Przekrój cytrynę i posyp. Posmarujesz płytę indukcyjną, a przypalenia i brud znikną bez szorowania

Na twojej płycie indukcyjnej pojawiły się plamy i przypalenia, które nie schodzą nawet przy mocnym szorowaniu? Mamy na to sposób. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jeden... owoc.

Wetrzyj w płytę indukcyjną. Będzie jak nowa.Wetrzyj w płytę indukcyjną. Będzie jak nowa.
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Powierzchnia płyty indukcyjnej wykonana jest z ceramiki lub szkła. Nie można czyścić jej popularnym druciakiem czy szorstką gąbką, ponieważ w szybkim czasie pojawią się na niej nieestetyczne rysy, a nawet pęknięcia.

Czym więc czyścić płytę indukcyjną, aby pozbyć się z niej przypaleń i jednocześnie, nie uszkodzić powierzchni? Potrzebujesz zaledwie dwóch rzeczy. Jedną z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Przekrój na pół i posyp solą. Tak pozbędziesz się plam z płyty indukcyjnej

Wbrew pozorom, nie potrzebujesz drogich preparatów dedykowanych kuchenkom indukcyjnym. Produkty, które w bezpieczny sposób pozbędą się zanieczyszczeń, masz już w domu. To cytryna i soda oczyszczona. Kwas cytrynowy w połączeniu z sodą rozpuści plamy w skuteczny sposób, o czym przekonuje tiktokerka publikująca jako Yagmuronerr.

Jak to zrobić? Cytrynę przekrój na pół, a następnie, posyp ją obficie sodą oczyszczoną. Przetrzyj owocem całą powierzchnię płyty. Plamy i przypalenia stopniowo zaczną znikać. Uporczywe przypalenia możesz posypać większą ilością sody i skropić ją sokiem z cytryny. Powstałą pastę pozostaw na płycie przez 15 minut. Po kwadransie zetrzyj ją za pomocą miękkiej, wilgotnej ściereczki. Na końcu, wytrzyj ją do sucha papierem. Płyta będzie jak nowa.

Jeśli nie masz w domu cytryny, równie dobrze możesz użyć samej sody. Niewielką ilość wysyp na wilgotną gąbkę i polej ją odrobiną płynu do mycia naczyń. Wetrzyj pastę w płytę i pozostaw na przynajmniej 10 minut. Po tym czasie zetrzyj pastę mokrą szmatką.

Wetrzyj w rozgrzany piekarnik. Przypalenia znikną w mgnieniu oka

Ten sam patent możesz wykorzystać do wyczyszczenia piekarnika. Najlepiej jest zrobić to wtedy, kiedy jest rozgrzany, tuż po pieczeniu. Wewnętrzną część drzwiczek posyp obficie sodą oczyszczoną. Cytrynę przekrój na pół i dociśnij ją do gorących drzwiczek. Przecieraj dopóty, dopóki nie zauważysz, że wszystkie plamy zniknęły. Na końcu, usuń pastę za pomocą wilgotnej ściereczki. Drzwiczki będą jak nowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej