurczaka przekładam do miseczki i dodaję do niego olej roślinny oraz przyprawę do kurczaka. Dokładnie mieszam. Mięso możesz kupić gotowe w sklepie lub samodzielnie zmielić filety z kurczaka. W składzie gotowych mieszanek często znajduję się też sól, więc nie dodaję jej dodatkowo do mięsa.

2. Z powstałej masy formuję niewielkie kulki.

Obrazek

3. Na blacie rozwijam arkusz gotowego ciasta kruchego. Przy pomocy niewielkiej miseczki wycinam w nim kształt okręgów i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Na cieście układam po pięć mięsnych kuleczek, tworząc kształt kwiatka. Przy pomocy noża delikatnie podnoszę brzegi, zaginając je do środka.

Przekąska z mięsa mielonego- Pyszności
Przekąska z mięsa mielonego- Pyszności

5. Do środka mięsnego kwiatka wlewam porcję sosu pomidorowego, wsypuję startą mozzarellą i przykrywam pomidorkiem koktajlowym.

Obrazek
Przekąska z mięsa mielonego- Pyszności

6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez 20 minut.

7. Gotowe kwiatki przekładam na talerz i dekoruję listkami świeżej bazylii. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!

Przekąska z mięsa mielonego- Pyszności
Przekąska z mięsa mielonego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥