PrzepisPrzekąskiSerduszka z ciasta francuskiego na słono (trzy wersje – z łososiem, salami i serem). Prosta przekąska na Walentynki

Serduszka z ciasta francuskiego na słono (trzy wersje – z łososiem, salami i serem). Prosta przekąska na Walentynki

Serduszka z ciasta francuskiego na słono (trzy wersje – z łososiem, salami i serem). Prosta przekąska na Walentynki
Pyszności

10.02.2022 16:30, aktual.: 13.02.2022 21:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji mamy dla Was coś wyjątkowego. Przekąska na ciepło z ciasta francuskiego w kształcie serduszek zachwyci każdego!

Przepis na serduszka z ciasta francuskiego. Przekąska na słono

Święto zakochanych to dobra okazja, aby przygotować dla swojej drugiej połówki pyszną niespodziankę w smacznym wydaniu. W końcu każdy z nas zna powiedzenie "przez żołądek do serca".

Przychodzimy dziś z pomysłem na ciekawą przekąskę walentynkową w 3 wersjach – to przekąski z ciasta francuskiego na słono: ciasto francuskie z łososiem, salami lub serem.

Przygotowanie takich przystawek jest banalnie proste, a prezentują się znakomicie!

Ciasto francuskie to coś, co często gości w naszej kuchni. Pozwala na wiele eksperymentów i połączeń, które sprawdzą się na każdą okazję. W walentynkowym wydaniu sprawi, że ukochana osoba na pewno się uśmiechnie!

Jak zrobić serduszka z ciasta francuskiego na słono? Sprawdź przepis i wykonanie krok po kroku.

Dzisiejsze serduszka z ciasta francuskiego upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Serduszka z ciasta francuskiego na słono – składniki

  1. 285 g ciasta francuskiego
  2. 3 plastry salami
  3. 100 g wędzonego łososia
  4. 2 plastry żółtego sera
  5. 6 łyżeczek sosu pomidorowego/ketchupu
  6. 3 łyżeczki zielonego pesto

Jak zrobić ciasto francuskie na słono? Składniki i przygotowanie

Pracę nad przepisem na serduszka z ciasta francuskiego na słono rozpocznij od przygotowania dodatków do naszych walentynkowych serduszek z ciasta francuskiego.

Na desce do krojenia ułóż kawałki łososia, plastry salami oraz kawałki żółtego sera. Z każdego kawałka przy pomocy foremki o kształcie serca wytnij małe serduszka.

Obraz

Aby wykrojenie składników odbyło się w szybki i prosty sposób, pomiędzy deską do krojenia, a blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi, deska do krojenia nie będzie się przemieszczać podczas pracy nad przepisem.

Wykrajanie ciasta francuskiego i złożenie

Czas zająć się ciastem francuskim.

Rozłóż je na blacie kuchennym, po czym wytnij serduszka przy pomocy większej formy. Weź teraz formę o kształcie serduszka w mniejszym rozmiarze i z połowy serduszek wytnij mniejszy kształt.

Obraz

Na pełnych serduszkach umieść elementy z wykrojonym dodatkowym sercem. W środku każdego serduszka rozprowadź sos pomidorowy (ewentualnie ketchup) lub zielone pesto.

Obraz

Najwygodniej będzie to zrobić przy pomocy małej łyżeczki. Bezpośrednio na sosach ułóż wcześniej wykrojone salami (na czerwonym polu), łososia (na zielonym pesto) i żółty ser (na czerwonym polu).

Pieczenie i podanie serduszek z ciasta francuskiego na słono

Teraz wystarczy upiec nasze serduszka w wytrwanym wydaniu.

Przełóż serduszka z ciasta francuskiego do Ovi Smart, po czym piecz je przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Obraz

Przed podaniem gotowe serduszka z ciasta francuskiego możesz udekorować kawałkami parmezanu. I to wszystko!

Obraz

Kiedy już wypróbujesz dzisiejszy przepis, koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Mamy nadzieję, że będziesz zachwycona w takim samym stopniu jak my i nasi goście!