Goście idą! Przepyszna i prosta przekąska z mięsem mielonym
17.06.2023 10:45, aktual.: 17.06.2023 12:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosta przekąska z mięsa mielonego na kruchym cieście z sosem pomidorowym i mozzarellą to idealny przepis na imprezę. Smakuje obłędnie, a przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.
Kiedy wpaść mają do mojego domu goście, nie wyobrażam sobie nie przygotować czegoś smacznego. Odwiedziny rodziny i przyjaciół nie muszą z kolei oznaczać długiego stania w kuchni i mozolnych przygotowań. Proste kwiatuszki z mięsa mielonego na kruchym cieście robi się naprawdę bardzo szybko. Jeszcze szybciej znikają z talerza, bo mięsne kulki w połączeniu z sosem pomidorowym oraz mozzarellą błyskawicznie przypadną do gustu twoim bliskim. Kilka prostych składników, kilka minut w kuchni, dwadzieścia minut w piekarniku i gotowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Prosta przekąska z mięsa mielonego
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 szt. ciasta kruchego
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 60 g tartej mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone z kurczaka przekładam do miseczki i dodaję do niego olej roślinny oraz przyprawę do kurczaka. Dokładnie mieszam. Mięso możesz kupić gotowe w sklepie lub samodzielnie zmielić filety z kurczaka. W składzie gotowych mieszanek często znajduję się też sól, więc nie dodaję jej dodatkowo do mięsa.
2. Z powstałej masy formuję niewielkie kulki.
3. Na blacie rozwijam arkusz gotowego ciasta kruchego. Przy pomocy niewielkiej miseczki wycinam w nim kształt okręgów i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Na cieście układam po pięć mięsnych kuleczek, tworząc kształt kwiatka. Przy pomocy noża delikatnie podnoszę brzegi, zaginając je do środka.
5. Do środka mięsnego kwiatka wlewam porcję sosu pomidorowego, wsypuję startą mozzarellą i przykrywam pomidorkiem koktajlowym.
6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez 20 minut.