Przenigdy nie trzymaj tych owoców w lodówce - szybciej się zepsują i stracą smak
Często wybierając się na zakupy, kupujemy większa ilość owoców. Lądują wiec one w specjalnym koszyku na blacie lub lodówce. Natomiast w tej kwestii popełniamy dużo błędów. Które z owoców należy przechowywać w lodówce, a które wręcz przeciwnie?
19.07.2022 12:36
Jakich owoców nie trzymać w lodówce?
Niskiej temperatury nie tolerują z pewnością owoce cytrusowe, takie jak: banany, mandarynki czy pomarańcze. W lodówce szybko tracą smak i aromat i, co ciekawe, szybciej się psują. Do przechowywania sprzyjają im natomiast miejsca suche i ciepłe. Zebraliśmy listę owoców, których nie wkładamy do lodówki.
- ananasa
- bananów
- awokado
- brzoskwiń
- cytryn
- jabłek
- gruszek
- kiwi
- mango
- papai
- pomarańczy
Jakie owoce trzymamy w lodówce?
Natomiast w takim razie, które z owoców powinny się tam znaleźć? Oto kilka podpowiedzi i mała ściągawka, która możesz przywiesić na swoją lodówkę. Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala na to, by dłużej zachowała ona świeżość i się nie zmarnowała. W przypadku świeżych owoców stosunkowo szybko ulegających psuciu nawet podczas przechowywania w lodówce, planowanie zakupów z listą to podstawa.
- maliny
- poziomki
- borówki
- czereśnie
- jagody
- jeżyny
- śliwki
- winogrona
Dodatkowo wszystkie owoce obrane ze skórki, pokrojone, sałatki i surówki na bazie owoców też powinny znaleźć się w lodówce.
W której części lodówki trzymać owoce jagodowe?
Jeśli zaopatrzyliśmy się w większą ilość truskawek, malin, jagód czy borówkę, którą trudno zjeść od razu lub zaczęły się pierwsze letnie upały, trzymanie ich w niższej temperaturze okaże się niezbędne. Tutaj na ratunek przychodzi lodówka. Optymalna temperatura przechowywanie tych owców będzie ok. 2°-3°C. Dobrze sprawdzi się szuflada w lodówce. Tam owoce możemy przechowywać do 2 dni i nie powinny się popsuć. Nie wkładaj tych owoców do folii i nie zamykaj w plastikowych woreczkach- nie zda to tutaj egzaminu. Dobrze sprawdzi się pojemnik na żywność, talerz, tacka lub koszyk.
Jeśli masz większą ilość owoców jagodowych, wykorzystaj je do zrobienia naszej bezy: